מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על פסק דין בהעדר הגנה בבית משפט השלום

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי דחה בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית משפט השלום ברמלה מיום 8.6.2022 (ת"א 45522-06-21, השופטת א' פריי).
ביום 20.1.2022, לאחר שהמשיב לא הגיש כתב הגנה, וזאת על אף שהוזמן כדין וחרף ארכות שקבל לצורך כך, בית משפט השלום נעתר לבקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה.
כמו כן, בית משפט השלום דחה אף את טענות המשיב לפיהן לא ידע על פסק הדין שניתן, נוכח העובדה שלפי רשומי מערכת נט המשפט בא-כוחו צפה בפסק הדין האמור.
...
ביום 20.1.2022, לאחר שהמשיב לא הגיש כתב הגנה, וזאת על אף שהוזמן כדין וחרף ארכות שקיבל לצורך כך, בית משפט השלום נעתר לבקשה למתן פסק דין בהיעדר הגנה.
כמו כן, המבקשת טענה כי, חרף קביעותיו של בית משפט השלום, נסיבות העניין אף תומכות במסקנה כי המשיב זלזל במופגן בהליך השיפוטי.
לאחר שנתתי דעתי לטענותיה של המבקשת אני סבורה כי דין בקשת רשות הערעור להידחות בהתאם לתקנה 148א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, אף מבלי להידרש לתשובה.
סוף דבר: הבקשה נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בקשת רשות ערעור על פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, מיום 22.11.2021, ברע"א 39799-08-21 (סגנית הנשיא א' כהן), שבגדרו נדחה ערעור המבקש, יאיר נתניהו, על החלטת בית משפט השלום בתל אביב-יפו, מיום 4.7.2021, בת"א 59964-11-19 (השופטת כ' לוי), שבה נדחתה בקשתו לביטול פסק דין שניתן לחובתו בהיעדר הגנה.
...
על כן, "משלא הועלו טענות בנוגע לסיכויי ההגנה, ומשנדחתה הטענה ולפיה לא בוצעה מסירה כדין", נקבע כי "אך מתבקש היה לדחות את הבקשה לביטול פסק דין". מכאן הבקשה שלפנַי, בגדרה טוען נתניהו, בין היתר, כי כתב התביעה לא הומצא לו כדין; כי התביעה שהוגשה נגדו כרוכה בתביעה נגד זלינגר, ועל כן, לא היה מקום ליתן פסק דין בהעדר הגנה בעניינו, בעוד התביעה נגד זלינגר תלויה ועומדת; וכי בנסיבות המקרה, לא היה מקום לסטות מההלכה המקובלת, שלפיה יש להעתר לבקשות לביטול פסק דין בהעדר הגנה.
נתניהו מעלה טענה נוספת, שלפיה "התביעה כלפי [נתניהו וזלינגר] שזורה האחת בשנייה", ועל כן, "לא ניתן לפסוק בפסק דין לאחד מבלי לפסוק לשני את אותו פסק דין". לשיטתו, מצב זה "יכול לייצר סיטואציה בעייתית ביותר לפיה הפסיקה כלפי המפרסם תהיה שונה מהפסיקה כלפי מי ששיתף את הפוסט". בנסיבות אלה, כך נטען, נדרש היה "לכל הפחות להתנות את פסק הדין בתוצאות ההליך בעניינו של [זלינגר]". גם דינה של טענה זו – להידחות.
ההליך דנן, אינו האכסניה המתאימה לבירור טענה זו. עוד טוען נתניהו, לגבי המצאת כתב התביעה, כי "גם אם ההמצאה הייתה כדין למקום ציבורי (מה שאין כן), לא הוכח, כי הוא הומצא ל[נתניהו], ולכל הפחות עניין זה לכשעצ[מ]ו מהווה ספק ראוי אשר יש בע[ט]יו לבטל את [פסק הדין]". גם טענה זו, אין בידי לקבל.
סיכומם של דברים: לא מצאתי הצדקה להתערבות בפסק הדין של בית המשפט המחוזי, ב'גלגול שלישי'; בקשת הרשות לערער נדחית אפוא בזאת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

בע"א 382/89 ענצ'י נ' הסוכנות היהודית (פ"ד מד (4) 4) הוגש ערעור על פסק דין שניתן בהיעדר הגנה ונדחתה הבקשה לבטלו.
." (הדגשה שלא במקור, עניין ענצ'י, פסקה 5). מכאן ניתן להסיק שהגבול העליון להגשת כתב הגנה הוא המועד שבו בית המשפט דן ו/או החליט בבקשה. רוצה לומר, כל עוד לא נדונה הבקשה על ידי בית המשפט הרי עדיין עומדת לנתבע הזכות להגיש את הגנתו חרף חלוף המועד שנקבע, וסוגיית ההוצאות תישקל על ידי בית המשפט, מקום בו סבור כי יש להטיל הוצאות. בעיניין ענצ'י, דחה בית המשפט את ערעור הנתבעת, הסוכנות היהודית, שהגישה את כתב הגנתה לאחר שבית המשפט דן בבקשת התובע לקבל פסק דין, אך משמדובר בתביעה שלא על סכום קצוב, החליט בית המשפט לזמן אליו תחילה את הצד השני ובהמשך לקיים דיון במעמד שני הצדדים. בין לבין, הגישה הסוכנות היהודית את כתב הגנתה. בית המשפט קבע שכתב ההגנה הוגש לאחר שבית המשפט דן בבקשה והחליט לזמן את ב"כ התובעים. בית המשפט דחה את טענת הנתבעת בעירעור לפיה היא הייתה זכאית להגיש את הגנתה כל עוד לא ניתן פסק הדין. אמנם עדיין לא ניתן פסק דין בדיון הראשון של בית המשפט בבקשת לפסק הדין בהיעדר, אך משדן בית המשפט בבקשה זהו הגבול העליון להגשת כתב הגנה. כב' הנשיא שמגר מצטט את כב' השופט ברק (כתוארו אז) בעיניין נחושתן - "אם השופט פועל כדין ומקבל את התביעה או העירעור, ולאחר מועד זה מוגש כתב הגנה .. אין מתחשבים בהם, שכן הוחמץ המועד....ובמקום שבו, בשל טעות, לא ניתן פסק הדין שצריך היה להנתן, יש לידון בבקשה לפי המצב שהיה קיים ביום בו הגיעה הבקשה לראשונה לעיונו של השופט ..." (ההדגשות שלא במקור, עניין ענצ'י , פסקה 4).
בית המשפט השלום קיבל את עמדת הבנק אולם החלטתו היתהפכה בבית המשפט המחוזי שקבל את השגתו של הערב ונקבע כי כל עוד לא ניתן אישור מיצוי הליכים על ידי ראש ההוצל"פ (ובעניינו צו קיום צוואה) הנושה מחזיק לכל היותר ב"זכות מושגית" להבדיל מכוח תביעה קונקריטי המותנה באישור אולם סעיף 71 (א) לפקודה קובע כי בגדר חובות בני תביעה יבוא חוב וחבות קיימים או עתידים, ודאים או מותנים, כך שהסעיף מבהיר באופן ברור כי הוא חל לא רק על חובות בני תביעה שהגיע מועד פירעונם אלא גם על סוגי חבות והתחייבויות על תנאי – דהיינו, גם חובות והתחייבויות שאין להם תוקף כל עוד לא נתמלא התנאי ואפילו אי ודאות שהתנאי יתמלא אי פעם.
...
על כן, יצוין כבר עתה, כי איני נעתרת לבקשה שלא לבחון את טענת הנתבע בהזדמנות הראשונה לדחייה על הסף בשל העדר סמכות עניינית וקיומו של הפטר, כל שכן בית המשפט העלה זאת במסגרת החלטתו בבקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה.
יובהר, כי בענייננו חלה פקודת פשיטת הרגל נוכח אותה תקופה שבה ניתן ההפטר אולם ניתן לראות כי גם לפי חוק חדלות פרעון ושיקום כלכלי, תשע"ח -2018 התוצאה היא זהה משחוב בר תביעה מוגדר סעיף 4 כחוב ודאי או מותנה בין שהגיע מועד פרעונו ובין שטרם הגיע, עת החוק מתייחס בבירור גם לחובות עבר.
סיכומו של דבר, מקום בו ההלוואה ניתנה לפני שהנתבע נכס להליך של פשיטת רגל, כאשר במועד צו הכינוס שהוא המועד הקובע לגבי חובות שהם בני תביעה או לא (והוא גם המועד לעיכוב ההליכים של תובענות משהתנהלות בעוד לפי החוק החדש במועד צו פתיחת הליכים), הרי שהחבות הזו – בין אם זה חוב מותנה בדרישה עתידית ובין אם זה חוב שפרעונו עתידי ודאי אבל עתידי – הייתה ידועה וקיימת.
