מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על פטור מותנה מהיטל השבחה לדירה קטנה

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהחלטתה דחתה ועדת הערר את ערר של המערערים על דחיית בקשתם לקבלת פטור מהיטל השבחה, בהתאם לסעיף 19(ג)(1) לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 (להלן: התוספת; סעיף 19(ג)(1) לתוספת ייקרא להלן גם סעיף הפטור).
" ועדת הערר מפנה בהחלטתה ל"אבסורד שבמתן הפטור", שכן במצב הקודם היו המערערים בעליהן של שתי דירות ובמצב החדש נוספה דירה כך שהמערערים הם בעליהן של שלוש דירות בשטח כולל של 575 מ"ר. ככל שיינתן להם הפטור יוצר מצב שבו מי שהרחיב את דירתו מ- 140 מ"ר ל- 160 מ"ר יישא בתשלום היטל השבחה מלא, זאת בעוד מי שהרחיב את הזכויות מדירה של 150 מ"ר למספר דירות בגודל כולל של 575 מ"ר, יוכל להנות מהפטור.
את עמדתם תומכים המערערים בנוסח הסעיף "... ובילבד שהשטח הכולל של דירת המגורים האמורה לאחר בנייתה או הרחבתה אינו עולה על 140 מ"ר. עם כל בניה או הרחבה נוספת מעל השטח האמור ישולם היטל, בשיעור יחסי לגודל הבניה או ההרחבה הנוספת". מכך למדים המערערים כי בעל דירה המבקש פטור מותנה עבור בניית דירה חדשה שתיבנה חלף דירתו הקיימת, שנמכרת או תמכר, שטח דירתו הקיימת באותם מקרקעין לא יובא בחשבון מקום בו הוא מכר או התחייב למכור דירה, בטרם סיום הבנייה של הדירה החדשה, מושא בקשת הפטור.
עמדה על כך כב' השופטת ד' ברק-ארז בפרשת רביד: "אני מוצאת לנכון להוסיף כי ברקע הדברים הטרידה אותי העובדה כי הוראות החוק, ופירושן הנוהג, מביאות למצב שבו יינתן פטור מהיטל השבחה למי שבבעלותו נכסים נוספים רבים שאינם משמשים למגורים, כאשר הנישום מתגורר בפועל בדירה קטנה (ששיטחה נופל מ-140 מ"ר), שהיא דירת המגורים העיקרית שלו. לכאורה, במצב דברים זה ייתכן ויינתן לנישום פטור מתשלום היטל השבחה אם ירצה להרחיב את דירת המגורים שלו או לבנות דירה נוספת על קרקע ריקה, על אף שיש בבעלותו נכסים נוספים. זאת, למרות שתכלית החקיקה – הענקת הפטור מטעמים חברתיים על מנת לסייע לאנשים הזקוקים להרחבה של דירת מגוריהם – אינה חלה כאן. תוצאה זו אינה נובעת מן ההכרעה במקרה זה, אלא מבחירתו של המחוקק להגדיר את הזכאות להיטל השבחה רק על בסיס של הגבלת שטח ובאופן שאינו תלוי בשאלות שעניינן הקף הנכסים הכללי של הנישום – בשונה מן הכללים בכל הנוגע למס שבח מקרקעין (חוק מסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963 עוסק במסגרת הפרק החמשי 1 שכותרתו היא פטור לדירת מגורים מזכה (סעיפים 49-49ח) בהסדרה רחבה של הפטור בגין דירת מגורים מזכה ומגבלותיו). בבחירה חקיקתית זו לא ניתן להתערב – הן מאחר שהיא עניין שבמדיניות המסור למחוקק עצמו והן משום שיישום שלה מחייב הסדרה חקיקתית של פרטיה (למשל, הגדרה של תקופת הזמן שביחס אליה נבחן הקף הבעלות בנכסים נוספים). יחד עם זאת, לשיטתי הגיעה העת שהמחוקק ייתן דעתו על סוגיה זו לצורך הגשמת המטרות החברתיות של הפטור וחתירה להרמוניה חקיקתית." (פסקה 30).
