מכתבי הטענות, מן התצהירים ומן העדויות, עולה תמונה עגומה של סיכסוך משפחתי מורכב וארוך שנים, בין שני אחים, שבעבר ניהלו יחד עסק משותף.
רקע עובדתי ותמצית טענות הצדדים:
התובע, מר יוסף גרינברג, ואחיו מר אריה גרינברג ז"ל, חלקו בזכויות דיירות מוגנת בדמי מפתח בדירה ובמחסן (להלן: "הנכס"), אשר שמשו לניהול עסק מסוג מאפייה, ברחוב יעקב 36 ברחובות.
דיון והכרעה
האם בהתאם לסעיף ח' לפסק הדין בהליך פירוק השתוף, זכאי התובע למחצית מסכום הפצוי שקבל המנוח בתביעת הדיירות המוגנת? זוהי המחלוקת שבית משפט זה נידרש להכריע בה.
הסוגיה מעוררת שאלה פרשנית של הסכם פשרה אשר קיבל תוקף של פסק דין בתביעת פירוק השתוף.
בעקבות הבקורת על פסק דין אפרופים, נידרש המחוקק לסוגיה של פרשנות חוזים ובינואר 2011 נחקק תיקון מספר 2 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 שתיקן את נוסחו של סעיף 25(א) לחוק החוזים, הקובע כיום כהאי לישנא:
"חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו".
בהמשך לתיקון חוק החוזים כאמור, עת נידרש בית המשפט העליון לסוגיית פרשנות הסכם וליישוב בין נוסחו העדכני של סעיף 25 עם ההלכה שנקבעה בפסק דין אפרופים, כתב כב' השופט סולברג ב - ע"א 3894/11 דלק - חברת הדלק הישראלית בע"מ נ' בן שלום [פורסם בנבו, 6.6.2013], כי ההיסטוריה החקיקתית, לשון סעיף 25(א) הנ"ל לחוק החוזים, ומדיניות משפטית ראויה, מחייבים את המסקנה, לפיה ככל שהחוזה ברור יותר מתוכו, על-פי לשונו, פוחת משקלן של הנסיבות החיצוניות, ואולם, במידה שלשון ההסכם ניתנת למספר פרשנויות, יש להיתחקות אחר אומד דעתם של הצדדים.
הנתבעים 1 ו-2 ביחד ולחוד ישלמו לתובע את הסך הכולל 86,667 ₪ כתשלום סופי ומוחלט עבור עוגמת נפש לתובע בגין הליך זה. .
צערי רב שבעתיים, נוכח העובדה המצערת ששנות ניהול ההליך המשפטי שבכותרת היו גם שנות חייו האחרונות של הנתבע, מר אריה גרינברג ז"ל.
זכות ערעור כחוק.
...
נהיר וברור לבית המשפט, כי נחשף אך לקצה קצהו של הקרחון במערכת היחסים העכורה שבין האחים, אך סופו של דבר, אין הוא נדרש – לצורך הכרעה במחלוקת - להתעמק בהיסטוריה המשותפת אשר הובילה אותם לכדי העימות הממושך; הסוגיה בה נדרשת הכרעה שיפוטית הינה מצומצמת, חוזית טהורה, והיא עוסקת בפרשנות של הסכם פשרה שנכרת בין הצדדים ואשר קיבל תוקף של פסק דין, ביום 18.03.04, במסגרת הליך שיפוטי שהתנהל ב - ת"א 2058/03, בבית משפט השלום ברחובות.
הפחתת רכיב המע"מ:
בהתאם לפסק הדין ב – ת"א 14037-08-12 (סע' 1) הוסכם כי הנתבעים ישלמו למר גרינברג המנוח סך כולל של 204,533 ₪, שהם שווי ערך לסך 173,333 בתוספת מע"מ כחוק, בכפוף להוצאת חשבונית מתאימה.
בנסיבות שבהן עסקינן בעתירה לסעד שלא נכלל במסגרת כתב התביעה, ברי כי אין לפסוק כל סכום בגינו, ומעבר לאמור איני רואה כל צורך להכביר מילים בעניין זה.
סוף דבר:
לאור כל הנימוקים המפורטים לעיל, אני קובעת כדלקמן:
58.1 התביעה נדחית ביחס לרכיב הפיצוי בגין עוגמת נפש.
58.2 התביעה מתקבלת ביחס לרכיב הפיצוי שהוגדר כ"אובדן הכנסה" בסעיף 2 לפסק הדין ב – ת"א 14037-08-12, בניכוי רכיב המע"מ. חלקו של התובע ברכיב זה עומד ע"ס 86,666.5 ₪.