בית הדין הארצי לעבודה
ע"ע 4033-04-21
ניתן ביום 08 פברואר 2022
ד.ק.א. ניקיון ורעיון בע"מ
המערערת
.1 ויטאלי יאקושנקו
.2 ולדיסלב פיפקו
.3 אולג טרנבסקי
.4 איגור אקסיונוב
המשיבים
לפני: סגן הנשיאה אילן איטח, השופט אילן סופר, השופט מיכאל שפיצר
נציגת ציבור (עובדים) גב' חיה שחר, נציג ציבור (מעסיקים) מר אברהם הוכמן
<#1#>
ב''כ המערערת - עו''ד נעמה שבתאי-בכר, עו''ד נטלי מוזס-לוי
ב''כ משיבים 1 ו- 2 - עו''ד ארז כהן
ב"כ משיבים 3 ו- 4 - עו"ד יניב אלנקרי
פסק דין
לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי תל אביב (השופטת אירית הרמל ונציגי הציבור מר אברהם בן קרת ומר מאיר שריקי; סע"ש 35315-10-17 ותיקים נוספים) בו נדחתה תביעת המערערת (להלן – החברה) כנגד המשיבים והתקבלו בחלקן תביעות המשיבים נגד החברה.
באשר לאפשרות הפיקוח באמצעים טכנולוגיים נקבע כי "חלק מאמצעים אלו נועדו במקור כדי שעובד יוכל לבצע את עבודתו בצורה יעילה יותר. אך היום אלו אמצעים בסיסיים שנמצאים ברשות כל עובד גם אם הוא עובד בחצרי המעסיק. מנגד חשוב להעיר כי היתכנות טכנולוגית אינה תנאי מספיק כדי לקבוע כי קיימת אפשרות פקוח. שכן, היתכנות זו לא בהכרח מתיישבת עם שיקולים אחרים, למשל, פרטיות. ובנוסף, כל אלו, עדיין לא מביאים למסקנה כי בהנתן כל האמצעים המתקדמים, על המעסיק להשקיע את זמנו במעקב בלתי פוסק אחר עובדיו בחצריו ומחוצה להם. הדברים נוגעים הן לגבי שעות העבודה והן לגבי שעות המנוחה המתבצעות במסגרת מיתחם שעות העבודה" (ע"ע (ארצי) 23645-04-19 פלונים - מיקוד שמירה אבטחה שירותים וכוח אדם בע״מ (22.6.2020); ע"ע (ארצי) 56292-10-17 אריה שחר – מדינת ישראל (25.8.2020)).
...
עוד נקבע על ידי בית הדין האזורי:
"אנו מתרשמים כי עבודת הנתבעים 1 ו-2 בגיוס עובדים לתובעת היתה כרוכה בשעות עבודה לא קבועות. הנתבעים 1 ו-2 העידו כי עבודתם הצריכה נסיעה לרשויות הגירה, לבתי מלון ולמקומות בהם שוהים עובדים זרים וניתן לגייס אותם. לאחר מכן הם תיאמו עבורם ראיונות עבודה עם לקוחות התובעת, ליוו אותם לראיונות אלו, סייעו להם למלא טפסים, הסיעו אותם לדירות בהן השתכנו. הנתבעים 1 ו-2 גם העידו כי גייסו בממוצע בין 60 ל-80 עובדים בחודש (ראו עדות הנתבע 1 בעמ' 50 ש' 8 – 15 לפרוטוקול). בנסיבות אלו שוכנענו כי הם עבדו בשעות נוספות."
בית הדין חייב את החברה לשלם למשיב 1 גמול שעות נוספות בסך 95,207 ש"ח ולמשיב 2 גמול שעות נוספות בסך 34,044 ש"ח.
במוקד ערעור החברה עומדים הסכומים שנפסקו בגין שעות נוספות למשיבים 1 ו- 2 וכן רכיבי תביעה שנפסקו או נדחו בשל המעשים שהחברה ייחסה למשיבים ובכלל זה קיזוז פיצוי מוסכם, פיצויי פיטורים, חלף הודעה מוקדמת, פיצויים בגין פיטורים שלא כדין ופגיעה בפרטיות.
סוף דבר – ערעור החברה בנושא גמול השעות הנוספות שנפסק לזכות המשיבים 1 ו- 2 מתקבל, וחיוב החברה בנושא זה - מבוטל.
באשר ליתר הרכיבים שנפסקו לזכות המשיבים - הערעור נדחה.
לאור התוצאה אליה הגענו, לא יעשה צו להוצאות ביחסים שבין החברה לבין המשיבים 1 ו- 2, וביחסים שבין החברה לבין המשיבים 3 ו- 4, אנו מחייבים את החברה לשלם לכל אחד מהם הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסכום של 2,500 ש"ח. בפסיקה זו לקחנו בחשבון את טענות החברה ביחס לסיבות להיעדרות המשיבים 2 ו- 4 מהדיון שהתקיים לפנינו.