לפניי ערעור על הכרעת הדין וגזר הדין של בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים (כב' השופטת ס' אלבו) מיום 28.11.2018 בח"נ 33386-01-18 (להלן: ״בית משפט קמא״) בגדרם הורשע המערער בשתי עבירות של חניה על מדרכה בנגוד לסעיף 5(א) לחוק עזר לירושלים (העמדת רכב וחנייתו) תשכ"א-1960 בשילוב עם תקנה 72(א)(2א) לתקנות התעבורה, התשכ”א- 1961 (להלן: "תקנות התעבורה") ונגזר עליו כפל קנס המקורי בסכום של 1,500 ₪.
לדבריו, בנגוד להחלטת בית משפט קמא מיסמכי התשובה מטעם ערייה משנת 2016 מלמדים שהחלטת וועדת התמרור לסמן את תמרור 818 נשענה על היתר בניה שפקע 20 שנה לפני החלטת הועדה, ועל כן התמרור בטל ומבוטל והוצב שלא כדין וכפועל יוצא יש לזכות את המערער מהעברות המיוחסות לו.
עוד לשיטת המערער, שגה בית משפט קמא עת קיבל את עדותה של הגב' גלינה ספיבק לפיה החלטת הועדה לא התבססה על היתר בניה, אלא על כך שאין מרווח תקין בין העצים, שכן זו עדות מפי השמועה שאינה קבילה.
סעיף 22(א) לתקנות התעבורה שכותרתו "ציות לתמרורים" קובע, כי "עובר דרך חייב לקיים את ההוראות הניתנות בתמרור, אולם תהיה הגנה טובה לנאשם אם יוכיח שהתמרור הוצב, סומן או נקבע שלא כדין". התקנה קובעת, כי כל עוד לא הרים הנאשם את נטל ההוכחה באשר לאי תקינות בהצבתו וסימונו של התמרור כדין, אזי חזקה היא כי התמרור הוצב וסומן כדין.
לדבריו, גם המכתב שקבל מהעירייה ביום 15.11.17 לפיו הודע לו על החלטת הועדה, נימסר לו רק לאחר שהוגש נגדו כתב אישום בנידון, ביום 8.1.18 ולכן שגה בית משפט קמא עת הסתמך על מכתב זה.
טענה זו מעוגנת בסעיף 34יח לחוק העונשין, התשל"ז – 1977 לפיו: "העושה מעשה בדמותו מצב דברים שאינו קיים, לא ישא באחריות פלילית אלא במידה שהיה נושא בה אילו היה המצב לאמיתו כפי שדימה אותו". אשר על כן, כדי ליהנות מהגנה של "טעות במצב דברים", ראשית על הטוען להראות כי הטעות הייתה כנה באופן שהוא האמין לה באמונה שלמה אף שמצב הדברים כפי שחשב אותו, אינו קיים בפועל (ראה ע"פ 5938/00 ניסים אזולאי נ' מדינת ישראל, פ"ד נה(3) 873, 894).
...
משכך, גם טענה זו דינה להידחות.
סוף דבר
מטעמים אלה, אני קובעת, כי אין מקום להתערב בהחלטת בית המשפט קמא, ומשכך דין הערעור להידחות.
המזכירות תשלח החלטתי זו לב"כ הצדדים.