בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 6145/19
לפני:
כבוד השופט נ' הנדל
כבוד השופט ד' מינץ
כבוד השופט ע' גרוסקופף
המערערת:
גלריית קריאף מרדכי תל-אביב
נ ג ד
המשיבים:
1. פול סמדג'ה
2. רפי חדד
3. עופר ממן
4. 12 בעלי הערות אזהרה בחלקה 29 בגוש 6905
5. לוסיאן מרדכי קריאף
6. בנק ירושלים למשכנתאות בע"מ
7. רשם המקרקעין
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו מיום 15.8.2019 בת"פ 11082-07-18 שניתן על ידי כב' השופטת רחל עורקבי
תאריך הישיבה:
י"א באדר התשפ"א
(23.02.2021)
בשם המערערת:
עו"ד אורן בן
בשם המשיבים 4-1:
עו"ד אסף בנמלך; עו"ד אורי קורב; עו"ד נעמה הורן
בשם המשיבה 6:
עו"ד עמנואל צנטלר
בשם המשיב 7:
עו"ד גלעד קאלך
][]פסק דין
]השופט ע' גרוסקופף:
ערעור זה מהוה חוליה נוספת בשרשרת ארוכה של הליכים משפטיים, סבוכים ומסועפים, המתנהלים בין הצדדים להליך במהלך חמש השנים האחרונות בקשר לקידום פרויקט בנייה משותף בחלקות 28 ו-29 בגוש 6905 ברח' הירקון בתל אביב (להלן: הפרויקט, חלקה 28 ו-חלקה 29, בהתאמה).
ביום 15.8.2019 ניתן פסק דינו של בית המשפט המחוזי נשוא העירעור שלפנינו, במסגרתו דחה את התביעה השנייה, על כל חלקיה, תוך שקבע, בין השאר, כי מדובר ב"הליך סרק" אותו מנהלים הגלריה ובעליה על מנת לזכות בזכויות בהקף רחב יותר מאלה שרכשו בפועל תוך "ניצול מערכת המשפט". לעניין הערת האזהרה, קבע בית המשפט קמא כך:
"בקשת המשיבים למנוע מבעל זכויות במקרקעין לרשום לטובתו הערת אזהרה על המקרקעין להבטחת זכויותיו הנה תוצאה קשה, ואולם בעניינינו שוכנעתי כי ככל ואתיר למבקשת לרשום הערת אזהרה על המקרקעין, הרי המבקשת תנצל את קיומה של ההערה לרעה ולא תחדל מפעולותיה לטרפוד הסכם השתוף ובניית הפרויקט" (פסקה 70 לפסק הדין).
...
על רקע האמור, בראשית שנת 2015, הגישה הגלריה, יחד עם חברה נוספת אשר בבעלות בעל הגלריה (להלן: החברה), תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, במסגרתה עתרו השתיים לביטול עיקר מערכת ההסכמים (ת"א 42481-07-15, השופט מגן אלטוביה.
ואולם, לאור המסקנה אליה הגענו לעיל, הרי שאיננו נדרשים לדון בשאלה האם יש לאפשר מבחינה דיונית העלאת טענה זו, והאם ראוי לדחות גם מטעם זה את זכות הגלריה לרישום הערת אזהרה.
מסקנה זו מתחזקת על רקע ההלכה הכללית לפיה על התערבות בית המשפט בהתקשרות חוזית מכוח עיקרון תום הלב להיעשות במשורה ובריסון, ורק לאחר בחינה מדוקדקת של עילות חלופיות מוכרות, וזאת פן נגלוש לעבר פסיקה "מן הצדק" בלבד (ע"א 467/04 יתח נ' מפעל הפיס, פסקה 12 לפסק דינה של השופטת עדנה ארבל (1.9.2005); ראו גם דויטש, עמ' 263).
במקרה שלפנינו, דומה אומנם כי ההוצאות נפסקו על הצד הגבוה, אולם משערעורה של הגלריה נדחה, ובשים לב למסקנותיו של בית המשפט באשר להתנהלותה וכן לסיווגו של ההליך כהליך סרק, לא ראינו מקום להתערב בשיקול דעתו של בית המשפט המחוזי גם בעניין זה.
סוף דבר: דין הערעור להידחות.