בקשת רשות ערעור על החלטתו מיום 31.7.2005 של ראש ההוצל"פ (כב' הרשם מ' כהן), אשר החליט לקיים התמחרות נוספת בין המציעים לרכישת נכס מקרקעין, הכולל קומת מסחר וארבע קומות משרדים, ברח' לוינסקי 113 בת"א (להלן: "הנכס").
לפיכך, הודיע כונס הנכסים כי הוא תומך במכירת הנכס לידי הצד השלישי, כנגד הסך של 350,000 $ בתוספת מע"מ.
ביום 28.7.2005 ניתנה החלטת ראש ההוצל"פ שזו לשונה:
"מאחר והמכר הותנה באישור ראש ההוצל"פ ובשלב זה המכר טרם אושר ולמעשה לא נפגעה זכות או ציפיה כלשהיא של המציעים הישנים וכן בהתחשב בגובה ההצעה החדשה שקבל כונס הנכסים המעלה את התמורה בהיתחשב בשווי הנכס בשוק החופשי ובמימוש מהיר וכן בהיתחשב בעובדה שהמציעה החדשה חתמה אף היא על הסכם מכר עם כונס הנכסים והפקידה בידיו פקדון כנדרש ועל מנת למקסם את התמורה שתתקבל ממכירת הנכס לטובת נושי החייבת והחייבת עצמה, אני מורה לכונס הנכסים לזמן את כל המציעים להתמחרות ביניהם ולדווח לי על תוצאותיה תוך 15 ימים מהיום".
על החלטה זו העירעור שבפני.נ ד. טענות הצדדים בערעור טוענים המערערים, כי טעה ראש ההוצל"פ בהחלטתו, לפיה בוטל למעשה הסכם המכר אשר נכרת בינם ובין כונס הנכסים, כעשרה חודשים טרם ביטולו, וזאת, לאחר מו"מ שנערך במשך שנתיים.
לפיכך, טוענים המערערים כי משנחזה, לטענתם, כי הצעת הצד השלישי איננה אלא הצעת החייבת לרכישת הנכס בתנאי תקנה השוק, הרי שאין לתת יד לניסיון זה, שלא נעשה בתום לב.
בנוסף טוענים המערערים, כי "עצם חתימת הסכם המכר על ידי כונס הנכסים והחלטת ראש ההוצאה לפועל מיום 2.5.05, והחלטת בית המשפט המחוזי המאשר את המכר, נטעו במבקשים את הבטחון, כי אכן עסקת המכר תצא אל הפועל" (סע' 12 לבר"ע).
עמד על כך כב' השופט בר אופיר, בענין בר"ע (ת"א) 1189/03 קומפיוטסט מעבדות נ' בנק הפועלים בע"מ, תק-מח 2003 (1) 2061, אשר אוזכר בסיכומי החייבת, בקובעו, שם, בעמ' 2062:
"הצדדים היו מודעים לתנאי ההתמחרות, לפיהם כפוף המכר לאישורו של ראש ההוצאה לפועל; ופירוש הדבר הוא שכל עוד לא אושרה הצעת הרכישה על יסוד תקנה 68(ב)-לא גובש אינטרס הסתמכות לטובת המציע. כתוצאה מכך ניתן להמשיך בהליכי ההתמחרות (באישורו ובפיקוחו של ראש ההוצאה לפועל) ככל שמוגשת הצעה העולה במידה משמעותית על קודמתה, כמו בענייננו".
(השוו: רע"א 4891/04 וינקלר נ' בנק הפועלים בע"מ, פד"י נח(6) 721, 725; ע"א 509/00 לוי נ' ברכה, עו"ד נאמן בפשיטת רגל לנכסי יצחק בילו, פד"י נה (4) 410, 430).
...
היה ומסיבה כלשהיא, ללא כל סייג או הגבלה, לא יינתן האישור האמור בפיסקה (ב) (הכוונה ככל הנראה לפסקה (א) – י.ש.) לעיל עד 120 ימים, ישיב כונס הנכסים לקונה כל סכום שקבל ממנו ע"ח התמורה, כאמור בסעיף 6 לעיל, ולשום צד לא תהיינה טענות ו/או תביעות כלשהן כלפי מישנהו בכל הקשור והנוגע לחוזה זה.
בנוסף לכל האמור לעיל – הקונה מאשר ומצהיר כי ידוע לו שכונס הנכסים יודיע לחייבים על חתימת הסכם זה למכירת הנכס תמורת סכום התמורה, וכי לחייבים תנתן הזכות לפדות או לרכוש את הנכס תמורת אותו סכום.
לפיכך, הודיע כונס הנכסים כי הוא תומך במכירת הנכס לידי הצד השלישי, כנגד הסך של 350,000 $ בתוספת מע"מ.
ביום 28.7.2005 ניתנה החלטת ראש ההוצל"פ שזו לשונה:
"מאחר והמכר הותנה באישור ראש ההוצל"פ ובשלב זה המכר טרם אושר ולמעשה לא נפגעה זכות או ציפיה כלשהי של המציעים הישנים וכן בהיתחשב בגובה ההצעה החדשה שקיבל כונס הנכסים המעלה את התמורה בהתחשב בשווי הנכס בשוק החופשי ובמימוש מהיר וכן בהתחשב בעובדה שהמציעה החדשה חתמה אף היא על הסכם מכר עם כונס הנכסים והפקידה בידיו פיקדון כנדרש ועל מנת למקסם את התמורה שתתקבל ממכירת הנכס לטובת נושי החייבת והחייבת עצמה, אני מורה לכונס הנכסים לזמן את כל המציעים להתמחרות ביניהם ולדווח לי על תוצאותיה תוך 15 ימים מהיום".
על החלטה זו הערעור שבפני.נ ד. טענות הצדדים בעירעור טוענים המערערים, כי טעה ראש ההוצל"פ בהחלטתו, לפיה בוטל למעשה הסכם המכר אשר נכרת בינם ובין כונס הנכסים, כעשרה חודשים טרם ביטולו, וזאת, לאחר מו"מ שנערך במשך שנתיים.
החייבת מוסיפה וטוענת, כי לאור הוראות הסכם המכר, כלל לא התגבש אינטרס הסתמכות כלשהוא של המערערים, שכן, הוראות הסכם המכר, הכפיפו את תוקפו, מפורשות, לאישורו של ראש ההוצל"פ.
זאת ועוד, טוענת החייבת, כי משהחליט ראש ההוצל"פ למחוק את בקשת כונס הנכסים לאישור המכר, אין כל בסיס לטענת המערערים בדבר הסתמכותם על אישורו של ראש ההוצל"פ.
דיון דין הערעור להידחות.
סוף דבר הערעור נדחה.