...
ערר שהגישו המערערים לוועדת הערר נדחה ומכאן הערעור המנהלי שלפני.
המסקנה הנובעת מכך היא כי המערערים לא זכו לקבל הטבה כלשהי מהציבור אלא קנו בכסף מלא את זכויותיהם על פי תכנית 5541.
סיכום על יסוד כל האמור, הערעור מתקבל.
המשיבה תשלם למערערים שכר טרחת עורך דין בסכום של 20,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מבוא ורקע עובדתי ערעור מינהלי על החלטת ועדת הערר המחוזית לפיצויים והיטלי השבחה ירושלים (עו"ד אליעד וינשל, מר זהר עירון, מר גרשון בן ישראל; להלן: ועדת הערר) מיום 6.7.2016 בתיק ערר 351-356/16, בגדרה אושרה למשיבים זכאות לפטור מותנה מהיטל השבחה וזאת מכוח סעיף 19(ג)(1) לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 (להלן בהתאמה: התוספת השלישית ו-החוק).
המשיבים מצידם עתרו למתן פטור מתשלום היטל השבחה, לשלוש מארבע הדירות, וזאת מכוחו של סעיף 19(ג)(1) לתוספת השלישית, בהנתן כי מדובר ב"בנייה" וכי שטח הדירות לאחר הפיצול קטן מ- 140 מ"ר. לאחר שהמערערת סירבה למתן פטור ועמדה על החיוב בהיטל השבחה, עררו המשיבים על חיובם לפני ועדת הערר.
בנוסף נסמכת המערערת על הדברים שנכתבו בע"א 7417/01 צרי נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבניה גבעתיים, פ"ד נז(4) 479 (2003) (להלן: עניין צרי), שם נקבע כי מטרת הפטור ותכליתו הינה מטרה סוציאלית – לסייע לאזרח להרחיב את דירת מגוריו הצרה ללא שיצטרך לשאת בתשלום היטל השבחה.
...
לסיכום, עמדת ועדת הערר הייתה כי המונח "בנייה" בסעיף 19(ג)(1) לתוספת השלישית יפורש ככולל "היתר בניה ופעולות בינוי נדרשות לפיצול דירה קיימת". כאמור ועדת הערר דנה גם בשאלה השנייה – שעניינה היעדר הזכאות לפטור בשל ההנחה כי מועד המימוש הוא בגדר התחלת השימוש, ואולם נוכח הסכמת הצדדים לא מצאתי מקום להרחיב באשר לקביעתה בנושא זה. הטענות המערערת טוענת כי יש לפרש את הוראת הפטור הקבוע בסעיף 19(ג) לתוספת השלישית פרשנות מצמצמת, שכן זו נועדה לפטור מתשלום היטל השבחה עקב תכניות הבאות להקל על מצוקת דיור, תכניות לשיקום שכונות והקמת התיישבות חדשה, כעולה מדברי ההסבר לתיקונים שהוכנסו לחוק.
יישום דברים אלה לענייננו מלמד כי התכלית שמבקש סעיף 19(ג) לתוספת השלישית להשיג היא תכלית סוציאלית רחבה והגדלת היקף הדירות בדרך של פיצול והרחבת מספר הדירות בכל יחידת קרקע משרתת תכלית זו. מכאן המסקנה כי יש לבכר פרשנות המאפשרת זאת על פני פרשנות שאינה מאפשרת.
סיכום בכפוף להסכמת הצדדים לעניין שאלת מועד המימוש – הערעור נדחה.
המערערת תשלם למשיבים הוצאות משפט בסכום של 3,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

פרשנות זו, המחילה את התנאי המגביל את שטח הדירה גם על מכירת דירה שלא הורחבה אך ניתן להרחיבה, אף יש לה אחיזה בפסיקת בית המשפט העליון מהעת האחרונה בפסק הדין בעירעור על עניין שלו.
אמנם לא נדונה שם באופן ישיר השאלה העומדת במחלוקת כאן, כיוון שהדירה נשוא ההיטל הייתה קטנה משטח של 140 מ"ר, אולם דבריו של בית המשפט העליון בעיניין מיגבלת השטח, שנאמרו במסגרת עניין בו נמכרה דירה שניתן להרחיב מכוח תכנית מבלי שהורחבה בפועל, ברורים ומפורשים.
באותו עניין דן בית המשפט בשאלה האם נישומים שקבלו פטור מותנה בהתאם לפסקה (1) יכולים "להפסיק להשתמש" בדירה לאחר ארבע שנים גם על דרך השכרתה ולא רק על דרך של מכירתה, כדי לזכות בפטור הקבוע בפיסקה (2).
נקבע שם כי "אף שס' 19(ג)(2) לתוספת השלישית לפי לשונו אינו חל בנסיבות העניין שלפנינו, שכן המערערים לא מכרו את הדירות... יש לראות בהוראות הסעיף.. כמשלימות את הוראות סעיף 19(ג)(1), כך שבעל הדירה יזכה בפטור מתשלום היטל השבחה לא רק אם מכר את הדירה לאחר ארבע שנים בהן גר בה... אלא גם אם המשיך להתגורר בה" (ר' ע"א (מחוזי י-ם) 52313-03-11 בן דוד נ' הועדה המקומית לתיכנון ובנייה ירושלים, בפס' 7 (3.7.2011).
...
לפיכך הערר נדחה והמערערים חוייבו בהוצאות בסך 8,000 ₪.
הוועדה טרחה וציינה כי "העורר מודע לאבסורד שבטיעונו ולא ירדנו לסוף דעתו מדוע החליט להטריח את הוועדה בפלפולי סרק". טענות הצדדים בערעור המערערים טענו שוועדת הערר טעתה במסקנה לפיה הפטור בסעיף 19(ג)(2) חל רק על שטח של עד 140 מ"ר. לטענתם, אין להכפיף את הפטור למי שמבקש למכור דירת מגורים ששימשה למגוריו במשך 4 שנים לשטח המוגבל ל- 140 מ"ר, שכן על פי לשון פיסקה (2), הוראות פיסקה (1) בה קבועה המגבלה של 140 מ"ר, אינן חלות על מכירת דירה שניתן להרחיבה על פי תכנית (לעומת דירה שנבנתה או הורחבה בפועל).
מסקנה זו מתחזקת לאור הקביעה כי "מהמכלול ומההיסטוריה החקיקתית עולה כי הנוסחים השונים לא עמדו זה כנגד זה, אלא זה לצד זה תוך שהאחד משלים את חברו, וחוברים הם יחדיו להשלמת תכלית הפטור" (עניין צרי, בעמ' 886-886).
סוף דבר הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מאחר שקומות אלה לא היו קיימות במצב התיכנוני שקדם לתכנית המשביחה (לפיו הבניין הכיל שתי קומות מעל לקומת הקרקע ועוד שטח קטן בקומה הרביעית שהיא הקומה השלישית מעל לקומת הקרקע), ממילא הזכאות של המערערים על פי הסכם השתוף היא לקבלת "דירות שאינן קיימות במצב הקיים בטרם אישור התב"ע". בכך, המשיך ב"כ המערערים, נבדלים המערערים מיתר בעלי הזכויות בבניין (להוציא אחד), שרכשו דירות ספציפיות שכבר היו קיימות ומיצו את זכויות הבנייה על פי המצב התיכנוני הישן.
לא מצאתי ממש בניסיון של המערערים ליישב את הסתירה בין טענתם המקורית לטענתם המאוחרת, באמצעות ההסבר לפיו מלכתחילה טענו כי לא רכשו זכויות בדירות על פי המצב התיכנוני הקודם, בשונה ממקרקעין על פי אותו מצב תיכנוני, וכי טענה זו (הגוררת אחריה פטור מניכוי שטחים קודמים משטח הפטור המותנה) אינה מונעת לראות בהם בעלים של המקרקעין לצורך חיוב בהיטל השבחה ופטור מותנה מהחיוב.
