בתוך כך נקבע, כי "הגרסה של ה[מבקשים] לחתימתם על ההסכם כנגד התחייבות [יוסף] להשקיע במיזם עדיפה על גרסת [יוסף], לפיה ההסכם עומד בפני עצמו ונכתב בעקבות בקשת ה[המבקשים] להסדיר חובם ל[יוסף]"; וכי אין היגיון בגירסתו של יוסף, שכן "אדם סביר שהנו איש עסקים ופועל למטרת רווח, לא יתקשר בעיסקה בה יצטרך להחזיר כפל ההלוואה שכלל לא לקח וכלל לא היה חייב בפרעונה, ובתוספת ריבית שנתית בשיעור 24%". לבסוף נקבע, כי ממכלול הראיות עולה, כי "בעת שחתמו [המבקשים] על ההסכם ועל השיטריות, סברו, על סמך מצג של [יוסף] והתחייבות שנתן בעל פה, כי חתימתם מותנית בהתחייבותו של [יוסף], להשקעת מיליון דולר ארה"ב בחברה שבבעלותם, לטובת המיזם הנוסף שהחלו לקדם, וראו בהשקעתו העתידית תמורה. [יוסף] לא השקיע, לאחר החתימה על השיטריות, במיזם של [המבקשים] ולא נתן התמורה המובטחת"; משכך, חל "כשלון תמורה בגין השיטריות", ואין מקום להורות על ממושם.
נקבע, כי קביעת בית משפט השלום, שלפיה התביעה בגין החוב בסך של 160,000 דולר, צריכה היתה להיות מופנית כלפי דרגו, ולא כלפי המבקשים – "עומדת בסתירה מובהקת לאמור בהסכם". זאת, שכן בהסכם נכתב במפורש, כי "ה[מבקשים] התחייבו להחזיר ל[יוסף] בגין השקעות במיזם סך של 350,000 דולר", וכי "רון סלע ותמיר פורמגיו שניהם ביחד וכל אחד לחוד מתחייבים לשלם לשוחט סך של 350,000 דולר"; מה גם, שהמבקשים חתומים באופן אישי על ההסכם ועל שטרי החוב, והתנהלותם לאחר ההסכם מעידה כי "ראו בחוב [...] כחוב אישי". בנוסף קבע בית המשפט המחוזי, בהקשר זה, כי "גם אם – טכנית – הסכום הועבר על ידי [יוסף] לדרגו, אין כל מניעה לראות בכך כהעברה ל[מבקשים] אישית, כשמדובר בחברה שבשליטתם, וכשהדבר נעשה כך לבקשתם (ודאי ש[יוסף] לא עשה כך על דעת עצמו)".
בהתייחס להסכם, קיבל בית המשפט המחוזי את קביעת בית משפט השלום, שלפיה ההסכם הוא חלק ממערכת הסכמות בין הצדדים, אשר כללה גם התחייבות בעל פה מצד יוסף – שלא מומשה – להשקיע מיליון דולר במיזם.
לטענתם, "תיכתובות אלה נשלחו בגוף ראשון רק בשל היותם [של המבקשים] שלוחי החברה"; מה גם, שבית המשפט המחוזי היתעלם מקיומם של ציטוטים אחרים, אשר מבהירים את הקשר הדברים, שלפיו המבקשים ראו את החוב כחובה של החברה.
לשיטתם, טרם כריתת ההסכם, לא היתה יריבוּת בין יוסף לבינם, והם לא חבו כל חיוב אישי כלפיו, שכן ההשקעה הראשונית לא נעשתה "על בסיס ציפייה או התחייבות לקבלת הכספים מהמבקשים באופן אישי". חיובם האישי נוצר, אם בכלל, רק עם חתימת ההסכם; משכך, מצב הדברים שאליו יש להשיב את הצדדים, הוא זה שבו "מחד, [יוסף] לא נידרש להשקיע מיליון דולר במיזם, ומנגד, המבקשים אינם ערבים באופן אישי לחובות החברה, ככל שישנם". לשון אחר, התנאי להשתכללות חיובם האישי, כחלק ממערכת ההסכמות שבין הצדדים, היה השקעה של יוסף במיזם, בסך של מיליון דולר; משתנאי זה לא קוים, חיובם האישי לא השתכלל, ומכאן, שלא ניתן היה לחייבם באופן אישי בהשבת הכספים.
אציע איפוא כי נקבל את העירעור על פסק הדין של בית המשפט המחוזי, נבטלו, ונקבע שפסק הדין שניתן בבית משפט השלום, יעמוד בתוקפו.
...
אשר לערעור שכנגד שהגישו המבקשים, לגבי פסיקת ההוצאות, נקבע, כי דינו להידחות, וכי גם בערעור, אין מקום להשית הוצאות על הצדדים.
דיון והכרעה
בהתאם לסמכותי שלפי תקנה 149(2)(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, החלטתי לדון בבקשת הרשות לערער כאילו ניתנה רשות, והוגש ערעור על-פי הרשות שניתנה.
לאחר עיון בטענות הצדדים מזה ומזה, באתי לכלל מסקנה כי דין הערעור – להתקבל.
עם זאת, סבורני כי גם בשלב זה, טוב יעשו הצדדים אם יגיעו לפשרה, ויחדלו מההתנצחות המשפטית המתמשכת ביניהם.