בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 3357/19
לפני:
כבוד המשנה לנשיאה נ' הנדל
כבוד השופט ג' קרא
כבוד השופט א' שטיין
המערער:
מאיר צייגר, עו"ד
נ ג ד
המשיבה:
החברה לשקום ולפיתוח הרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים בע"מ
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי ירושלים (השופט ר' יעקובי) שניתן ביום 24.3.2019 בת"א 4047/10
תאריך הישיבה:
ו' באב התשפ"א
(15.7.2021)
בשם המערער:
עו"ד ראובן יהושע; עו"ד שירה שושן
בשם המשיבה:
עו"ד שגיא תירוש; עו"ד כפיר לוי
][]פסק-דין
העובדות
פסק הדין קמא הכריע בתביעת המערער לקבלת שכר טירחתו כעורך דין – זאת, בהתאם להסכם שכר טירחה אשר נחתם בשנת 1981 בין משרד עורכי-דין בן-זאב, הכהן, שלום, שהמערער היה שותף בו וכעת בא בנעליו (לשם הנוחות, הן משרד עורכי הדין והן המערער יכונו להלן: משרד בן זאב או המשרד), לבין המשיבה, חברה ממשלתית שהוקמה במטרה לשקם, לפתח ולאכלס את הרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים.
בסעיף ב' להסכם שכר הטירחה נקבע כי משרד בן זאב יעניק למשיבה את השירותים הבאים: "עורכי-הדין יבצעו את מלוא הטיפול הנידרש לשם רישום זכויות המדינה (בעלות), זכויות החברה (חכירה ראשית), חלוקת הרובע לחלקות, רישום בתים משותפים, רישום יחידות ע"ש חוכרי משנה וכן רישום יחידות שלא הוחכרו (וכאלה שלא יוחכרו) ע"ש החברה."
להסכם שכר הטירחה צורף "נספח שכר" (להלן: נספח השכר), אשר בסעיף א' לו נקבע כי תמורת ביצוע חלקו בהסכם שכר הטירחה משרד בן זאב יהיה זכאי לתשלום בסך של 0.7% "מערך כל יחידה הנרשמת בלישכת רישום המקרקעין (דירה, חנות וכל נכס אחר)". לעניין אופן התשלום נקבע בנספח השכר כי בעת שהמשיבה תחכיר נכס מקרקעין לחוכר משנה היא תשלם למשרד בן זאב, בסמוך למועד קבלת התשלום, 75% מהתמורה לה זכאי משרד בן זאב (75% מ-0.7% מערך היחידה) (להלן: התשלום הראשון).
בעיניין זה אעיר, כי פסק דינו הראשון של בית משפט קמא ופסק הדין המשלים אשר ניתן בעקבותיו בוטלו ביום 28.2.2016 על-ידי בית משפט זה, מהטעם של העדר הנמקה, והתיק הוחזר לבית משפט קמא להשלמת מלאכתו (ראו: ע"א 4973/16).
בית משפט קמא לא הסביר בפסק דינו מדוע נקב במספר 1,000, דוקא, להבדיל מ-1,100, אך נראה כי הפחתה זו נבעה מקיומם של נכסים לאומיים, כדוגמת רחבת הכותל המערבי ונכסים ארכיאולוגיים, שבגינם לא היתה למשרד בן זאב זכאות לקבל שכר טירחה כלשהוא.
כלשונו של השופט ד' לוין (פסקה 13 לפסק הדין):
"בהתקשרות שבין עורך דין ללקוח, ככל שמדובר בשכרו של עורך הדין, אם לא הוסכם במפורש אחרת, יש לקרוא תנאי מכללא, ולפיו רשאי הלקוח לנתק את הקשר עם עורך הדין ולחדול מלהזקק לשירותיו בכל עת, אפילו טרם הושלמה העיסקה שבקשר אליה נתבקשו שירותיו של עורך הדין, ובתנאי שיובטח שכר ראוי עבור השרות שכבר ניתן. בכך יש כדי ליצור את האיזון הראוי שבין זכות הלקוח לייצוג תוך שמירה על יחסי אמון מלאים בינו לבין פרקליטו, לבין זכותו הלגיטימית של עורך הדין לקבל שכר בגין טירחתו."
בע"א 8854/06 קורפו נ' סורוצקין (20.3.2008( (להלן: עניין קורפו) נקבע כי במקרים בהם ההישתחררות מהסכם הייצוג נעשתה בחוסר תום-לב – דוגמאת מקרים בהם הרצון לנתק את הקשר עם עורך הדין נובע מהצעת שכר טירחה זולה יותר – עורך הדין יהיה זכאי לפצויי קיום, ולא רק לשכר ראוי עבור הפעולות אותן ביצע (ראו פסקות 18-17 לפסק הדין בעיניין קורפו).
...
לאחר עיון בכתובים ושמיעת טענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי ניתן להכריע בהתדיינות ולהביא לסיומה מטעמים משפטיים חרף המחסור בעובדות.
בכתב הגנתה טענה המשיבה כי יש לדחות את התביעה בשל היעדר יריבות וכן מפאת התיישנות או שיהוי.
סוף דבר
במסגרת הדיון שנערך לפנינו, קיבלה המשיבה את הצעתנו כי נסתפק בקביעה שלא הוכח בסיס לחייבה בתשלום נוסף לטובת משרד בן זאב, ולא נקבע שום ממצא בנוגע לחובו של משרד בן זאב למשיבה.
מסקנה זו מיטיבה, כמובן, עם המשיבה.
המסקנה הסופית של חברי נגזרת מכך שאם לא הופר ההסכם – זכאית המערערת לשכר ראוי, ומן התשתית שנפרשה עולה כי שכר זה שולם.