...
המערערים מסתמכים על פסק דינו של בית המשפט העליון בע"א 7394/03 נכסי ר.א.ר.ד חברה לבניין בע"מ נ' מנהל מס שבח רחובות (6.12.06), אלא שבאותו פסק דין הובהר (בפסקה 15) כי "בפסיקתו של בית משפט זה לא ניתן מענה אחיד לשאלת מהותם של 'אחוזי בנייה' או 'זכויות בנייה' בהיבט הקנייני... וכפי שאפרט להלן נראה כי הערעורים שבכאן אינם מחייבים הכרעה בשאלה מורכבת זו". בסופו של דבר, התבססה ההכרעה בפרשת נכסי ר.א.ר.ד. על התכלית הקונקרטית של דיני מיסוי מקרקעין, ותוך הבהרת בית המשפט העליון כי "מקום שבו חוק המס מחייב פרשנות שונה ניתן לסטות מן הפירוש שניתן למונחים או למושגים כאלה ואחרים בדין הכללי על מנת להגשים את התכלית אליה חותרת חקיקת המס" (פסקה 17).
לא ראיתי מקום להיעתר לבקשה.
משעמדה לרשות המערערים אפשרות טיעון מלאה, אין מקום למקצה שיפורים לאחר שהסתיים הדיון בערעור (כפי שנקבע במפורש בהחלטה מיום 2.3.16) ולאחר שהמשיבה נדרשה לערעור ועמלה על גיבוש תשובתה לכל מה שנטען בו. לאור כל האמור, הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

יוער כי המונח "קרוב" מוגדר בס' 1 לתוספת לחוק ככולל הורה או צאצא, וכאמור במקרה דנן גרו בדירה הוריו של המערער ולאחר מכן בתו – שהם "קרוביו" בהתאם להגדרה זו. לכן, כך טען המערער, הוא זכאי לפטור מתשלום היטל השבחה בגין מכירת הדירה מכוח ס' 19(ג)(2) לתוספת לחוק – משום שהוא מכר דירה ששיטחה הכולל (גם בתוספת זכויות ההרחבה שלא מומשו) קטן מ-140 מ"ר, ושהוחזקה על ידי קרוביו במשך תקופה העולה בהרבה על ארבע שנים.
הפטור מותנה במשך המגורים של המחזיק או קרובו בדירה שהורחבה בהתאם לס"ק (1).
הפרשנות המוצעת על ידי המערער, לפיה מבחן שטח המגורים מתייחס רק לשטח דירות המגורים בבעלות המערער על אותם מקרקעין, מביאה לגישת הועדה לתוצאה בלתי-סבירה שאינה עולה בקנה אחד עם תכלית החקיקה, ומביאה להתעשרות של המערער – שבבעלותו דירות ששטחן הכולל חורג משטח המינימום נושא הסעיף (קרי 140 מ"ר).
...
הפרשנות לה טוענת הוועדה המקומית, מנוגדת – כך נראה לי – לבחירה של המחוקק בה בית-המשפט אינו יכול להתערב, בהיותה - כדבריו של בית המשפט העליון בענין רביד – נושא שבמדיניות המסור למחוקק עצמו, וענין המחייב הסדרה חקיקתית של מכלול הפרטים.
אני סבורה כי גישתו של המחוקק כפי שניתן להבינה מלשונו של ס"ק (2) היא כי נישום זכאי לפטור מהיטל השבחה במכירת דירה ששטחה אינו עולה על 140 מ"ר אם הוא או קרוביו גרו בה לתקופה העולה על 4 שנים.
לכן, לאור כל האמור לעיל, אני מקבלת את טענותיו של המערער ומקבלת את הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו