מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על חיוב בפיצוי מוסכם בגין אי גילוי שימוש ייחודי ברכוש משותף

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערעור על פסק דינו של בית המשפט השלום בתל אביב יפו (כבוד השופט טל חבקין) מיום 23.06.2019 בת.א. 47094-09-17 לפיו חויבו המערערים לפנות את המחסן החצוני שבחצר הבית המשותף ולהשיב את החזקה בו למשיב 1, ולפיו ניתן נגדם צו מניעה קבוע האוסר עליהם להשתמש במחסן הפנימי למטרת מגורים.
המחסנים בחצר הבית המשותף, שאין חולק שהיא רכוש משותף, מצויים שלושה מחסנים שאינם רשומים בלישכת רשם המקרקעין בצמידות לאיזו מהדירות.
הסיכסוך המשיבים טוענים שהמחסן העליון יוחד, מכוח הסדר מוסכם רב שנים, לשימושם הבלעדי של בעלי דירה 3 ולפיכך עתרו בבית משפט קמא לפינוי סמדר וארז מהמחסן העליון שסמדר השתלטה עליו בכוח הזרוע עת רכשה את דירתה; אף עתרו להפסקת השמוש החורג למגורים במחסן התחתון ע"י ארז עת שימושו על פי ההיתר הוא מחסן.
פסק הדין בית משפט קמא שמע את בעלי הדין (למעט **** שדבריו נשמעו רק בישיבת קדם המשפט הראשונה) ועיין בעדויותיהם של הבעלים הקודמים של הדירות שהעידו בפני המפקחת בתיק המקביל, ואלו הם ממצאיו העובדתיים: סמדר עשתה שימוש ייחודי "בשני המחסנים...וזאת כיחידות דיור...ללא שיש היתר לשימוש חורג למגורים"; "ארז מתגורר במחסן התחתון"; טענת סמדר לפיה רכשה עם הדירה גם זכות לשימוש יחודי בשני המחסנים לא הוכחה; "כל מי שהעיד או מסר גרסה לגבי חלוקת השמוש במחסנים - זולת הנתבעים עצמם - גרס כי מאז ומעולם נהגו דיירי הבית המשותף כולם באופן שהשימוש במחסן הפנימי יוחד לדירה 2 והשמוש במחסן החצוני יוחד לדירה 3"; "מחומר הראיות עולה שהדיירים המקוריים וחליפיהם הסכימו בהתנהגות ארוכת שנים על שימוש יחודי של כל דירה במחסן שהוקצה לשימושה"; "זה היה המצב בשטח כשסמדר רכשה את הזכויות בדירה. הוא נמשך שנים רבות עד שהיא שינתה אותו, כשנטלה באופן חד-צדדי את החזקה במחסן העליון"; "הייתה זו סמדר שהרסה גדר קיימת ופינתה מהמחסן חפצים של גב' כץ"; "סמדר נטלה באופן חד-צדדי את החזקה במחסן". בית משפט קמא תמך מסקנתו זו, בין היתר, בבקשה להיתר בניה לשני מחסנים שהוגשה בשנת 1954 בצוותא ע"י קפלן (הבעלים המקורי של דירה 2 - דירת סמדר) ומנדלסון (הבעלים המקורי של דירה 3 - דירת ****); על אי הבאתו לעדות של מוכר דירת סמדר מר אופיר וייס; על עדותה של סמדר בתביעה המקבילה "ממנה עולה שהיא נטלה את החזקה במחסן מגב' כץ [המוכרת של דירת ****] באופן חד צדדי"; ועל עדויותיהם של הבעלים המקוריים בפני המפקחת.
בית משפט קמא אף ציין ביחס לעדות סמדר כי "העדות של סמדר הייתה רצופת סתירות. היא הותירה רושם מיתחמק ולא חיובי". על יסוד ממצאיו לעיל קבע בית משפט קמא כי "יש להקנות איפוא תוקף להסכמה בין הדיירים המקוריים" וכפועל יוצא הורה למערערים "לפנות את המחסן החצוני ולהשיב את החזקה בו ל****"; הוציא נגד המערערים צו מניעה קבוע האוסר עליהם "להשתמש במחסן הפנימי למגורים"; וחייב אותם לפצות את **** בפצוי בגין נזק לא ממוני בגין המיטרד שניגרם לו בגין השמוש למגורים בשני המחסנים בסך 5,000 ₪.
