מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על פירוש צוואה והקמת קרן הנצחה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1989 בעליון נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה, בה פורשה צוואתה של המנוחה, חיה נוי ז"ל. לפי הפירוש, שנתן בית המשפט קמא לצוואה האמורה, יקבל כל אחד מן המערערים סכום של 30,000 דולר, ויתרת העיזבון תשמש להקמת קרן הנצחה.
...
המערערים משיגים על מסקנה זו של בית המשפט קמא.
המסקנה המתבקשת משיטתם היא, כי על מכלול נכסי העיזבון, לבד משתי הדירות האמורות, חלה רק הוראת סעיף 2 לצוואה, ולפיה יש לחלק את הנכסים בין המערערים בחלקים שווים.
אשר-על-כן, יש לקבל את הערעור במובן זה, שהוראת המכירה אשר בסעיף 3 לצוואה תחול על הדירות, המיטלטלין, לרבות התכשיטים, ועל ניירות הערך במטבע ישראלי ובמטבע זר. על כסף במזומן ובחשבונות בנק, בין במטבע ישראלי ובין במטבע זר, לא תחול הוראת סעיף 3, כי אם הוראת סעיף 2, ולפיה יחולק כסף זה בין המערערים בחלקים שווים.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1992 בעליון נפסק כדקלמן:

ביום 6.3.90 התייצבה פרקליטתם של המערערים לפני השופט קמא וביקשה עיכוב ביצוע ההחלטה בנימוק: "בדעתי להגיש ערעור על ההחלטה". השופט נעתר לה והורה "לעכב ביצוע התשלום למשך 45 יום". בהחלטתו קיבל השופט המלומד את עמדת המשיבים, כי הקרנות תעוז ו-ק.ה.ל. אינן נכללות בהוראות סעיף 3(א) לצוואה, אלא הינן חלק "מרכושי הכספי האחר" המפורט בסעיף 5 כאמור.
באותו עניין אמר הנשיא שמגר, בעמ' 478 מול אותיות השוליים ד-ו: "החלטתו של בית המשפט קמא, נושא בקשת הרשות לערער, אינה מסוג ההחלטות המנויות ברישא של סעיף 152 האמור, ומכאן שערעור עליה מצריך נטילת רשות. ההחלטה הנדונה ניתנה על ידי בית המשפט קמא במסגרת הליך למתן הוראות למנהל עיזבון על ידי בית המשפט, הליך המוסדר בסעיף 83 לחוק הירושה. את הבקשה למתן הוראות הגישו מנהלי העזבון הנדון בשם המשיב 1 בענייננו. פנייתם לבית המשפט קמא נעשתה לשם קבלת הוראות בדבר חלוקת נכסי העזבון בין הנהנים על פי הצוואה ובדבר הקמתה של קרן ההנצחה. במסגרת הדיון בבקשה זו התעוררה שאלת פירושה הנכון של הצוואה.
...
ביום 6.3.90 התייצבה פרקליטתם של המערערים לפני השופט קמא וביקשה עיכוב ביצוע ההחלטה בנימוק: "בדעתי להגיש ערעור על ההחלטה". השופט נעתר לה והורה "לעכב ביצוע התשלום למשך 45 יום". בהחלטתו קיבל השופט המלומד את עמדת המשיבים, כי הקרנות תעוז ו-ק.ה.ל. אינן נכללות בהוראות סעיף 3(א) לצוואה, אלא הנן חלק "מרכושי הכספי האחר" המפורט בסעיף 5 כאמור.
לתוצאה שבא-כוחם המלומד של העותרים חותר אליה מבקש הוא להגיע על דרך הפעלת כלל פרשני מ-י"ג הכללים שהתורה נידרשת בהם כפי שקבעם ר' ישמעאל: "פרט וכלל-נעשה כלל מוסיף על הפרט". פירוש לכלל זה ניתן למצוא בספרו של פרופ' מ' אלון, המשפט העברי-תולדותיו מקורותיו עקרונותיו (י"ל מגנס, מהדורה 3, תשמ"ח) 276: "היינו אם באו תחילה הפרטים ואחריהם כלל, הכולל את הפרטים שקדמו לו וגם פרטים נוספים-ההנחה היא שהפרטים האמורים תחילה הם דוגמאות בלבד והכלל שבא אחריהם בא ומוסיף עליהם את הפרטים הכלולים בו, שלא נאמרו במפורש". להשקפתי, דין הערעור להדחות.
לא מקובלת עלי הטענה, כי מסדר עריכתה של הצוואה ניתן ללמוד כי סעיף 3(א) הנ"ל יוחד לכל רכושה של המנוחה, הקשור קשר כלשהוא עם עבודתה של המנוחה בחברת דגון.
לפיכך סבורני, כי השופט המלומד צדק בפסיקתו, כי כספי שתי הקרנות "תעוז" ו-ק.ה.ל. הונחלו על ידי המנוחה בצוואתה למשיבים במסגרת הוראת סעיף 5 לצוואה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2004 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט א' א' לוי: מבוא זוהי בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב (כבוד הרשם ד"ר עדי אזר) מיום 10.7.03, שניתנה בבש"א 136/03(תיק עז' 6880/86) בה נדחתה בקשת המבקש, היועץ המשפטי לממשלה (להלן: "המבקש"), למינוי מנהל לעזבון המנוח יעקב שמחה דוידסון ז"ל (להלן: "המנוח"), לצורך מילוי הוראתו של סעיף 6 בצוואתו.
ביום 29.1.87 ניתן בבית המשפט המחוזי צו לקיום הצוואה, והיה זה לאחר שבא-כוח היועץ המשפטי לממשלה הודיע לבית המשפט כי "לאחר עיון בבקשה האמורה ובצירופיה ... אין בדעתי להתערב בהליכים הנוגעים בה". בסעיף 6 לצוואה ייעד המנוח סכום של 20,000$ מתוך עיזבונו כדי שזה ישמש להקמתה של קרן לחינוך נוער ומטרתה לקדם "פעולות שונות בקרב הנוער בארץ לתקון המידות להעמקת התודעה היהודית והציונית ולהעלאת הרמה המוסרית" (ראו סעיף 6(ד) לצוואה - להלן: "הקרן").
בית המשפט נתבקש למנות מנהל עזבון שתפקידו יהיה (בלשון סעיף 5 של הבקשה) לחקור ולבדוק "האם במותו של המנוח היו כספים ו/או נכסים בעזבון מהם ניתן היה להפריש הסכום לצורך הקמת ההקדש", ואם ימצא כי היו כספים כאלה "יהיה עליו לתבוע את הכספים בשם העזבון, ולאחר קבלתם לפעול להקמת ההקדש". הבקשה נומקה בחשיבות העליונה לקיים את רצון המנוח אשר ביקש להנציח את זכרו, וזהו שיקול הגובר על כל שהוי.
ועוד נקבע, כי היתחקות אחר אומד דעתו של המת מהוה יסוד בפרשנות צוואה (סעיף 54(א) לחוק הירושה), ולצורך כך ניתנה לבית המשפט אף סמכות לתקן בצוואה "טעות-סופר או טעות בתאורו של אדם או של נכס, בתאריך, במספר, בחשבון או כיוצא באלה", ובילבד ש"אפשר לקבוע בבירור את כוונתו האמיתית של המצווה".
...
דיון דין הערעור להתקבל.
אולם המחדל אינו נחלתה הבלעדית של משיבה 1, והוא רובץ גם לפתחו של האפוטרופוס הכללי, אשר הצהיר בעבר, במספר הזדמנויות, שאין בכוונתו להתערב בהליכים לקיום הצוואה, על אף שהעתק ממנה הומצא לו. אכן, חל שיהוי רב בהגשתה של הבקשה לבית המשפט המחוזי, אולם סבורני כי לנוכח החשיבות הנודעת לכיבוד רצון המת, גובר שיקול זה על כל שיקול או אינטרס אחר.
למסקנה זו הגעתי גם לאחר ששוכנעתי כי במינויו של מנהל עיזבון לא כרוכים נזק או הכבדה יתרה על משיבה 1, שהרי מנהל העיזבון אמור לבדוק בשלב ראשון רק אם בעת פטירתו של המנוח היו כספים לקיים את סעיף 6 לצוואה, ואם במצבו של העיזבון היום ניתן לבצע זאת, כאשר ההחלטה הסופית בעניין מימושה של ההמלצה של מנהל העיזבון, כפי שתהיה, מסורה לבית המשפט, אליו עתיד מנהל העיזבון לפנות לקבלתן של הוראות.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2003 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט הוסיף וקבע: "אם אמנם יתברר שכך הוא, תתעורר השאלה הבא: מחד ציוו המנוחים למוסדות השונים הנזכרים בצוואות סכומי כסף מסויימים... ומאידך תתעורר שאלה של פרשנות הצוואה לגבי מה שייעשה בקרן האמורה: היורשים טוענים שהקרן להם היא ואילו היועץ המשפטי לממשלה ומקצת מבעלי הדין האחרים טוענים שלפי אומד דעתם של המנוחים יש להגדיל את הסכומים שהוקצבו בצוואה למוסדות השונים, וליורשים אין חלק בנכסי העיזבון. ההכרעה בשאלה האמורה יכול ותהיה תלויה לא רק בפרשנות המשפטית של הצוואה אלא גם בבירור עובדתי". בהתייחסם להסכם שהגיעו אליו היורשים על פי דין והנהנים קבע בית המשפט העליון, כי "לא מן הנמנע הוא שתימצא דרך של פשרה שיש בה כדי לקיים את רצונם של המנוחים, מבלי לסכל את מטרות ההנצחה לאורך ימים, ובעת ובעונה אחת תיקבע על דרך פרשנות נכונה של הצוואה לפי הדין מה ייעשה ביתרת הקרן לאחר שיובטחו התשלומים למוסדות הכלולים בצוואה". בית המשפט הוסיף וקבע: "מתעוררת, במקרה שלפנינו, שאלה של פרשנות הצוואות, והוא – ומאחר שמצד אחד חלות הצוואות לכאורה על כל נכסי המנוחים, ומאידך גיסא טוענים לפנינו שהתשלומים למוסדות אינם מכסים את מלוא נכסי העיזבונות. בנגוד להשקפתו של בית המשפט המחוזי איננו רואים כל פסול לבחינה אוהדת של הסכמי פשרה בין הנוגעים בדבר, ובילבד שכוונתם של המנוחים לא תסוכל. מאחר ששאלת הפרשנות האמורה כבר עלתה על הפרק, מן הראוי שתוכרע על ידי השופט המלומד ולאור הכרעה בה יוחלט גם מה יהיה גורלו של צו הירושה שבמחלוקת". בסופו של הפסק באה תוצאתו, בזו הלשון: "התוצאה היא שאנו דוחים את הערעורים על יסוד תקנה 460(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, בכל הנוגע להחלטה הדוחה את הבקשות לביטול צוי קיום הצוואה, ואנו מחזירים את העניין לבית המשפט המחוזי על מנת שיקבע מה הקף העיזבון לעומת התשלומים למוסדות ומה הפרשנות הנכונה של הצוואות לאור המחלוקת בין בעלי הדין לגבי מותר הסכומים, אם יתברר שקיימת קרן נוספת כאמור. לאור הקביעות בעניינים אלה, יחליט השופט המלומד אם יש מקום להשאיר את צו הירושה בתוקפו". פסק דינו של בית המשפט המחוזי נשוא העירעור שלפנינו התיק הוחזר לבית המשפט המחוזי.
השאלה הניצבת בפנינו הנה, מה ייעשה ביתרה זו? האם היא חלק מהעיזבון העובר להקדש או שיש לחלקה עם היורשים על פי דין? ואם תאמר שהיא חלק מהעיזבון העובר להקדש, מה רשאים לעשות בה הנאמנים? תשובתנו הנה – והיא מתבקשת מדברינו עד כה – כי היתרה מהוה חלק מהעיזבון אשר עבר להקדש הצבורי שהקימו המצווים.
...
בית המשפט הוסיף וקבע: "אם אמנם יתברר שכך הוא, תתעורר השאלה הבא: מחד ציוו המנוחים למוסדות השונים הנזכרים בצוואות סכומי כסף מסויימים... ומאידך תתעורר שאלה של פרשנות הצוואה לגבי מה שייעשה בקרן האמורה: היורשים טוענים שהקרן להם היא ואילו היועץ המשפטי לממשלה ומקצת מבעלי הדין האחרים טוענים שלפי אומד דעתם של המנוחים יש להגדיל את הסכומים שהוקצבו בצוואה למוסדות השונים, וליורשים אין חלק בנכסי העזבון. ההכרעה בשאלה האמורה יכול ותהיה תלויה לא רק בפרשנות המשפטית של הצוואה אלא גם בבירור עובדתי". בהתייחסם להסכם שהגיעו אליו היורשים על פי דין והנהנים קבע בית המשפט העליון, כי "לא מן הנמנע הוא שתמצא דרך של פשרה שיש בה כדי לקיים את רצונם של המנוחים, מבלי לסכל את מטרות ההנצחה לאורך ימים, ובעת ובעונה אחת תקבע על דרך פרשנות נכונה של הצוואה לפי הדין מה ייעשה ביתרת הקרן לאחר שיובטחו התשלומים למוסדות הכלולים בצוואה". בית המשפט הוסיף וקבע: "מתעוררת, במקרה שלפנינו, שאלה של פרשנות הצוואות, והוא – ומאחר שמצד אחד חלות הצוואות לכאורה על כל נכסי המנוחים, ומאידך גיסא טוענים לפנינו שהתשלומים למוסדות אינם מכסים את מלוא נכסי העזבונות. בניגוד להשקפתו של בית המשפט המחוזי איננו רואים כל פסול לבחינה אוהדת של הסכמי פשרה בין הנוגעים בדבר, ובלבד שכוונתם של המנוחים לא תסוכל. מאחר ששאלת הפרשנות האמורה כבר עלתה על הפרק, מן הראוי שתוכרע על ידי השופט המלומד ולאור הכרעה בה יוחלט גם מה יהיה גורלו של צו הירושה שבמחלוקת". בסופו של הפסק באה תוצאתו, בזו הלשון: "התוצאה היא שאנו דוחים את הערעורים על יסוד תקנה 460(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, בכל הנוגע להחלטה הדוחה את הבקשות לביטול צווי קיום הצוואה, ואנו מחזירים את העניין לבית המשפט המחוזי על מנת שיקבע מה היקף העזבון לעומת התשלומים למוסדות ומה הפרשנות הנכונה של הצוואות לאור המחלוקת בין בעלי הדין לגבי מותר הסכומים, אם יתברר שקיימת קרן נוספת כאמור. לאור הקביעות בעניינים אלה, יחליט השופט המלומד אם יש מקום להשאיר את צו הירושה בתוקפו". פסק דינו של בית המשפט המחוזי נשוא הערעור שלפנינו התיק הוחזר לבית המשפט המחוזי.
לדעתנו, דין הערעור להידחות בעניין זה. אכן, כפי שקבע בית המשפט המחוזי (בפסק דינו השני) קיימת יתרה המשקפת נכסי עזבון שלא יהא צורך להשתמש בהם כדי להגשים את התשלומים העיתיים שנקבעו בצוואה.
באחת הפרשות ציין השופט שילה: "בהתאם לתורה זו, כאשר אמנם הבהיר המצווה את כוונתו, אך הוראתו הברורה אינה ניתנת לקיום כלשונה, כגון ציווה אדם מנה לבית יתומים פלוני ואותו בית היתומים נסגר, הרי יש מקום לנקוט צעד, שבא לבצע את כוונתו הברורה של המצווה, אם כי בדרך שונה במקצת, אשר – מניחים אנו – היתה מקובלת עליו, אילו ניתן היה לשאול אותו, כגון להעביר את המנה שציווה לבית היתומים שבינתיים עבר מן העולם לבית יתומים דומה לראשון מבחינת מתכונת החינוך והרכב החניכים. בהחלת עקרון ה-cy-pres יודעים אנו את כוונת המצווה ומקיימים אנו את רצונו, אם כי בדרך שונה במקצת" (ע"א 102/80 פרוכטנבוים נ' מגן דוד אדום בישראל, פ"ד לו(4) 739).
התוצאה היא איפוא כי הערעור מתקבל.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 1990 בעליון נפסק כדקלמן:

(ג) אם אחותי לא תהיה בין החיים בעת פטירתי, יהא זכאי בעלה, והוא בלבד, בעת חייו לעשירית מתוך חלקה של אחותי בעזבוני, ומהיתרה ייסדו מינהלי העזבון קרן מיוחדת שתשא את שמי ושם בעלי המנוח ד"ר מתתיהו שטיך ז"ל ואשר תשמש למטרות הנצחת זכרו, וכן למטרות סעד לחרשים אלמים, עוורים, בתי יתומים, נפגעי שתוק ילדים וכיו"ב למיטב הבנת מינהלי העיזבון".
על החלטה זו הוגשה בקשת רשות ערעור זו. לטענת המבקשים, מינהלי עיזבון המנוחה, טעה בית המשפט בפירוש הצוואה.
לטענתם על פי רוח הצוואה, כשקוראים את הסעיפים הרלונטים שבה, ולפי אומד דעתה של המנוחה, המסקנה היחידה המתבקשת היא שבמקרה והאחות לא תהיה זכאית לנחול את המנוחה לפי תנאי הצוואה, צריך חלקה של האחות לשמש למטרות הנזכרות בסעיף 4(ג) של הצוואה, דהיינו להקמת הקרן המיוחדת הנזכרת בסעיף זה. את אומד דעתו של המצווה יש ללמוד "מתוך הצוואה", ורק במידה שאינו משתמע מתוכו, יש לפנות אל המשתמע מתוך הנסיבות, כאמור בסעיף 54(א) לחוק הירושה תשכ"ה-1965.
...
לטענתם על פי רוח הצוואה, כשקוראים את הסעיפים הרלונטים שבה, ולפי אומד דעתה של המנוחה, המסקנה היחידה המתבקשת היא שבמקרה והאחות לא תהיה זכאית לנחול את המנוחה לפי תנאי הצוואה, צריך חלקה של האחות לשמש למטרות הנזכרות בסעיף 4(ג) של הצוואה, דהיינו להקמת הקרן המיוחדת הנזכרת בסעיף זה. את אומד דעתו של המצווה יש ללמוד "מתוך הצוואה", ורק במידה שאינו משתמע מתוכו, יש לפנות אל המשתמע מתוך הנסיבות, כאמור בסעיף 54(א) לחוק הירושה תשכ"ה-1965.
הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו