לפניי ערעור על פסק-דינו של בית-משפט השלום בירושלים (השופטת מיקה בנקי), מיום 27.11.2022, בת"א 4096-11-19, בגדריו נתקבלה תביעה לחיוב המערערים- מוכרי דירה, בפצוי מוסכם לפי הסכם מכר, בשל כך שלא גילו לרוכש הדירה- המשיב, כי נעשה שימוש ייחודי, שלא כדין, של דייר בבית המשותף (במועד הרלוואנטי לתובענה), בחלק מסוים מהרכוש המשותף( אשר שימש כמקום חנייה משותף) ובשל כך נימנע מהמשיב השמוש הסביר (להלן- פסק-הדין).
אחד הדיירים (להלן- הפולש) עושה שימוש ייחודי שלא כדין בשטח של כ- 70 מ"ר מהרכוש המשותף, בקומת העמודים, הכולל שלוש חניות מקורות, ואף ביצע עבודות בניה מסוימות וסגר את השטח בלוחות פלדה לצרכיו (להלן- החניות).
יוער, פסק-דין לפינוי הפולש ניתן ביום 5.8.2019 על ידי המפקחת על הבתים המשותפים.
לעניין הפצוי, השיגו המערערים על שיעורו וסבירותו אל מול הקף הנזק, כמו גם על העדפת חוות הדעת השמאית מטעם המשיב.
צרף לכך, בהתחקות אחרי אומד דעתם של הצדדים, בנסיבות בהן נקבע בפסק-הדין קמא, כי במשא ומתן לכריתת הסכם המכר, לא הועלה כלל נושא הרכוש המשותף והשמוש בו, מטבע הדברים ועל פי השכל הישר, לא ניתן להניח כי הצדדים התייחסו לרכוש המשותף כנושא בעל היבט עיקרוני, בבחינת "אבן הראשה", המהוה חוליה בלעדיה לא היה קיום להסכם, ואפילו לא כחלק מהתנאים שביסוד הסכמות הצדדים.
אשר על כן, נוכח מהותו של הנזק, ובזיקה לחוות הדעת השמאית מטעם התובע, אשר בית משפט קמא מצא להעדיפה על פני חוות הדעת השמאית מטעם המערערים, בשינויים המחויבים לצורך אומדן הפצוי בגין הפגיעה הזמנית באפשרות השמוש של המשיב בחניות, לפרק הזמן הצפוי מניהול הליך משפטי לפינוי הפולש, כפי שהצדדים היו רואים עובר לחתימת הסכם המכר, ובמובחן מפגם שנפל בזכויותיו לשימוש סביר בהן, מצאתי לפסוק לתובע פיצוי בגין הפרת הסכם המכר בסכום כולל של 65,000 ש"ח.
כללם של דברים, על המערערים מוטלת, בנסיבות העניין, חובת גילוי בגין השמוש הייחודי שנעשה בחניות, השמוש הייחודי מהוה "אי התאמה" על פי חוק המכר ומשלא גולה הדבר למשיב עובר לחתימת הסכם המכר, הפרו המערערים את ההסכם.
...
בית משפט קמא בפסק-דינו קבע כי "..מהראיות שהוגשו לתיק לא הוכח שהתובע ידע בפועל על קיומו של פולש כאמור, שוכנעתי שאילו היה יודע התובע על הפולש והעימות איתו- היה שוקל היטב אם לרכוש את הדירה, ואם היה רוכש אותה היה הדבר בוודאי מקבל ביטוי מפורש בהסכם ובמחיר" (סעיף 56 לפסק-הדין).
בסיכומו של עניין, שוכנעתי כי הפרת ההסכם באי גילוי השימוש שלא כדין בחלק מהחניות המקורות בבית המשותף, מהווה פגיעה בזכויות המשיב במובחן מפגם בזכויות היורד לשורש הסכם המכר, העולה בגרדה של "הפרה סתם". כפועל יוצא, המשיב אינו זכאי לפיצוי המוסכם שנקבע בהסכם המכר כי אם לפיצוי על נזקיו כתוצאה מההפרה.
בנסיבות אלה, מצאתי להיעתר באופן חלקי לערעור, שכן המערערים הפרו את הסכם המכר, הפרה שאיננה יסודית, בבחינת הפרת "סתם", המזכה את המשיב בפיצוי על נזקיו, זאת חלף זכותו לקבלת הפיצוי המוסכם.