אנו מוצאים לנכון להורות על דחיית העירעור (בכפוף להערת תיקון שתובא להלן) בהתאם לתקנה 460 (ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984, משאין מקום לדחות את מימצאי העובדה שנקבעו על ידי בית משפט קמא, כמו גם את קביעותיו בשאלת המהימנות; משהממצאים שקבע תומכים במסקנותיו המשפטיות, ומשאין לגלות בפסק הדין שניתן על ידי בית משפט קמא כל טעות שבחוק.
...
הגם שלא ברור איזו תועלת היו מפיקים המערערים לו התקבלה טענתם זו, שהרי בכל מקרה היה עליהם לפנות את המחסן, דין הטענה להידחות.
התוצאה הערעור נדחה בחלקו הארי, זולת חיוב המערערים לפצות את **** בפיצוי בסך 5000 ₪ - שיבוטל.
המערערים ישלמו למשיבים את הוצאות הערעור ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 15,000 ₪ אשר יועבר להם, באמצעות בא כוחם מתוך העירבון.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

אולם אין בכך כדי להקים להם את החובה לעשות כן. לפי סעיף 43(א) לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 "המועד לקיומו של חיוב נדחה – (1) אם נימנע הקיום במועדו מסיבה התלויה בנושה – עד שהוסרה המניעה; (2) אם תנאי לקיום הוא שיקויים תחילה חיובו של הנושה – עד שקוים אותו חיוב; (3) אם על הצדדים לקיים חיוביהם בד בבד – כל עוד הנושה אינו מוכן לקיים את החיוב המוטל עליו". משכך כל עוד לא נתקבלו האישורים בדבר סילוק השעבודים ונסח "נקי" הוא אינו נידרש לשלם את יתרת התמורה גם אם הסכום היה בידיו במועד זה. ליקויי בניה, הטעה ואי גילוי לפי טענת הנתבע, בעת חתימת ההסכם התובע ידע על קיומם של ליקויים בדירה וברכוש המשותף כמפורט בחוות הדעת שנערכו לבקשתו ע"י חברת הדס, ועל אף ידיעתו הוא בחר שלא לגלותם ולהסתיר במכוון מעיני הנתבע.
עדות זו לא נסתרה והיא מתיישבת עם האמור במכתבה של נציגת וועד הבניין מיום 21.1.18: "ביום 31.5.12 נתקבלה חוות דעת מקצועית ביחס לליקויי בניה בבניין מחברת הדס. [...] חוות דעת זו הופצה, בסמוך לאחר קבלתה, בין כל דיירי הבניין, ביניהם לידי מר פליפ אבו. הליקויים בהתאם לחוות דעת זו טרם תוקנו, מאחר והקבלן שניבנה את הבניין פשט את הרגל". התובע לא הציג חוות דעת נגדית לעניין הליקויים ברכוש המשותף ועל כן לא נסתרו ממצאיו ומסקנותיו של מומחה הנתבע.
בנוסף איני סבור כי בנסיבות העניין יש לסווג הפרה זו כהפרה יסודית מסתברת, כמשמעותו בסעיף 6 לחוק החוזים (תרופות), בשים לב לשאלה האם הקונה הסביר היה מתקשר בהסכם אילו ידע מראש על ההפרה ולשיקולים של כדאיות העסקה (החיוב שבסעיף 3 בהשוואה ליתר חיובי ההסכם, עלות התיקונים ביחס לשווי הממכר והתמורה והפגיעה הנטענת באיכות החיים ויכולת השמוש בדירה).
בהעדר הבהרה כאמור, לא מצאתי הצדקה לדרישה לפסיקת פיצויים בעניינים הקשורים להליך אחר שהתנהלו בין הצדדים שהמקום לבירור הטענות היה באותו הליך או בעירעור עליו.
התביעה שכנגד מתקבלת באופן חלקי באופן זה שאני מחייב את הנתבע שכנגד לשלם לתובע שכנגד את הסכומים הבאים: פיצוי מוסכם בסך מופחת של - 150,000 ₪ פיצוי בגין עלות תיקון ליקויים בדירה - 50,185 ₪ פיצוי בגין עלות תיקון ליקויים ברכוש משותף - 59,813 ₪ דיור חלופי בתקופת התיקונים- 7,000 ₪ סה"כ - הנתבע שכנגד ישלם לתובע שכנגד את הסכום של 266,998 ₪ בתוספת הפרישי הצמדה וריבית כדין מיום הגשת התביעה שכנגד ועד לתשלום המלא בפועל.
...
התוצאה התביעה העיקרית נדחית.
התביעה שכנגד מתקבלת באופן חלקי באופן זה שאני מחייב את הנתבע שכנגד לשלם לתובע שכנגד את הסכומים הבאים: פיצוי מוסכם בסך מופחת של - 150,000 ₪ פיצוי בגין עלות תיקון ליקויים בדירה - 50,185 ₪ פיצוי בגין עלות תיקון ליקויים ברכוש משותף - 59,813 ₪ דיור חלופי בתקופת התיקונים- 7,000 ₪ סה"כ - הנתבע שכנגד ישלם לתובע שכנגד את הסכום של 266,998 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום הגשת התביעה שכנגד ועד לתשלום המלא בפועל.
לאור התוצאה אליה הגעתי ולאחר שנתתי הדעת למכלול הנסיבות לרבות סכום התביעה שכנגד והסכום שנפסק, אני מחייב את הנתבע שכנגד לשלם לתובע שכנגד את החזר האגרה בגין התביעה שכנגד וכן הוצאות נוספות ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 40,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

דדש טענו כי הרישום לא בוצע בשל מחלוקת עם ברעלי בנוגע לשטח חנייה שבין חניית התובעים לקיר הסמוך (טענת דדש כי יש להצמיד שטח זה ליחידה שבבעלותם, ומנגד טענת ברעלי כי השטח צריך להרשם כרכוש משותף המיועד לכלל בעלי היחידות בבניין).
בקשת רשות ערעור שהגישו ברעלי על החלטה זו לבית המשפט העליון נדחתה, תוך שבית המשפט לא קיבל את טענות ברעלי לפיהן העדר הרישום אינו נובע מהמחלוקת בעיניין הסוגיה האקוסטית.
אף אם ממבט ראשון נדמה כי ההפרה ברורה וכי ברור לכאורה מיהו הצד המפר ומיהו הצד הנפגע, בחינה מעמיקה יותר של הדברים מגלה מציאות מורכבת, שבה לא תמיד ברורה התשובה לשאלה זו. ובמה דברים אמורים? כפי שיוסבר להלן, החיוב לרשום בית משותף אינו תלוי אך ורק במוכר, אלא דורש שתוף פעולה מצד הקונה.
ויובהר - אין באמור לעיל כדי לקבוע כי דדש, מצדם, עשו כל שמוטל עליהם או כל שביכולתם כדי לקיים את החיוב, או כי לא היו סיבות נוספות שמנעו את הרישום; ואין בהתנהגות ברעלי כדי לשחרר את דדש מבצוע החיוב על פי ההסכם, וגם כיום מוטל על דדש ליזום ולעשות כל שנידרש על מנת לגרום לקיום החיוב.
משנתבע בעבר פיצוי מוסכם בגין הפרת חובת הרישום במועד, ונוכח לשונו של סעיף 13.1 להסכם המכר (להבדיל מסעיף 13.2 הקובע פיצוי מוסכם בגין כל יום של איחור במסירת החזקה), יש לקבוע כי מוצתה זכותם של ברעלי לתבוע פיצוי מוסכם על פי ההסכם בגין הפרת החיוב לרשום בית משותף, ואין הם רשאים לשוב ולתבוע פיצוי מוסכם מכוח ההסכם בשל אותה הפרה.
השמאי לאופר העריך את שווי הנכס בסכום של 3,977,000 ₪, תוך "שימוש משולב בשיטות ההשוואה והעלות", והעריך כי "אי רישום הנכס כדירה בבית משותף לאורך שנים כה רבות והעדר פיתרון לרישום נראה לעין" יש בו להפחית משווי הדירות, ולהערכתו גרם לירידת ערך בשיעור 15% משווי הנכס, כלומר ירידת ערך בשיעור 596,550 ₪.
כמו כן, מדובר בשתי יחידות בלבד במבנה אחד ובמבנה נוסף הכולל יחידה אחת בלבד, ובשל כך אין, לדעתו, באי רישום הבית כבית משותף בכדי לפגום בייחוד הזכויות ובשוויין.
מכל מקום, ועל פי קביעתי שלעיל, בהעדר שתוף פעולה מספק מצד ברעלי בבצוע החיוב החוזי לרשום בית משותף, מנועים עתה ברעלי מלתבוע פיצוי בשל אי ביצוע הרישום בתקופה שעד להגשת התביעה שבנידון, ובכלל זה פיצוי בגין ירידת ערך.
...
נוכח מסקנתי שלעיל, דינה של התביעה להידחות.
בסיכומו של דבר, העריכה המומחית את שווי הזכויות בנכס בסכום של 3,715,000 ₪ ומסקנתה היתה שלא קיימת פגיעה בשווי השוק של הנכס עקב אי רישומו בפנקס הבתים המשותפים.
טענה זו דינה להידחות, שכן אין מתקיימים בענייננו התנאים הקבועים בסעיף 1 לחוק עשיית עושר ולא במשפט, תשל"ט-1979, ובנסיבות בהן קיים הסכם תקף בין הצדדים אין לקבוע כי הנתבעים קיבלו טובת הנאה "שלא על פי זכות שבדין". סיכום סיכומו של דבר, התביעה נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לפניי ערעור על פסק-דינו של בית-משפט השלום בירושלים (השופטת מיקה בנקי), מיום 27.11.2022, בת"א 4096-11-19, בגדריו נתקבלה תביעה לחיוב המערערים- מוכרי דירה, בפצוי מוסכם לפי הסכם מכר, בשל כך שלא גילו לרוכש הדירה- המשיב, כי נעשה שימוש ייחודי, שלא כדין, של דייר בבית המשותף (במועד הרלוואנטי לתובענה), בחלק מסוים מהרכוש המשותף( אשר שימש כמקום חנייה משותף) ובשל כך נימנע מהמשיב השמוש הסביר (להלן- פסק-הדין).
בשלב הבא, קבע בית המשפט כי אי גילוי השמוש הייחודי שלא כדין ברכוש המשותף מהוה פגם בזכויות היורד לשורשו של הסכם המכר ומזכה את המשיב בפצוי המוסכם המעוגן בהסכם המכר.
...
בית משפט קמא בפסק-דינו קבע כי "..מהראיות שהוגשו לתיק לא הוכח שהתובע ידע בפועל על קיומו של פולש כאמור, שוכנעתי שאילו היה יודע התובע על הפולש והעימות איתו- היה שוקל היטב אם לרכוש את הדירה, ואם היה רוכש אותה היה הדבר בוודאי מקבל ביטוי מפורש בהסכם ובמחיר" (סעיף 56 לפסק-הדין).
בסיכומו של עניין, שוכנעתי כי הפרת ההסכם באי גילוי השימוש שלא כדין בחלק מהחניות המקורות בבית המשותף, מהווה פגיעה בזכויות המשיב במובחן מפגם בזכויות היורד לשורש הסכם המכר, העולה בגרדה של "הפרה סתם". כפועל יוצא, המשיב אינו זכאי לפיצוי המוסכם שנקבע בהסכם המכר כי אם לפיצוי על נזקיו כתוצאה מההפרה.
בנסיבות אלה, מצאתי להיעתר באופן חלקי לערעור, שכן המערערים הפרו את הסכם המכר, הפרה שאיננה יסודית, בבחינת הפרת "סתם", המזכה את המשיב בפיצוי על נזקיו, זאת חלף זכותו לקבלת הפיצוי המוסכם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו