מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על החלטת רשמת ההוצאה לפועל בדבר פריסת חוב מזונות

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת כב' רשמת ההוצאה לפועל, גב' פ. גלעדי אליהו, מיום 14.6.21, שניתנה בתיק הוצאה לפועל מס' 13-02798-09-7, בגדרה נדחתה בקשתו של המערער לביטול הגבלות שהוטלו עליו.
· ביום 11.7.21 הגיש החייב בקשה נוספת, שעניינה "בקשה לחקירת יכולת". ביום 22.7.21 ולאחר שהוגשה תגובת המשיב לבקשה, ניתנה החלטת כב' הרשמת לפיה "...ככל שהחייב עומד על בקשתו ימסור תשובה לטענות הזוכה ויבהיר מנין הוא למד על סמכותו של רשם ההוצל"פ להורות על פריסת חוב שלא בהתאם לתקופות הפריסה הקבועות בחוק...". · ביום 25.7.21 השיב החייב במסגרת תיק ההוצאה לפועל, לתגובתו של המשיב והפנה לסעיפים 7א1 (ד) לחוק (פריסה מעבר לתקופה המרבית בהסכמת הזוכה) ו-77 (א), שעניינו יידוע החייב בדבר האפשרות לפנות להליכי פש"ר. החייב העלה בעירעור שהגיש טענות שונות נגד החלטת כב' הרשמת; אלה עיקרן: · רשמת ההוצאה לפועל קבעה כי הגבלת החייב מוצדקת בנסיבות מבלי להיתחשב בהליכי הפש"ר שהתנהלו נגדו במהלך 10 שנים, לא התחשבה בזכותו לכבוד וחופש תנועה והגבילה את יציאתו מהארץ בנגוד לחוק.
התנאים להטלת ההגבלות מפורטים בסעיף 66ב לחוק, הקובע: (א) ההגבלות לפי סעיף 66א לא יוטלו אלא בהתקיים אחד מתנאים אלה: (1) החייב הובא לפני רשם ההוצאה לפועל על פי צו הבאה לפי סעיף 69יב, או בא לפניו בדרך אחרת, הוכח לרשם ההוצאה לפועל כי הוא בעל יכולת המישתמט מתשלום החוב ולא ניתן הסבר סביר לאי התשלום, ובילבד שהחוב הפסוק או החובות הפסוקים במצטבר עולים על 500 שקלים חדשים; (2) החוב הפסוק נובע ממזונות .
...
· ביום 18.5.21 עתר המשיב במסגרת תיק ההוצאה לפועל, להטלת ההגבלות המפורטות בסעיף 66א' לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז-1967 על החייב וביום 19.5.21, נעתרת כב' הרשמת לבקשה.
לעניין השיקולים הכללים המצוינים בסעיף 66א, ועל אף שכב' הרשמת לא הרחיבה בעניין, אציין כי לאור 'גילו' של התיק, העובדה כי החייב לא שילם בו מאום ולמעשה אינו מציע תשלום ריאלי גם היום, ובשים לב לכלל השיקולים שפורטו בפסק דינו של בית המשפט המחוזי, בו בוטל הליך הפש"ר, אני סבורה כי קיימת הצדקה להטלת ההגבלות.
ממש כך. על סמך המקובץ, אני קובעת כי ההגבלות הוטלו כדין וכי אין מקום להתערב בהחלטת כב' הרשמת.
לאור כל האמור ומשמצאתי כי לא נפל כל פגם בהטלת הגבלות על המערער, אני מורה על דחיית הערעור.

