מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על הרשעה כמבצע בצוותא בעבירת שוד

בהליך רע"פ (רע"פ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

טענת המבקש היא כי היתנהלות התחקירנית וערוץ 10 שהדיחו אותו לבצוע העבירה בעלת השפעה על הרשעתו עקב הפגיעה בזכותו להליך הוגן.
ארבעה אנשים החליטו לבצע עבירת שוד בנק בצוותא.
בית משפט השלום נעתר לבקשתו של מבקש 2 והורה כי "צו איסור הפירסום החלקי במתכונת שנקבעה על-ידי ביהמ"ש עליון יעמוד בעינו... ככל שהנאשם יגיש ערעור על הרשעתו עד להחלטה אחרת של בית המשפט המחוזי". יצוין כי תוך כדי ניהול המשפט נגדו, הגיש מבקש 2 תלונה לנציבות תלונות הציבור על שופטים במסגרתה טען כי נגרם לו ענוי דין בגין התמשכות משפטו לאורך שלוש שנים ומחצה מאז הגשת כתב האישום.
...
ברם, סבורני כי נסיבותיה של פרשה זו אינן מצדיקות דיון בשאלות כבדות משקל אלה בשים לב לנסיבות העובדתיות הפרטניות לאורן לא ניתן לבסס טענה כי פעילותו של ערוץ 10 פגעה בזכות להליך הוגן.
במחלוקת זו, מקובלת עליי עמדתו של השופט נ' הנדל.
כפי שסקר חברי, לשונו הברורה של סעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, יחד עם התפתחות הדוקטרינה בפסיקת בית משפט זה, מובילה למסקנה כי דוקטרינת ההגנה מן הצדק מהווה "אכסניה" הולמת להגנת פח היקוש.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה העירעור על הרשעתו של המערער בעבירה של קשירת קֶשֶר לסייע לאויב במילחמה סעיף 99 לחוק העונשין, שכותרתו "סיוע לאויב במילחמה" קובע לאמור: "(א) מי שעשה, בכוונה לסייע לאויב במלחמתו נגד ישראל, מעשה שיש בו כדי לסייעו לכך, דינו – מיתה או מאסר עולם". כפי שנקבע בע"פ 172/88 וענונו נ' מדינת ישראל, פ"ד מד(3) 265, 290 (1990): "עבירה זו היא, עבירה התנהגותית המציבה את מטרת מבצעה כציר מרכזי של יסודותיה. מרכיביה הם אלה:
כפי שנקבע בע"פ 330/85 דוד נ' מדינת ישראל, פ"ד מ(2) 29 (1986) "יש לפחות להוכיח רצון משותף לבצע בצוותא עבירה מסוג מסוים (כגון, עבירת שוד) אם כי לאו דוקא עבירה קונקרטית במועד מוגדר" (שם, בעמ' 33, וראו גם, ע"פ 11068/08 מדינת ישראל נ' סנקר (12.7.2010); ע"פ 8416/09 מדינת ישראל נ' חרבוש (9.6.2010)).
...
עיון בגזר דינו של בית משפט קמא, מלמד כי אין בעונש שנגזר על המערער כל סטייה ממדיניות הענישה המקובלת בעבירות דומות, ובודאי שאין מדובר בחריגה המצדיקה התערבותה של ערכאת ערעור, ולפיכך דין הערעור על גזר הדין להידחות.
בית משפט קמא זקף לזכותו של המערער את העובדה כי, בסופו של דבר, לא נגרם נזק לבטחון המדינה; את הודאתו במרבית העבירות שיוחסו לו; את טענתו כי נתקף בפחד וחשש לבצע את הפעילות המתוכננת; ואת העובדה, כי מוניר נדון לחמש שנות מאסר בפועל, בגין ביצוע עבירות חמורות יותר משל המערער.
מדיניות ענישה זו מביאה לידי ביטוי את הצורך להאבק בארגוני הטרור, המבקשים לפגוע בבטחון המדינה ובשלום אזרחיה, באמצעות פיגועי טרור רצחניים בקרב אוכלוסיה אזרחית, ועל בתי המשפט לתרום את תרומתם למאבק זה, בדרך של ענישה הולמת ומכבידה, על אלו הנוטלים חלק בפעילות נפשעת זו. סוף דבר, הנני סבור כי יש לדחות את הערעור, הן על הכרעת הדין והן על מידת העונש, וכך אציע לחבריי לעשות.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

סוף דבר, אציע לחבריי כי נקבל את העירעור בחלקו, במובן זה שנורה על הרשעת המשיב בעבירת ביצוע ניסיון שוד בנסיבות מחמירות בצוותא, תחת עבירת הסיוע לניסיון שוד בנסיבות מחמירות בה הורשע בבית משפט קמא.
...
הערעור על הזיכוי מעבירת ניסיון השוד בעקבות עיון בטענות המערערת והמשיב, בהכרעת הדין של בית משפט קמא ובהודעותיו של המשיב במשטרה, מצאתי כי דין הערעור להתקבל בחלקו.
סוף דבר, אציע לחבריי כי נקבל את הערעור בחלקו, במובן זה שנורה על הרשעת המשיב בעבירת ביצוע ניסיון שוד בנסיבות מחמירות בצוותא, תחת עבירת הסיוע לניסיון שוד בנסיבות מחמירות בה הורשע בבית משפט קמא.
כחברי, גם אני סבור כי יש לקבל את ערעור המדינה בכל הנוגע לסיווג השתתפותו של המשיב במעשה השוד.
כולם מוליכים למסקנה כי אחרי ככלות הכל אין די בראיות כדי להוכיח מעבר לספק סביר, כי המשיב צפה בפועל כי במהלך השוד עלול להיגרם רצח; או למצער, כי אדם מן הישוב, בנעליו הסובייקטיביות של המשיב, היה צופה זאת.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2002 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט א' א' לוי: פתח דבר משה זגורי (להלן - המערער), הורשע בבית המשפט המחוזי בחיפה בביצוען של מספר עבירות: קשירת קשר לבצע פשע, שוד בנסיבות מחמירות, רצח במזיד, והצתה, עבירות לפי סעיפים (בהתאמה) 499(1), 402(ב), 300(א)(3) בשילוב עם סעיף 34א, ו448- לחוק העונשין, התשל"ז1977-.
על פסק דינו של בית המשפט המחוזי הוגשו שני ערעורים, באחד (ע"פ 3601/01) מלין המערער על הרשעתו, ולחלופין, על העונש אשר הושת עליו (14 שנות מאסר, מתוכן 11 שנים בפועל והיתרה על תנאי).
אך זו לא היתה ההתבטאות היחידה של בית משפט קמא בשאלת מודעותו של המערער לאפשרות ביצועה של עבירת הרצח על ידי שותפו, וכך אמר בעמ' 512 להכרעת הדין: "מוריס והנאשם [המערער] היו מבצעים בצוותא של עבירת השוד. העבירה המתוכננת היתה של שוד, עבירה עצמאית שלא היתה חלק מתוכנית להמית את המנוח. במהלכה, גם אם נקבל גירסה הנוחה לנאשם [המערער], שנפלט כדור, אשר גרם למותו של המנוח. הכדור נפלט תוך כדי איום על המנוח באמצעות האקדח. בכך התבצע היסוד העובדתי/הפיזי של העבירה - גרם המוות.
...
לחלופין, גם אם מדובר בפליטת קולמוס של הערכאה הראשונה בסוגיית הגדרתה של המחשבה הפלילית, אני סבור, כי לאור ממצאיו של בית המשפט המחוזי נכון היה לקבוע, כי הבאתו של האקדח לזירה על ידי המערער בתיאום עם שותפו, עד-המדינה, והחלטתם להשתמש בנשק על מנת להשיג את מטרתו של הקשר הפלילי (השוד), יש באלה ללמד שהמערער היה מודע לסכנה שייעשה שימוש בנשק ולאפשרות גרימת מותו של אדם, והוא התייחס ב"פזיזות" (סעיף 20(א)(2) לחוק העונשין) לאפשרות גרימתה של תוצאה זו. לסיכום, אני מציע לחברי לדחות את ערעור המערער בע"פ 3601/01.
לשון אחר: מלפני בית המשפט העליון ייצאו - בנפרד - שני מורשעים בדין רצח, אף שאנו "יודעים" - על-פי שתי מערכות העובדות הנפרדות שהוכחו לבית המשפט - כי למרב רק אחד מן השניים אשם ברצח.
"כוח חיצוני", שלא כמעגל פנימי, משליט עלינו כללים שהורתם ולידתם אינה במשפט הפלילי אלא ביוריספרודנציה הכללית, אותה יוריספרודנציה המהווה תשתית לשיטת המשפט בה אמורים אנו לחיות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 1997 בעליון נפסק כדקלמן:

זו היתה גם דעתו של בא כוחה המלומד של המדינה, אשר סבר נוכח ממצאיו של בית המשפט קמא, כי ישנו ספק רב אם אכן ניתן ליחס למערערים מחמוד, נפז וג'מאל מעמד של מבצעים בצוותא, וכי "בהיתחשב במעשיהם ... (בהיותם מאופיינים 'כפעולות עזר' של שמירה והובלה) בלווי הלך נפשם ... תבקש המדינה לראות במערערים מסייעים לעבירות השוד והרצח". סיכומם של דברים, יש לקבל את ערעוריהם של כל המערערים על הרשעתם באישום הראשון בעבירה על סעיף 407(ב) לחוק העונשין, במובן זה שהרשעתם תומר בהרשעה בעבירה על סעיף 407(א) לחוק העונשין; יש לדחות את עירעורו של סאלם על הרשעתו בעבירות שבאשום השני; כן יש לאשר את הרשעתם של מחמוד, נפז וג'מאל בעבירות שבאשום השני, זאת תוך קביעה כי אחריותם לעבירות היא מכוח היותם מסייעים לדבר עבירה, לפי סעיף 31 לחוק העונשין שלאחר תיקון מס' 39, ולא כמבצעים בצוותא.
...
השופט א' לוי, אב בית הדין בבית המשפט קמא, לא קיבל את טענת המערערים כי המבוקשים "אנסו אותם להצטרף לביצוע העבירות". ברור לו "לחלוטין שהם גמרו אומר לשוב למפעל ... על מנת להשלים את מה שבחודש ינואר 93 נכשלו בו, בעת שמלאכתם הופרעה על ידי רכב של חברת השמירה". למערערים היה גם "ברור שעל מנת לבצע את הגניבה יצטרכו להתגבר על השומר, וענין זה יהיה כרוך בהפעלתה של אלימות. ובמלים אחרות האפשרות שיצטרכו לגרום למותו של אדם תוך כדי ביצוע הגניבה, היתה לנגד עיניהם של הנאשמים ולפיכך גם לא הופתעו ממנה. העובדה שעל אף כל זאת ניגשו לבצע את העבירות, היא המלמדת שהם גם היו ערוכים לגרוע מכל - להמית את השומר. הדגש ששמו הנאשמים בעדותם על אופיים של 'המבוקשים', רק מחמירה את מצבם, שהרי בנסיבות כאלה גרימת מותו של השומר שוב אינה ענין של 'אפשרות סבירה' אלא מה שניתן להגדיר כ'וודאות מוחלטת' כמעט". המערערים גם "ידעו היטב שבצידה של עבירת הגניבה עתידים המבוקשים לבצע עבירה נוספת - לתפוס את נשקו של השומר ... כל הנאשמים היו מאוחדים בדעה שהמבוקשים אינם בוחלים באמצעים, גם לא מרצח, ועל כן הכל היו צריכים להניח, ובמידת סבירות גבוהה ביותר שהגניבה המתוכננת תהיה כרוכה גם במעשה רצח, הואיל וקשה להניח שהשומר ימסור את נשקו לתוקפיו ללא מאבק. העובדה שעל אף כל אלה יצאו הנאשמים לדרכם מלמדת שהם השלימו עם העתיד להתרחש, ואף נתנו לכך את ידם, מי פחות ומי יותר". מסקנתו של השופט א' לוי היתה, על כן, כי לכל אחד מהמערערים "אחריות ישירה לתוצאה הסופית, אף אם לא כולם השתתפו בפועל בגרימת מותו של המנוח. מסקנה זו מתחייבת מהוראותיו של סעיף 28 של חוק העונשין, התשל"ז1977-". זאת, תוך דחיית טענתם של המערערים כי ראויים הם לחסות בצילה של הגנת ה"כורח" שבסעיף 21 לחוק העונשין.
את טענתם סומכים הם על דבריו של הנשיא אגרנט בע"פ 377/67 (דהאן נ' מדינת ישראל, פ"ד כג(1) 197, 220) כי: "התנאי השני: כזכור, מצריך תנאי זה, שהעבירה הנדונה בוצעה תוך רדיפה אחרי המטרה המשותפת. למשל, אילו בעניננו מצא בית-המשפט שהמערער מס' 1 ירה במנהל המנוח מתוך רוגז פתאומי או כדי להתנקם בו, אזי היה מתחייב מזה שהתנאי לא נתמלא, הואיל והמניעים הללו אין ביניהם לבין מטרת השוד, ולא כלום". המבוקשים באו אמנם למפעל גם מתוך מטרה נוספת שלא היתה למערערים, אולם בצדה היתה להם ולמערערים מטרה משותפת, להתפרץ למפעל ולגנוב ממנו.
אולם סבורני כי אין לסעיף 34א תחולה גם על יתר המערערים, מסיבה שונה.
זו היתה גם דעתו של בא כוחה המלומד של המדינה, אשר סבר נוכח ממצאיו של בית המשפט קמא, כי ישנו ספק רב אם אכן ניתן ליחס למערערים מחמוד, נפז וג'מאל מעמד של מבצעים בצוותא, וכי "בהתחשב במעשיהם ... (בהיותם מאופיינים 'כפעולות עזר' של שמירה והובלה) בליווי הלך נפשם ... תבקש המדינה לראות במערערים מסייעים לעבירות השוד והרצח". סיכומם של דברים, יש לקבל את ערעוריהם של כל המערערים על הרשעתם באישום הראשון בעבירה על סעיף 407(ב) לחוק העונשין, במובן זה שהרשעתם תומר בהרשעה בעבירה על סעיף 407(א) לחוק העונשין; יש לדחות את ערעורו של סאלם על הרשעתו בעבירות שבאישום השני; כן יש לאשר את הרשעתם של מחמוד, נפז וג'מאל בעבירות שבאישום השני, זאת תוך קביעה כי אחריותם לעבירות היא מכוח היותם מסייעים לדבר עבירה, לפי סעיף 31 לחוק העונשין שלאחר תיקון מס' 39, ולא כמבצעים בצוותא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו