סעיף 4 לחוק (פרק "ההגדרות") לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח – 2018 קובע כי המונח "חוב עבר" (לרבות תשלום עונשי) מתייחס לאחד מן המקרים הבאים :
(1) החייב חב בו במועד מתן הצוו לפתיחת הליכים, לרבות באופן מותנה;
(2) הוא נובע ממעשה או מחדל שעשה החייב לפני מתן הצוו לפתיחת הליכים, גם אם החוב נוצר לאחר מתן הצוו;
(3) הוא נובע מהפרת התחייבות שהחייב התחייב בה לפני מתן הצוו לפתיחת הליכים, גם אם ההפרה נעשתה לאחר מתן הצוו, ובילבד שההפרה נובעת מהליכי חידלות הפרעון;
(4) חוב למוסד לביטוח לאומי הנובע מתשלום גמלה לפי פרק ח' לחוק הביטוח הלאומי;
(5) הפרישי הצמדה וריבית שנוספו לחוב כאמור בפסקות (1) עד (4), עד למועד פרעונו בפועל;
סעיף 210(ג) לחוק חידלות פרעון קובע כי נאמן רשאי להאריך את התקופה להגשת תביעת חוב בגין חוב עבר, אם מצא לנכון לקבוע שמתקיימות נסיבות שבשלהן הנושה לא יכול היה להגיש את התביעה במועד, או שמן הצדק לעשות כן בהיתחשב, בין היתר, בשלב שבו הוגשה הבקשה.
למעלה מן הצורך, יצוין כי למרות שתקנה 122(ג) לתקנות חידלות פרעון קובעת כי מועד העירעור על החלטת נאמן הדוחה בקשה להארכת מועד על הגשת תביעת חוב הנה בתוך 15 יום ממועד מסירת ההחלטה (בעיניינו, 15.6.2022) הרי שבמקרה זה בית המשפט דן בבקשה למרות שתיק העירעור ניפתח באיחור רק בתאריך 6.7.2022, ולאחר שבתחילה ניפתח בתאריך 3.7.2022 במסגרת תיק חדל"פ 17.11.2021 ומבלי שהוגשה על ידי המערערת בקשה להארכת מועד להגשת העירעור.
...
טענות הצדדים :
לטענת המערערת, לא רק שצו פתיחת ההליכים לא נשלח אל אביה למרות שהינו נושה של החייב, אלא שגם לא נשלחה אליו הודעה בדבר זכותו להגשת תביעת חוב, ולכן יש מקום להיעתר לבקשה ולהורות לנאמן לבחון את תביעת החוב.
בשולי הדברים אציין כי אין בית המשפט מתעלם מהאיחור הלכאורי אשר נובע מפגם טכני בהגשת הערעור, אולם סבורני כי מכלול הנסיבות מקים את אותם טעמים מיוחדים המצדיקים לבחון הדברים לעומקם.
לעתים ההיצמדות לכללים הפרוצדורליים עלולה להביא לעיוות דין, ובמקרה דנן סבורני כי על בית המשפט והנאמן למנוע עיוות דין (אשר כאמור – ממילא התביעה שרירה וקיימת ככל שהבקשה למתן צו שיקום כלכלי תידחה).
סוף דבר :
הערעור מתקבל באופן שאני מורה לנאמן לבדוק את תביעת החוב של הנושה, ולבטל את ההחלטה המורה על דחייתה ללא בדיקה בשל איחור בהגשתה.