מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על הרשעה בבית הדין המשמעתי של נציבות שירות המדינה

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה 28 מאי 2023 עב"י 17803-03-23 יונס נ' נציבות שירות המדינה - חיפה עב"י 21101-03-23 נציבות שרות המדינה נ' יונס בפני השופט אברהם אליקים, סגן נשיא מערער בעב"י 17803-03-23 משיב בעב"י 21101-03-23 ג'אד יונס מערערת בעב"י 21101-03-23 משיבה בעב"י 17803-03-23 1. נציבות שירות המדינה - חיפה פסק דין
כפי שיפורט להלן החלטתי לזכות המערער יונס מכל העבירות המיוחסות לו. מבוא ג'אד יונס (להלן-המערער) שהועסק בתפקיד סמנכ"ל כספים בתאגיד המים והביוב "מי עירון" (להלן- התאגיד), לאחר שמיעת ראיות הורשע בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה, ב-7 מקרים של עבירות לפי סעיף 35(5) לחוק יסודות התקציב התשמ"ה-1985 (להלן- החוק) ובמקרה אחד גם בעבירה לפי סעיף 35(1) לחוק הנ"ל, שמשמען הנהיג ביודעין תשלום רכיב של דמי כלכלה בשיעור חורג בשכרו ובשכרם של אחרים ובאותו מקרה נוסף לא קיים את הוראתו של הממונה על תאגידי המים והביוב.
נציבות שירות המדינה (להלן- הנציבות) שסברה כי נפלה טעות בשניים ממרכיבי הענישה שאינם ישימים לטענתה, הגישה ערעור על גזר הדין על מנת שיוחלפו מרכיבי ענישה אלו במרכיבים אחרים (עב"י 21101-03-23).
...
כפי שיפורט להלן החלטתי לזכות המערער יונס מכל העבירות המיוחסות לו. מבוא ג'אד יונס (להלן-המערער) שהועסק בתפקיד סמנכ"ל כספים בתאגיד המים והביוב "מי עירון" (להלן- התאגיד), לאחר שמיעת ראיות הורשע בבית הדין למשמעת של עובדי המדינה, ב-7 מקרים של עבירות לפי סעיף 35(5) לחוק יסודות התקציב התשמ"ה-1985 (להלן- החוק) ובמקרה אחד גם בעבירה לפי סעיף 35(1) לחוק הנ"ל, שמשמען הנהיג ביודעין תשלום רכיב של דמי כלכלה בשיעור חורג בשכרו ובשכרם של אחרים ובאותו מקרה נוסף לא קיים את הוראתו של הממונה על תאגידי המים והביוב.
בהעדר קביעה לקיומו של חשד לא ניתן לעבור למסקנה כי המערער עצם את עיניו ודי בכך כדי לקבוע כי לא הוכחה מחשבה פלילית כי פעל "ביודעין" ומכאן שיש לזכותו מכל אשמה, בית הדין להבדיל מהנציבות בוחן עצימת עיניים כי מבחינתו לא הוכחה ידיעה של ממש.
לכך אוסיף כי מקובלת עליי טענת הסנגור כי טעה בית הדין שמצד אחד לא התיר הגשת טיוטת דו"ח הביקורת שערך רו"ח ריאן- דו"ח מיום 5.6.2013 כקבילה לאמיתות תוכנה (עמוד 54 לפרוטוקול הדיון שורה 26), אך במסקנותיו התייחס לתוכן המסמך הלא קביל וייחס למערער ידיעת תוכנו.

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לפניי ערעור על גזר-דינו של בית-הדין למשמעת של עובדי המדינה בחיפה (בראשות עו"ד אורי כהן) ב-בד"מ 68/21 מ-15/12/21, אשר הטיל על המערער את אמצעי המשמעת הבאים: נזיפה חמורה; פיטורים לאלתר; פסילה למשרד החינוך למשך 8 שנים; ופסילה לשירות המדינה למשך 6 שנים.
בכל הקשור לפסק-דינו של בית-המשפט המחוזי בערעורו של המערער על הרשעתו, נטען על-ידי המשיבה כי העירעור נדחה, כי בית-המשפט המחוזי הדגיש ששאלת הפיטורים מסורה לנציבות שירות המדינה ולבית-הדין למשמעת, וכן הדגישה המשיבה פעם נוספת את ההבדלים בין ההליך המשמעתי להליך הפלילי, והביאה דוגמאות של עובדי הוראה שבהליך הפלילי לא הורשעו, ולמרות זאת בית-הדין למשמעת פיטר אותם בשל מעשים שבוצעו וערכאת העירעור לא התערבה בתוצאה.
...
בהקשר לכך יש לציין כי ההליכים המשמעתיים קיימים בסקטורים שונים, ולא רק בשירות המדינה (למשל לגבי עורכי-דין, רופאים, רואי-חשבון, אדריכלים, וכיו"ב), וגם בהקשר להליכי משמעת בסקטורים אחרים נפסק באשר להיבטים אישיים ולנסיבות אישיות כי: "לכל ההיבטים הללו ישנו משקל ניכר מן הבחינה האנושית, והיה להם בוודאי מקום נכבד בשיקולי הענישה הפלילית, ואף יש להם מקום מסוים במסגרת שיקולי הענישה המשמעתית. עם זאת, אין הם מכריעים את הכף בדין המשמעתי. מעמדה ואמינותה של המערכת המקצועית בעיני הציבור הם העומדים במוקד כאן, ואין מנוס ממתן משקל מכריע להיבטים אלה מן הטעמים שבאינטרס הציבור..." עיין לעניין זה ב-על"ע 3467/00 הוועדה המחוזי של לשכת עורכי הדין בתל-אביב יפו נ' צלטנר (18/2/02).
בעניין שופניה, תיאר בית-המשפט בהרחבה כי המורה התכוונה למנוע מפגש אלים בין שני תלמידים, ובית-המשפט מצא לנכון ליתן משקל כאשר בחן את הנסיבות שבהן אירעה התקיפה (עיין סעיפים ל"ג ו-ל"ד לפסק-הדין בעניין שופניה).
לאור כל האמור לעיל, הנני דוחה את ערעור המערער בכל הקשור לאמצעי המשמעת של נזיפה חמורה ופיטורים לאלתר, ומקבלת באופן חלקי את ערעור המערער באשר למשך פסילתו משירות המדינה וממשרד החינוך, כך שמשך הפסילה יקוצר כמפורט לעיל.

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 26/01/21 בתום ההליך הפלילי, הוגשה תובענה נגד המערער לבית הדין למשמעת של עובדי המדינה בחיפה.
ביחס להרשעתו בסעיף 17(1) – טוען המערער כי בית הדין לא נימק, ולא ערך ניתוח מהו אותו "מעשה שעשה" הנאשם או "התנהג" באופן שפגע בשירות המדינה מעבר למעשים שעליהם נתן את הדין, הורשע ולפיהם הודה בסעיף 17(6).
וראו גם ער"מ 2409/08 בנימין נ' עריית חיפה [פורסם בנבו] (24.7.2008):" בית משפט זה יתערב באמצעי משמעת שנגזרו על עובד על-ידי בית הדין המשמעתי רק במקרים חריגים בהם נפלה בגזר הדין טעות משפטית, או כאשר הוא חורג בצורה ניכרת מהראוי בנסיבות המקרה". וכפי שנאמר בעיניין שאהין לעיל: " מטבע הדברים, התערבותו של בית משפט מחוזי בהחלטותיו של בית הדין – אלו שעניינן עבירות משמעות, ואלו שעניינן אמצעי משמעת – היא מצומצמת ביותר. היתערבות כאמור שמורה למקרים קצוניים בהם בית הדין פועל מחוץ לסמכות או בנגוד לדין, שוקל שיקולים שלא ממין העניין, מיתעלם מראיות מהותיות שבכוחן להכריע את הכף לכאן או לכאן, מפר את כללי הצדק הטבעי, או מטיל על העובד אמצעי משמעת אשר חורג ממיתחם הסבירות – קרי: אמצעי משמעת ששום בית דין סביר לא היה גוזר על אותו עובד בנסיבות העניין (ראו: עש"מ 5917/07 גרה נ' נציבות שירות המדינה, פסקה 12 [פורסם בנבו] (19.8.2007); ער"מ 3796/07 עריית יבנה נ' כהן, פסקה 7 [פורסם בנבו] (26.6.2007); עש"מ 318/04 מנוס נ' נציב שירות המדינה, פ"ד נח(3) 470, 480 (2004)). כך היה בזמן שסמכות העירעור על החלטותיהם של בתי הדין למשמעת הופקדה בידי שופט בית המשפט העליון כדן יחיד, וכך הוא גם בימים אלה – אחרי שסמכות כאמור הועברה לידיו של בית משפט מחוזי". בעניינינו, כפי שאפרט להלן, ניתח בית הדין את כל השאלות שבמחלוקת, דן בכל הטענות, היתייחס לכל נסיבות ביצוע העבירה ונסיבותיו האישיות המשפחתיות של המערער נימק כדבעי את שיקוליו והשית עונש מידתי על המערער.
...
אשר לטענת המערער לפיה יש לדקדק ולקבוע כי הואיל ובית הדין לא השתמש במילים: "נסיבות חמורות במיוחד", יש לבטל את עונש שלילת הגמלה בתקופת הפסילה (או מחצית ממנה כפי שקבע בית הדין), אין בידי לקבל את הטענה.
אין בידי לקבל את הטענה.
אוסיף כי בהבהרה של אב בית הדין נכתב אמנם שהכוונה היתה "נסיבות מחמירות" ולא נכתב "נסיבות מחמירות במיוחד". ברם השמטת המילה "במיוחד" הולכת יד ביד עם השמטת המילה "מחמירות" המופיעות כצמד בסעיף 57 לחוק הגמלאות וכל מה שנכתב על השמטת המילה "מחמירות" יפה אף לעניין המילה "במיוחד". מכל הטעמים לעיל, אני דוחה את הערעור.

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

מבוא משקולי יעילות הדיון והמחלוקות הדומות קוים בהסכמת הצדדים דיון מאוחד ב-4 ערעורים: -עב"י 64950-08-22 קובי דדון (להלן-דדון) נגד מדינת ישראל שהוגש בגין הרשעתו של דדון בבית דין למשמעת של עובדי המדינה (להלן-בית הדין) בתיק בד"מ 3/21.
דיון בנושא גזר דינו של דדון אזכיר את ההלכה כפי שנקבעה למשל בבר"ש 7901/22 ובר"ש 8088/22 שפר נגד ועדת האתיקה של המהנדסים והאדריכלים (16.1.2023): "בית המשפט לא ימהר להתערב בעונש משמעתי, גם אם הוא סוטה במידת מה לחומרה או לקולא (ע"א 412/90 ד"ר אליהו נ' שר הבריאות, פ"ד מד(4) 422 (1990); להקף המצומצם של היתערבות בית המשפט בהחלטות בתי דין משמעתיים ראו עש"מ 11976/05 חליל נ' נציבות שירות המדינה, פסקה 20 (11.4.2007))". לטעמי העונש שהוטל ברוב דיעות על דדון הולם ומשקף את חומרת מעשיו ולכן אין כל הצדקה להקל בעונשו.
עוד ניסה אנקורי לערער על סמכותו של מפקד התחנה לזמנו לשיחה בעיניין כשירות מבצעית והציב תנאים באשר לזהות המשתתפים בה. אנקורי לא היה רשאי להיתלות בעינייני האירגון כל אימת שנידרש לקיים חובותיו כעובד מדינה וכמפקד צוות (עמוד 20 להכרעת הדין), בית הדין הפנה בעיניין זה לפסקי דין שונים.
עב"י 45271-12-22 ערעור נציבות שירות המגינה על גזר הדין בתיקים 3/21 92/20 נציבות שירות המדינה לא השלימה עם גזר הדין שניתן ביום 23.11.2022 בשני התיקים הנ"ל. לטענתה יש לקבל למעשה את דעת המיעוט, לפטר את אנקורי משירות המדינה ולפסול אותו מרשות הכבאות ושרות המדינה לתקופה ממושכת (בטיעוניה בפני בית הדין ביקשה פסילתו לרשות כבאות והצלה לצמיתות ולשירות המדינה למשך 10 שנים).
...
משיקולי תגמולי פנסיה מקובלת עליי עמדת אב"ד לפיה פסילתו של אנקורי לא תהיה בנסיבות חמורות במיוחד כך שבתקופת הפסלות המוגבלת תשלום לו גמלה מסויימת בהתאם להפניית האב"'ד לסעיף 57(1) לחוק שירות המדינה (גמלאות)[ נוסח משולב] התש"ל-1970.
לסיכום עונשו של אנקורי בגין תיקים בד"מ 92/20 ו- 31/21, יוטלו העונשים שקבעה דעת הרוב בנוסף לפסילה לרשות הכבאות הארצית לכבאות והצלה למשך 5 שנים ופסילה לשירות המדינה (בנסיבות שאינן חמורות במיוחד) למשך 5 שנים, בשני המקרים תחילת הפסילות ביום 23.11.2022, מועד גזר הדין.
סיכום אנקורי ודדון עשו שימוש לרעה בתפקידם כנציגי ארגון עובדים, עברו עבירות משמעת חמורות פגעו בנציב ללא כל הצדקה בדין ודין ערעוריהם להידחות הן לעניין ההרשעה והן לעניין העונש למעט ערעור אנקורי בעב"י 61138-11-22, בו יופחת העונש לנזיפה חמורה בלבד.

בהליך ערעור על בית דין למשמעת (עב"י) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים עב"י 47974-06-23 ח'טיב נ' נציבות שירות המדינה – חוק שירות ציבור תיק חצוני: בדמ 78/22 לפני כבוד השופט נמרוד פלקס המערער רמי ח'טיב ע"י ב"כ עוה"ד ו' יאסין המשיבה נציבות שירות המדינה ע"י ב"כ עוה"ד ג' אבני מפרקליטות מחוז ירושלים (פלילי) פסק דין
בגזר דינו השית בית הדין על המערער אמצעי משמעת כדלקמן: נזיפה חמורה, פיטורים לאלתר (תוך תשלום מלוא פצויי הפיטורים להם זכאי המערער על פי דין), פסילה לעבודה במשרד החינוך למשך 3 שנים, וכן פסילה לעבודה בשירות המדינה למשך שנתיים.
כך בידי בית הדין למשמעת של עובדי הרשויות המקומיות להשית אמצעי משמעת של פיטורין על תנאי, עת בית הדין למשמעת של עובדי המדינה אינו מוסמך לעשות כן. אף בכך אין כדי להסביר את הפער המשמעותי בין אמצעי המשמעת שננקטו כנגד המערער דכאן לבין אלו שננקטו כנגד הנאשם בעיניין אבו ח'יט. נאשם, אשר על פני הדברים דומה, כי המעשים בהם הורשע אף חמורים מאלו שביצע המערער.
...
המשיבה סבורה, כי דין הערעור להידחות.
מקובלת עלי אף עמדת המשיבה, לפיה אי הרשעת המערער אין דינה כדין זיכוי.
אשר על כן הערעור מתקבל בחלקו, באופן בו מבוטל סעיף 9(ד) לגזר הדין מושא ערעור זה, קרי - מבוטלת פסילת המערער לשירות המדינה למשך שנתיים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו