פסק דינו של בית משפט קמא
בית משפט קמא (השופט קורן) נידרש ראשון לכל לדיון ולהכרעה במחלוקת שנתגלעה באשר לנסיבות בהן אירעה התאונה בראי הנטען בכתב התביעה והעדויות שנשמעו (שלא בפניו) והגיע לכלל מסקנה כי "פרטים רבים מתוך תאור נסיבות התאונה בכתב התביעה אינם נכונים, ונרשמו במטרה להעצים את חלקה של הנתבעת [המלון] באחריות לתאונה", תוך שקבע כי המערער "לא עבד בעבודות אחזקה ותחזוקה בשירות הנתבעת [המלון] אלא עבד "בתפקיד ניהולי" - "היה מנהל צוות הניקיון ואחראי על הציוד הלוגיסטי ... (ללא קשר לאחזקה או תיחזוקה); כי "העברת המפסק מקדמת התנור אל צדו לא הייתה מעבודתו של" המערער, "לא בתחום אחריותו" והוא "לא התבקש לעשות עבודה זו על ידי איש, ובודאי לא על ידי מישהו מן הממונים עליו"; כי "איש האחזקה" מר אסידו "אינו מנהלו של" המערער ודוקא האחרון "הוא הבכיר יותר, ובודאי לא קיבל הוראות כלשהם" מהראשון, כך גם מר שבח "אינו בכיר" מהמערער "אלא מנהל בדרגה מקבילה, וגם ממנו לא קיבל ... הוראות כלשהן" (ראו סעיף 13 לפסק הדין).
6.2 "מנגד" מצא כי "אחריותו של" המערער "היא אחריות ישירה וקונקרטית" וכי הוא "חרג באופן מובהק מרמת הזהירות המצופה ממנו כעובד אחראי, בכך שנטל על עצמו עבודה שאינו מיומן בה, וביצע את עבודת הקדוח כשהוא שוכב על גבו ופניו כלפי מעלה, ללא משקפי מגן על עיניו", כאשר "כל בר דעת יודע שקידוח שנעשה בדרך זו "מזמין" חדירת גופים זרים לעיניים" (סעיף 17 לפסק הדין).
בהנתן שיעור הנכות הרפואית (10%) וטיבה (ירידה בראייה בעין שמאל), כמו גם קביעת בית משפט קמא לפיה הנכות התפקודית אינה עולה כדי הנכות הרפואית, גילו הצעיר של המערער (24 בעת התאונה) וגם הישתכרותו במומו (משביח שכרו לאורך השנים באופן ניכר) - סבורני כי אכן בדין נקבע בגין הפסד הישתכרות לעתיד פיצוי גלובאלי, אלא שהעמדתו, לדידי, על 1/6 מהחישוב האקטוארי המלא חורגת מהמנעד המקובל כדי קיפוחו של המערער, ואציע לחבריי להגדילו ולהעמידו על כרבע מהחישוב האקטוארי המלא, כדי סך של 215,000 ₪ בערכי יום מתן פסק הדין בבית משפט קמא
באשר לפצוי בראשי הנזק האחרים, אשר גם אם ניתן לסבור שנפסק על הצד הנמוך, עדיין בא הוא בד' אמות המיתחם הסביר ואיני סבורה כי יש מקום להתערב בו.
באשר לדחיית התביעה לפצוי בגין הפסדי פנסיה, דומה עלי כי יש להותיר קביעה זו על כנה משב"כ המערער אישרה לפנינו כי לא הונחה מלפני בית משפט קמא "ראיה פוזיטיבית לגבי הפרשה לקרן פנסיה" (ראו עמ' 2 לפרוטוקול הדיון).
...
בהינתן שיעור הנכות הרפואית (10%) וטיבה (ירידה בראייה בעין שמאל), כמו גם קביעת בית משפט קמא לפיה הנכות התפקודית אינה עולה כדי הנכות הרפואית, גילו הצעיר של המערער (24 בעת התאונה) וגם השתכרותו במומו (משביח שכרו לאורך השנים באופן ניכר) - סבורני כי אכן בדין נקבע בגין הפסד השתכרות לעתיד פיצוי גלובלי, אלא שהעמדתו, לדידי, על 1/6 מהחישוב האקטוארי המלא חורגת מהמנעד המקובל כדי קיפוחו של המערער, ואציע לחבריי להגדילו ולהעמידו על כרבע מהחישוב האקטוארי המלא, כדי סך של 215,000 ₪ בערכי יום מתן פסק הדין בבית משפט קמא
באשר לפיצוי בראשי הנזק האחרים, אשר גם אם ניתן לסבור שנפסק על הצד הנמוך, עדיין בא הוא בד' אמות המתחם הסביר ואיני סבורה כי יש מקום להתערב בו.
באשר לדחיית התביעה לפיצוי בגין הפסדי פנסיה, דומה עלי כי יש להותיר קביעה זו על כנה משב"כ המערער אישרה לפנינו כי לא הונחה מלפני בית משפט קמא "ראיה פוזיטיבית לגבי הפרשה לקרן פנסיה" (ראו עמ' 2 לפרוטוקול הדיון).
לאור כל האמור לעיל, מוצע על ידי, איפוא, לקבל את הערעור באופן חלקי ולהעמיד את מלוא הנזק על סך של 300,000 ₪, כך שהפיצוי לו זכאי המערער, לאחר ניכוי אשם תורם בשיעור של 15% (45,000 ₪) ותגמולי מל"ל (29,000 ₪), יעמוד על סך של 226,000 ₪ בערכי יום מתן פסק הדין בבית משפט קמא.
יונה אטדגי, שופט
התוצאה
הערעור מתקבל באופן חלקי.