בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים
עפ"א 51549-02-21 ועדה מקומית לתיכנון חדרה נ' דרכי הלל (ע"ר)
תיק חצוני:
לפני כבוד השופטת תמר שרון נתנאל
המערערת
הועדה המקומית לתיכנון חדרה
ע"י ב"כ עוה"ד מירב אחטר
המשיבה
דרכי הלל, עמותה רשומה
ע"י ב"כ עוה"ד יוגב לוי
ערעור על החלטת בית משפט לעניינים מקומיים בחדרה מיום 11.1.2021, בתיק בב"נ 41728-12-20.
העובדות הרלבנטיות
1. במסגרת ההחלטה הנ"ל (להלן: "החלטת קמא" או "ההחלטה") דחה בית משפט קמא את בקשת המשיבה לביטול צוי הריסה מינהליים (להלן: "הצוים") שהוצאו נגד חמישה מבנים יבילים שהציבה המשיבה, ללא היתר, על חלקה 361 בגוש 7731 (בה היא מחזיקה כדין) אשר נימצאת ברח' יגאל, בית אליעזר, חדרה (להלן: "המקרקעין") אך עיכב את ביצוע הצוים (למשך חודשיים מיום מתן ההחלטה "על מנת ליתן למבקשת את ההזדמנות לפעול לשם הכשרת הצבת המבנים או חלק מהם"
בנוסף, החלטת בית משפט קמא ניתנה בנגוד לסעיפים 254ח(א) ו- 254ח(ד) לחוק הקובעים כדלקמן:
"254ח(א) הוגשה בקשה לביטול צו לפי סעיף 228, 238 או 240, או הוגש ערעור על החלטת בית משפט בבקשת ביטול כאמור או על החלטה לעניין צו שפוטי לפי פרק זה, לרבות צו שניתן לפי סעיף 254ב, לא יעכב בית המשפט הדן בבקשה לביטול הצוו או בית משפט שלערעור את ביצוע הצוו אלא אם כן ראה כי הדבר מוצדק בנסיבות העניין ונוכח כי העבודה האסורה או השמוש האסור שלגביהם חל הצוו אינם מסכנים את שלום הציבור או את בטיחותו; בית המשפט רשאי לעכב את ביצוע הצוו כאמור עד למועד ההכרעה בבקשת ביטול הצוו או בעירעור, לפי העניין.
לשון שני הסעיפים הנ"ל היא לשון ציווי; "לא יעכב". לכן, משלא הוכח שהעבודה האסורה אינה מסכנת את שלום הציבור או את בטיחותו, משהייתה בפני בית משפט קמא אינדיקאציה לסיכון שכזה וכן משהמשיבה המשיכה בהצבת מבנים שלא כחוק, היה על בית משפט קמא לדחות את הבקשה לגבי כל המבנים.
בנסיבות המקרה דנן, בו השתהתה המשיבה שהות רבה בהגשת הבקשה ובו הוגשה הבקשה לאחר שקבלן ההריסה כבר הגיע למקרקעין לשם ביצוע ההריסה, דבר שגרם למערערת הוצאות מיותרות, יש מקום לחייב את המשיבה בהוצאות המערערת בגין ההריסה שהופסקה ובגין ההליכים בשתי הערכאות.
...
בקשה לביטול צו מנהלי, שאין בה טענות מבוססות, לכאורה, לפגמים שנפלו בעצם הוצאת הצו, אשר הוגשה באיחור כה משמעותי - ביום בו הצו כבר מבוצע בפועל (20.12.20) כאשר הצו הודבק על המקרקעין כמעט חודשיים לפני הגשת הבקשה (ביום 27.10.20) וקיומו של הצו היה ידוע למבקשת הביטול (המשיבה דכאן) לגרסתה היא, יותר מחודש לפני המועד בו הוגשה הבקשה (מיום 18.11.20) צריכה הייתה להידחות על הסף.
הסעיפים הנ"ל חלים גם על ערכאת הערעור וגם משום כך אין מנוס מביטול ההחלטה.
סופו של דבר - לאור כל האמור לעיל, אני מבטלת את החלטת בית משפט קמא ומורה כי על המשיבה לפנות את כל המבנים עד לא יאוחר מיום 11.4.21.