בהליך ע"ר (ע"ר) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

להלן: "ההחלטה"), 1 ) xx.xx.xx לפניי ערעור על החלטת כב' רשם ההוצאה לפועל, פרי מנוביץ' מיום אשר ניתנה בתום דיון שנערך לבקשת המשיב לפרוס את חובו לתשלומים בתיק ההוצאה לפועל להלן: "תיק ההוצאה לפועל").
דיון והכרעה לאחר עיון בטענות המערערת עולות שתי שאלות משפטיות לדיון: האם חרג כב' הרשם מסמכותו עת פרס את חובו של המשיב; והאם נפלה שגיאה בהחלטתו? סעיף 69 ב 1 לחוק ההוצאה לפועל, אשר נחקק בשנת 2018 , (כחלק מתיקון 55 לחוק) הקנה לרשם ההוצאה לפועל סמכות לפרוס חוב עבר במזונות של חייב, בתנאים הקבועים בדין; וזאת מבלי שיהיה צורך להפנות את הצדדים לבית המשפט כפי שנידרש עד לתיקון החקיקה.
דמי מזונות שוטפים כאמור נטען בעירעור שכב' הרשם פרס אף את דמי המזונות השוטפים בהחלטתו; לכך השיב המערער וטען כי לא כך הדבר וכאמור מדובר בעיניין טכני גרידא.
...
האם נפלה שגיאה בהחלטה לטענת המערערת, ההחלטה שניתנה נבעה ממסקנה שגויה אליה הגיע כב' הרשם.
הרשם פרט את התרשמותו מיכולותיו הכלכליות של המשיב ואף של בת זוגו ומאלו גזר את המסקנה לפיה יש לפרוס את חוב העבר של המשיב לסך 1,500 ₪ מידי חודש, זאת בנוסף לסך 500 ₪ המשולמים בגין המזונות השוטפים.
נוכח כל האמור – אין מקום לקבלת הערעור והוא נדחה, תוך שנוכח אי ההבנה בין הצדדים את החלטת כב' הרשם, מצאתי לנכון להבהיר כי חוב העבר של המשיב נפרס לתשלומים בסך של 1,500 ₪ לחודש, המתווספים לתשלום השוטף.

בהליך ע"ר שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

לפניי ערעור על החלטת רשמת ההוצאה לפועל, כבוד הרשמת מיטל דלאל-איינשטיין מיום 17.06.2022, במסגרתה פרסה היא חוב עבר למזונות של המשיב לסך 2,000 ₪ בחודש והוסיפה וקבעה חיוב בגובה 750 ₪ עבור תשלום חוב פיגורים.
המערערת סוברת כי כדי לקבוע דבר מה הן לעניין פוטנציאל הישתכרות והן לגבי עצם פריסת החוב, חייבת היתה הרשמת הנכבדה לקיים דיון, לאפשר למערערת לחקור גם להראות מהם נכסיו ו/או הכנסותיו של החייב והמשיב.
מצבים של הפטר מחוב מוכרים בפקודת פשיטת הרגל ואולם, פריסת חוב בהליכי הוצאה לפועל לא נועדה לשמש תחליף להליכי פשט"ר, ומי שאינו זכאי להליכי פשט"ר ובכלל זאת בשל היות החוב חוב מזונות, עדיין חייב לאפשר לצד השני לחקור אותו אודות נכסיו והכנסתו, גם כדי שאפשר יהא לגלות ולטעון להברחת נכסים, לקיומם של נכסים, לקיום פוטנציאל הישתכרות אחר וכו'.
...
אומר סעיף יא2 לחוק כי אם לא שילם חייב שני תשלומים של חוב שוטף, יבטל הרשם את חוב העבר כליל ולא מצאתי בהחלטה התייחסות לסוגיה זו. צר לי, אך סבור אני, כעיקר לפסק דין זה, כי פריסה של חוב עבר מחייבת דיון וקביעת ממצאים קודם לכן בהתייחס לדין.
בנוסף סבור אני, בהסתמך על פסק דינו של בית המשפט העליון, שכל סטיה מעבר ל- 4 השנים מחייבת לפחות הנמקה מיוחדת לאחר דיון והיא עומדת במגבלה של פריסת החוב לתחום זמן סביר שיוכל הזוכה לראות את עיקר הפירעון ולא ייווצר מצב בו יהפוך רשם ההוצאה לפועל את פסק הדין ל"כלי ריק", ללא הליכי פשיטת רגל.
הערעור מתקבל.

בהליך ע"ר שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המדובר בעירעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל (כבוד הרשמת אביבה יהונתן ארוש) מיום 19.7.22.
עם זאת נאמר גם, כי "באפשרות החייב להגיש בקשה לפריסת חוב עבר בצרוף שאלון ומסמכים, בהתקיים התנאים הקבועים בחוק". במסגרת העירעור טוען המערער, בעיקר, כי הוא נרדף על ידי המשיבה קרוב לעשור, סובל מ-100% אבדן כושר עבודה ומקבל קצבת נכות, כי צו עיכוב היציאה שהמשיבה הוציאה נגדו ניתק אותו מילדיו והוריו וגרם לו לדכאון עמוק כאשר "לדעת כל אנשי המיקצוע, שקומו של המערער מותנה בכך שיקבל קצבת נכות לתקופה של שנתיים לפחות". נטען, כי בנסיבות אלה אין הצדקה לעיקול קצבת הנכות, "ולמעשה מדובר בהפרה חמורה של הזכות לחיים", וגם אם עיקול קצבת נכות עשוי להיות מוצדק במקרה של חוב מזונות, לא כך הדברים בעניינינו שכן הילדים המשותפים כבר אינם קטינים וגם אינם מתגוררים בישראל.
ראשית, אין חולק, כי למערער חוב משמעותי בתיק ההוצאה לפועל - וככל שהוא סבור שיש עילה לביטול החוב הרי שיש להגיש הליך מתאים ולא ניתן לידון בכך במסגרת בקשה לביטול עיקול (ולכאורה גם המערער מסכים לכך בסעיף 29 להודעת העירעור); שנית, אף אין חולק, כי למרות שככלל לא ניתן לעקל קצבת נכות ("זכות לגימלת כסף אינה ניתנת... לעיקול"), הרי שניתן לעקל אותה "לשם תשלום מזונות המגיעים מהזכאי לגימלה" (סעיף 303(א) לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995).
ויודגש, בית המשפט אינו מביע כל עמדה לגופם של דברים, לרבות בשאלה אם יש מקום לבטל את העיקול מעל קצבת הנכות כולה או חלקה, ואולם ככל שמצבו של המערער הוא אכן כאמור בבקשתו, טוב יעשה אם יקדים להגיש בקשה מתאימה (לרבות בקשה לסעד זמני דחוף), וחזקה על לישכת ההוצאה לפועל שהבקשה תדון בדחיפות המתאימה לרבות במידת הצורך בתוך תקופת הפגרה.
...
לאחר העיון בהודעת הערעור ובנספחיה, ועל יסוד הסמכות הקבועה בתקנה 48 לתקנות בית משפט לענייני משפחה (סדרי דין), תשפ"א-2020 יחד עם תקנה 138(א)(1) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018, סבורני כי דין הערעור להידחות ללא צורך בקבלת תגובה.
מסיבה זו סבורני כי דין הערעור להידחות.

בהליך ע"ר שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

המדובר בעירעור על החלטת רשמת ההוצאה לפועל (כבוד הרשמת דרמוני-יזדי) מיום 16.8.23.
המשיב בתגובתו תמך בקביעה זו, ציין כי המערער מרויח "שכר סביר ביותר" שעמד בששת החודשים הראשונים של שנת 2023 על 14,500 ש"ח לחודש, וכן כי מעיון באתרים הרלבאנטיים באנטרנט עולה כי "מחיר ממוצע לדירת 3 חדרים באותה שכונה הוא 3,500 ש"ח לחודש". עוד נאמר, כי למערער תיק הוצאה לפועל נוסף (אף הוא חוב מזונות לביטוח הלאומי) בו יתרת החוב עומדת על כ-406,000 ש"ח ונטען, כי "רצונו של המערער להותיר את צו התשלומים על סך 500 ש"ח לצד צו תשלומים דומה בתיק השני מביא למסקנה כי למערער אין נכונות לסיים את חובו אי פעם. הרי קיים 560,000 ש"ח חוב! כשהפירעון הוא 1,000 ש"ח אנו נדרשים ל-560 חודשים כלומר 46 שנים!". צודק המערער בכך ששכרו נטו - וביסוד הדברים הוא הרלבנטי לתשלום שכר דירה ולתשלום חובות - עמד בששת החודשים הראשונים של שנת 2023 על כ-9,000 ש"ח (המשיב לכאורה היתייחס לשכר ברוטו כולל גילום שווי רכב).
ככלל, במקרים בהם מצבו של החייב לא מאפשר את סילוק החוב כולו בתקופות שנקבעו - שלוש שנים (חוב שאינו עולה על 100,000 ש"ח), ארבע שנים (חוב העולה על 100,000 ש"ח) ואפשרות של שלוש שנים נוספות מעבר לתקופות אלה - מופנה החייב להליכי חידלות פרעון (ראו סעיף 7א2 לחוק ההוצאה לפועל) באופן אשר ככלל מונע, ומכל מקום מצמצם מאוד, אפשרות של פריסת תשלומים לאורך שנים רבות מאוד.
...
ואולם, בשים לב לנסיבות האישיות, לכך שדמי השכירות עומדים על 4,700 ש"ח לחודש (ולא על 5,000 ש"ח כפי שהניחה כבוד הרשמת) להיקף הסכום שיתפנה (בשים לב לטענות המשיב לגבי דמי השכירות הראויים לדירה קטנה יותר אף אם נקבל לגופן) סבורני כי ניתן היה להטות את כף גם לצד שכנגד.
כאמור, בתיק הנוסף ניתן צו תשלומים של 700 ש"ח. מעבר לשאלת האחידות (בפרט בשים לב לכך שבתיק הנוסף החוב יותר מכפול) סבורני כי גם לגופם של דברים יש לקבוע סכום דומה גם בתיק הנוכחי, ולפיכך יעמוד צו התשלומים החל מחודש דצמבר על 700 ש"ח. אכן משמעות הדבר היא, שהחוב יסולק בתוך כמעט עשרים שנה, ואולם משמעות הצו בתיק הקשור (לגביו המשיב לא הגיש ערעור) היא שהחוב יסולק בתוך כמעט חמישים שנה.
עם זאת, וכפי שניתן לראות, אינני סבור שיש מקום לקבל את בקשת המערער להעמיד את צו התשלומים על כ-300 ש"ח. סבורני, שההחלטה להעמיד את צו התשלומים עד לחודש דצמבר על 500 ש"ח היא סבירה, כי צו התשלומים בתיק הנוסף (700 ש"ח לחודש) סביר אף הוא, וכי גם העמדת הצו בתיק זה על 700 ש"ח תאפשר קיום סביר למערער תוך שהסכום החודשי הוא פרופורציונלי בכל זאת להיקף החוב (ומכל מקום יוזכר, כי גם אם החלטה זו אינה מחייבת את המערער - נורמטיבית או מעשית - להחליף את מקום מגוריו לדירה זולה יותר עדיין אפשרות זאת פתוחה בפניו).
סוף דבר, דומני כי בשים לב לכך שעמדת המשיב מתבססת גם על התייחסות לשכר ברוטו (שאכן אינו הנתון הדומיננטי לשאלת יכולת התשלומים), לכך שהחלטת כבוד הרשמת יוצאת מנקודת הנחה ששכר הדירה המשולם כיום הוא 5,000 ש"ח (ולא 4,700 ש"ח) כך שהיקף החיסכון כתוצאה מהחלפת דירה יהיה משמעותי פחות, ולכך שהחלטת כבוד הרשמת מתבססת גם על אי-התייחסות (מצד המערער עצמו) לצו התשלומים שניתן בתיק הקשור, כמו גם בשים לב לגילו של המבקש, נסיבותיו והיקף הכנסותיו והוצאותיו יש לקבל את הערעור באופן האמור.
אינני סבור אפוא שיש מקום בשלב זה להיעתר לרכיב זה של הערעור.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו