בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 6780/19
לפני:
כבוד השופט י' עמית
כבוד השופט ד' מינץ
כבוד השופט ע' גרוסקופף
המערערת:
מדינת ישראל
נ ג ד
המשיבה:
הסתדרות מדיצינית הדסה
המשיב הפורמאלי:
פלוני
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי ירושלים מיום 1.8.2019 בת"א 52278-08-15 שניתן על ידי כב' השופט אלכסנדר רון
תאריך הישיבה:
ג' בתמוז התש"ף (25.6.2020)
בשם המערערת:
עו"ד מירה וינברגן לייזרוביץ'
בשם המשיבה:
עו"ד רם נועם
][]פסק-דין
רקע והשתלשלות האירועים
עניינו של העירעור שלפנינו בתביעת רשלנות רפואית שהגיש המשיב הפורמאלי בהיותו קטין (להלן: "הקטין" או "התובע"), באמצעות הוריו, נגד המערערת – מדינת ישראל, כמי שמפעילה את מרפאות 'טיפת חלב' (להלן: "המדינה"); ונגד המשיבה – הסתדרות מדיצינית הדסה (להלן: "הדסה", ויחד יכונו: "הנתבעות"), וזאת בטענה של 'חיים בעוולה'.
יתרה מכך, לדידה של המדינה, הותרת הטעות המשפטית העומדת בבסיס פסק הדין מושא העירעור היא בעלת השלכות רוחב, שכן משמעותה המעשית היא חלוקה שווה בין מעוולים כימעט בכל המקרים, ללא קשר לתרומתם בפועל לארוע הנזק.
בית המשפט קמא סבר כי יש להכיר באחריות שתי הנתבעות לנזק, משום שכל אחת מהן הייתה חייבת ביידוע אם הקטין על הסיכון הרלוואנטי (הולדת תנוק הסובל מתסמונת האיקס השביר), ולהעמידה על האפשרות לבצע בדיקות גנטיות לשלילת אפשרות זו. על קביעות אלה אין אף אחת מהנתבעות משיגה – וטוב שכך, שכן אין כל בסיס להתערב בהן במסגרת הקף ההתערבות המצומצם של ערכאת ערעור בפסק דין שהיתקבל על דרך הפשרה עם הנמקות.
...
מהטעמים שיפורטו להלן, הגעתי, לא בלי לבטים, למסקנה כי הגם שעל פי שורת הדין יש ממש בהשגות המדינה על פסק הדין, אין הן מהוות בסיס מספיק להתערבות ערכאת הערעור בפסק דין שניתן על דרך הפשרה, וזאת גם אם הוא ניתן לפי הסכמת הצדדים עם הנמקות.
סוף דבר: לו תשמע עמדתי נדחה את הערעור, ונותיר את פסק דינו של בית המשפט קמא על כנו.
המקרה שלפנינו מוכיח שוב כי מתן הנמקה במסגרת פסק דין לפשרה לפי סעיף 79א לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, עלול לסכל את התכליות שבבסיס מוסד זה. חלף סיום מהיר ויעיל של המחלוקת בין הצדדים, נמצאנו נדרשים לגופן של סוגיות משפטיות ועובדתיות, ואם כך, מה הועילו חכמים בתקנתם?
הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט ע' גרוסקופף.