מדינת ישראל
בתי הדין הרבניים
תיק 1254104/2
בבית הדין הרבני הגדול ירושלים
לפני כבוד הדיינים:
הרב אליעזר איגרא, הרב שלמה שפירא, הרב צבי בן יעקב
המערערת: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד יהונתן קניר ועו"ד וטו"ר יהושע מאיר שווירץ)
המשיב: פלוני (ע"י ב"כ עו"ד ניסים שלם)
הנידון: גירושין (ופצוי גירושין) בשל פירוד ממושך למרות כנות תביעת האשה לשלום בית על אף בגדת האיש
פסק דין
בית דין קמא האריך בדין בני זוג המורדים זה על זה, ודין אי־חיוב הבעל בתוספת כתובה, אולם ממכלול החומר נראה לנו שיש לידון בעיקר במה שכתב בית דין קמא בפרק האחרון של פסק הדין (עמ' 32 ולהלן): מה דינה של תוספת הכתובה במקום שהאשה נגררה אחרי הבעל להליך הגירושין.
לפנינו ערעור וערעור שכנגד על פסק דינו של בית הדין האיזורי (להלן: בית דין קמא) מיום י"ד בכסלו התש"ף (12.12.19), אשר קבע במסקנתו שתי קביעות:
לאור כל מה שהעלנו לעיל כי בנידון שלפנינו קובע בית הדין כי גם האשה אינה מעוניינת בבעלה הרי שאין מנוס מלקבוע כי יש לחייב את האשה לקבל את גטה מבעלה.
ויש לומר שעל זה פסק שכיוון שהשריש בחטא ומחזיק במעשיו הרעים, אין בטעם של חוסר הסכויים לשלום בית כיוון שאינו רוצה לחזור לאישתו כדי להתיר לו, אומנם במקרה שידוע לנו שלא הייתה פשיעה מצד אחד מהצדדים, או אף שלא ידוע לנו שלא פשע אחד מהם אלא שאין לנו ידיעה הפוכה, שאחד מהם נהג שלא כדין וגרם למצב זה, אלא שהצדדים הגיעו למצב שבו שוב אינם יכולים לחיות יחדיו ואין סכויים לשלום בית, יש לומר שבכהאי גוונא יודה גם הדברי מלכיאל שיש לחייב את שני הצדדים להתגרש ולא יחלוק על סברת הגר"ח פאלאג'י.
ולפי זה במקרים שבהם הבעל עזב את אישתו והלך לחיות עם אשה אחרת, והוא מיתעלם מפסק דינו של בית הדין שקבל תביעת האשה לשלום בית, אין בהיות הבעל משריש בחטאו וממשיך לחיות עם האשה האחרת ואינו מעוניין לחזור לאישתו כדי לקבוע שעל הצדדים להתגרש.
...
הרב צבי בן יעקב
הערעור שלפנינו
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האזורי (להלן: בית דין קמא) מיום י"ד בכסלו התש"ף (12.12.19), אשר קבע במסקנתו:
גם האישה אינה מעוניינת בבעלה, הרי שאין מנוס מלקבוע כי יש לחייב את האישה לקבל את גיטה מבעלה [.
אם תסרב האישה לקבל את גיטה מוסמך בית הדין לבטל את ההטבות שנקבעו בסעיף ז.
הרב אליעזר איגרא
הרב צבי בן יעקב
לאחר העיון בעמדת עמיתיי הרבנים הגאונים שליט"א, מצטרף למסקנות הגר"א איגרא שליט"א.
הרב צבי בן יעקב
הרב שלמה שפירא
ראיתי מה שכתב ידידי הגר"א איגרא ואני על משמרתי אעמודה, שאין לאפשר למי שנתן עיניו באחרת לחייב את אשתו לקבל גט פיטורין אחרי עבור זמן של י"ח חודשים כשהאישה לא פשעה.
וודאי שלא ברור לי מדוע נפעיל הרחקות דרבנו תם על אישה עלובה שבעלה נתן עיניו באחרת, ההרחקות יהיו עליה והוא ישמח במי שנתן עיניו בה!
לפיכך אף בנידון דידן אין להטיל על האישה להתגרש מיידית עתה, כשלא מצאנו פשיעה מצידה, ולהתנות את הפיצוי לגירושין בהסכמתה לגירושין עתה.
הרב אליעזר איגרא
פסק דין
המסקנות העולות להלכה מכל האמור לעיל הן כדלהלן:
מאחר שהצדדים בפירוד מעל שמונה־עשרה חודש האישה חייבת לקבל את גיטה.