על כן, דומה כי אין מנוס אלא לקבוע כי החוב הוא בר תביעה ומשכך לא ניתן לפעול לגבייתו נוכח צו ההפטר.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעקבות כך, ביום 16.4.2018 הגיש עצמון ערעור על הכרעתו זו של בעל התפקיד בטענה שהסכום בשלמותו מגיע לו. ביום 22.10.2018 ניתן פסק הדין בעירעור.
ביום 15.1.2023 ניתן בבית המשפט השלום פסק דין בהיעדר הגנה בתביעה שהגיש עצמון נגד שני (להלן: "פסק הדין בהליך האזרחי").
על רקע זה קבע בית המשפט כי בעל התפקיד יכריע בשאלה "למי ישולם הסך של 200,000 דולר עליו הסכימו הצדדים" דהיינו השאלה היחידה שנותרה "פתוחה" לאחר פסק הדין בהליך ההסדר היא למי ישולם הסכום האמור, כאשר השאלה בדבר זהותו של המשלם- יוגב- כבר הוכרעה.
במאמר מוסגר אציין כי במסגרת פסק הדין בעירעור הוספתי וקבעתי ביחס לסך של 100,000 דולר שהזכאות לו באותה עת היתה שנויה במחלוקת בין שני לבין עצמון, כי "אין כל סיבה שמי שאמור לפי הסדר הנושים לשלם גם את הסכום הנוסף של 100,000 דולר ימשיך להחזיק את הכסף בכיסו, ומשכך אני מורה כי הסכום שבמחלוקת יופקד בחשבון נאמנות משותף, כאשר הנאמן הראשון יהיה עו"ד אלי אקסלרוד והנאמן הנוסף יהיה עו"ד שימונה על ידי שלומי שני, על פי הודעה שימסור לבית המשפט בתוך 7 ימים." דא עקא, יוגב לא הפקיד את הסכום האמור בחשבון הנאמנות, כשם שלא שילם לעצמון את הסכום של 100,000 דולר, שכלל לא היתה מחלוקת על כך שהוא מגיע לעצמון ולא לשני.
...
במאמר מוסגר אציין כי במסגרת פסק הדין בערעור הוספתי וקבעתי ביחס לסך של 100,000 דולר שהזכאות לו באותה עת היתה שנויה במחלוקת בין שני לבין עצמון, כי "אין כל סיבה שמי שאמור לפי הסדר הנושים לשלם גם את הסכום הנוסף של 100,000 דולר ימשיך להחזיק את הכסף בכיסו, ומשכך אני מורה כי הסכום שבמחלוקת יופקד בחשבון נאמנות משותף, כאשר הנאמן הראשון יהיה עו"ד אלי אקסלרוד והנאמן הנוסף יהיה עו"ד שימונה על ידי שלומי שני, על פי הודעה שימסור לבית המשפט בתוך 7 ימים." דא עקא, יוגב לא הפקיד את הסכום האמור בחשבון הנאמנות, כשם שלא שילם לעצמון את הסכום של 100,000 דולר, שכלל לא היתה מחלוקת על כך שהוא מגיע לעצמון ולא לשני.
בהקשר אחרון זה טען יוגב כי לא מדובר בפסק דין חלוט מאחר והוא ניתן בהעדר הגנה, אלא שטענה זו דינה להידחות משום שעד לרגע זה לא טרח שני לבקש את ביטולו של פסק הדין.
סוף דבר סיכומו של דבר, יוגב ישלם לעצמון סך של 200,000 דולר.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום היתייחס גם לקביעתו הברורה של בית המשפט המחוזי בסוגיית הבעלות בנכס, והדגיש כי עצם הגשת ערעור על כך לבית משפט זה אינה מצדיקה את ביטול פסק הדין שניתן בהעדר הגנה.
...
בסיכומו של דבר, בית משפט השלום ציין כי "קשה להשתחרר מהרושם כי מטרת בקשתו של הנתבע [המבקש – ד' ב' א'] אינה אלא 'דחיית הקץ', ככל שהדבר נוגע לתביעה להורות על פינויו מהנכס" (בפסקה 20 להחלטה האמורה).
דין הבקשה להימחק, מאחר שבית המשפט המוסמך לדון בה הוא בית המשפט המחוזי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו