בבית המשפט העליון
רע"א 4933/22
לפני:
כבוד השופט א' שטיין
המבקשים:
1. שלמה ביטון
2. אברהם ויינר
3. יואב יעקובוביץ
4. אדם מור
נ ג ד
המשיבים:
1. בונייך בנייה פתוח והשקעות בע"מ
2. רינה שמואל
3. שמעון שלום שמואל
4. אוריה שמואל
5. אביתר שמואל
6. שירה שמואל
צד קשור:
היועצת המשפטית לממשלה
בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי ירושלים (השופט נ' פלקס) שניתן ביום 7.6.2022 בע"א 25578-11-21
בשם המבקשים:
עו"ד שי דרור; עו"ד שרית נדלר
בשם המשיבים:
עו"ד אלעד רוזנבלט
בשם היועצת המשפטית לממשלה:
עו"ד לימור פלד
][]החלטה
מנגד, טענה בונייך כי יש לדחות את התביעה, בין היתר ולענייננו, מהטעמים הבאים: חוזה הרכישה אינו מקנה לתובעים זכות לרכישת מחסן; נוהל 2011 ושאר המסמכים החיצוניים לחוזי הרכישה אינם רלבאנטיים, שכן מסמכים אלו לא הוצגו לתובעים על-ידי בונייך, ומשכך אינם יוצרים חבות במערכת היחסים שבין בונייך לתובעים.
נקבע כי לפצוי זה יתוסף תשלום בסך של 2,500 ש"ח לכל תובע בגין הוצאות משפט, ותשלום נוסף בסך של 28,000 ש"ח בגין שכר טירחת עו"ד.
ערעור שהגישה בונייך על פסק הדין היתקבל על-ידי בית המשפט המחוזי מהטעמים הבאים: נקבע כי גם לו יתואר שלתובעים זכות לרכישת מחסן, התובעים לא הוכיחו כי עומדת להם זכות לקבל מחסן מסוים, או שהסכמי המכר קבעו דרך מסוימת למכירת המחסנים על-ידי בונייך.
אלא שגם אם יתואר כי בית משפט קמא שגה בעיניין זה, הרי שמדובר, לכל היותר, בטעות ביישום הדין, אשר אינה מצדיקה מתן רשות ערעור בגילגול שלישי (ראו: ע"א 38593 בית נח – בית החלמה מזור בע"מ נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות, פ"ד מז(3) 221, 222 (1993)).
יפים לעניין זה דברי השופטת א' חיות בע"א 6507/11 מפעלי לוקי לבניה בע"מ נ' ג.ד עיט חברה לשירותים בע"מ, פסקה 8 (11.3.2014):
"ככלל, הסכם מחייב אך ורק את הצדדים לו כמסמך שהוא פרי רצונם של מי שהתקשרו בהסכם ולצדדים שלישיים אין בו חלק. על כן, להוציא חוזים שהם על פי מתכונתם חוזים לטובת צד ג' (ראו סעיף 34 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973), אין לצד ג' הזכות לידרוש מפלוני לקיים התחייבות שהתחייב לה בחוזה אותו פלוני כלפי פלמוני. זאת גם אם צד ג' יש לו אינטרס בבצוע ההיתחייבות, שכן התחייבותו החוזית של פלוני לא נעשתה כלפיו [...] כמו כן אין צד ג' זכאי לידרוש בעילה חוזית פיצוי בגין הפרת אותה התחייבות" (ההדגשה הוספה – א.ש.).
הכרה בזכות מעין זו תישלול את חופש החוזים של המדינה ושל הצד השני לחוזה, אשר בחרו שלא להעניק לציבור זכות לתבוע סעדים בגין הפרת החוזה שנערך לטובתו, ואף תישלול או תצמצם את שיקול הדעת הרחב שעומד למדינה באשר לנקיטת הליכים במקרים של הפרת חוזה שהיא צד לו.
נמצא איפוא, כי גם אם נקבל את טענת התובעים לפיה כוונת בונייך והמדינה בחוזה המיכרז היתה להיטיב עם רוכשים דוגמאת התובעים, לא די בכך כדי לאפשר לתובעים לתבוע סעדים בגין הפרתו של חוזה המיכרז.
...
מנגד, טענה בונייך כי יש לדחות את התביעה, בין היתר ולענייננו, מהטעמים הבאים: חוזה הרכישה אינו מקנה לתובעים זכות לרכישת מחסן; נוהל 2011 ושאר המסמכים החיצוניים לחוזי הרכישה אינם רלבנטיים, שכן מסמכים אלו לא הוצגו לתובעים על-ידי בונייך, ומשכך אינם יוצרים חבות במערכת היחסים שבין בונייך לתובעים.
מקובלת עליי גם טענתה של היועצת המשפטית, לפיה מתן האפשרות לצד שלישי לתבוע בגין הפרת חוזה שאינו צד לו, תשלול מהנפגע הישיר מהפרת החוזה את שיקול הדעת שעומד לו בנקיטת פעולות שונות נגד הפרת הסכם.
לגופם של דברים, אני סבור כי לא ניתן לקבוע שבונייך ניהלה משא ומתן בחוסר תום לב. זאת, בהינתן שהתובעים לא טענו, וממילא לא הוכיחו, שבונייך יצרה אצלם מצג לפיו הם יהיו זכאים לרכישת מחסן.
סוף דבר – בקשת רשות הערעור נדחית.