כך, החברה שבה הועסקו העובדים אינה ישראלית; העובדים למעט אחד אינם תושבי ישראל; העבודה לא התבצעה בישראל; החוזה לא נחתם בישראל אלא ברמאללה; רק שני דירקטורים (מתוך ארבעה – חמישה) הם אזרחי ישראל, כאשר יתרתם אינם אזרחי ישראל ותושבי ישראל.
טענות הצדדים בעירעור על החלטת הרשמת
הדירקטורים טענו כי הרשמת לא ייחסה חשיבות מספקת לעובדות הבאות, המצדיקות את קבלת בקשתם להפקדת ערובה: העובדים הם תושבי חוץ שמתגוררים ברשות הפלסטינאית ונמנעו ממסירת מען שיאפשר לאתרם, ועל כן קיים חשש שלא יתאפשר לאכוף עליהם את פסקי הדין; העובדים התחמקו מתשלום ההוצאות שנפסקו לחובתם בהליך בבית הדין האיזורי; לעובדים ניתן יומם בבית הדין, ובקשת הדירקטורים הוגשה במסגרת הליך ערעור באופן שמפחית את נטל הראיה המוטל עליהם; סכויי העירעור קלושים, כיוון שתביעות העובדים בבית הדין האיזורי נדחו בהתבסס על תשע עילות סילוק שונות שהתקבלו במלואן; העובדים התנהלו בחוסר תום לב, הסתירו את הגשת העירעור לבית הדין הארצי לעבודה מהדירקטורים, ונמנעו מלנסחו בהתאם לדרישות הדין; הודעת העירעור וסיכומי הטענות מבוססים על תגובה ממוחזרת לבקשה לסילוק על הסף, לא הושקעו בהליך משאבים והוא אינו מצוי בשלב דיוני מיתקדם; אין בין הדירקטורים לבין העובדים פערי כוחות שמאפיינים יחסי עובד-מעסיק, וזאת כיוון שהדירקטורים הם אנשים פרטיים ולא מעסיקיהם של העובדים.
לאחר שהעובדים הגישו סיכומים, ביום 20.4.2023, פעלו הדירקטורים ללא דיחוי והגישו את הבקשה לחיוב העובדים בערובה 2.5.2023; בנסיבות אלה, בהן העובדים לא קידמו את ההליך ולא פעלו בהתאם להחלטות בית הדין, כאשר היו תלויות ועומדות מספר התראות בדבר מחיקה פוטנציאלית, אין זה סביר לצפות מהדירקטורים להשקיע בשלב זה משאבים נוספים ולהגיש בקשה להפקדת ערובה; דחיית הבקשה על יסוד טענת השהוי שלו היו אחראים העובדים משמעותה ש"החוטא יוצא נשכר", שכן השהוי נגרם רק בשל היתנהלות פסולה של העובדים; ההליך אינו מצוי בשלב דיוני מיתקדם ולא הושקעו בו משאבים; קביעת הרשמת בעיניין חשיבות סוגיית "הפורום הנאות" אינה מצדיקה דחיית הבקשה, שכן התביעה סולקה על הסף מחמת עילות רבות נוספות, ומכל מקום אין לברר סוגיה זו על גבם של הדירקטורים שהם אנשים פרטיים; הרשמת היתעלמה מכך שהעובדים הם תושבי חוץ, לא סיפקו כל הסבר להתחמקות מתשלום הוצאות, בשלב העירעור פוחת נטל הראייה המוטל על מבקש הערובה, וסכויי העירעור קלושים.
...
למרות האמור, קבעה הרשמת כי יש לדחות את הבקשה "מן הטעם שהבקשה הוגשה לבית הדין בשיהוי מסוים, בחלוף למעלה מחצי שנה ממועד הגשת הערעור, בחלוף כחודשיים מהמועד בו לטענת המשיבים נודע להם אודות הגשת הערעור ואודות החלטת בית הדין בעניין מועדי הגשת סיכומי הצדדים ומועד הדיון בערעור לפני מותב ... ורק לאחר שהוגשו סיכומי המערערים בערעור. במצב דברים זה פוחתת ההצדקה לחיוב המערערים בהפקדת ערובה. זאת, לנוכח השלב הדיוני המתקדם יחסית בו מצוי הדיון בערעור ובשים לב למשאבים שהושקעו עד כה בטיפול בערעור (ראו: רע"א (עליון) 3462-14 סארי גנאם נ' מדינת ישראל – משרד הבריאות 7.9.2014; בש"א (ארצי) 308/05 יחזקאל רמז – מפעלי אומנות הדפוס ב.מ. 90 בע"מ, 3.5.2005)". לצד זאת ציינה כי נוכח העובדה שדיון לפני מותב נקבע ליום 20.6.2023, "קבלת הבקשה בעת הזו וחיוב המערערים בהפקדת ערובה, עלולים לגרום לדחיית הדיון ללא שהובאה הצדקה מספקת לשיהוי בהגשת הבקשה". לבסוף קבעה כי "לאחר עיון בחומר הקיים בתיק נראה, שהערעור מעלה לדיון סוגיה משפטית בעלת חשיבות בעניין הפורום הנאות ... עניין זה מטה אף הוא את הכף בנסיבות העניין לדחיית הבקשה".
על החלטה זו סב הערעור שלפנינו.
לאחר שהעובדים הגישו סיכומים, ביום 20.4.2023, פעלו הדירקטורים ללא דיחוי והגישו את הבקשה לחיוב העובדים בערובה 2.5.2023; בנסיבות אלה, בהן העובדים לא קידמו את ההליך ולא פעלו בהתאם להחלטות בית הדין, כאשר היו תלויות ועומדות מספר התראות בדבר מחיקה פוטנציאלית, אין זה סביר לצפות מהדירקטורים להשקיע בשלב זה משאבים נוספים ולהגיש בקשה להפקדת ערובה; דחיית הבקשה על יסוד טענת השיהוי שלו היו אחראים העובדים משמעותה ש"החוטא יוצא נשכר", שכן השיהוי נגרם רק בשל התנהלות פסולה של העובדים; ההליך אינו מצוי בשלב דיוני מתקדם ולא הושקעו בו משאבים; קביעת הרשמת בעניין חשיבות סוגיית "הפורום הנאות" אינה מצדיקה דחיית הבקשה, שכן התביעה סולקה על הסף מחמת עילות רבות נוספות, ומכל מקום אין לברר סוגיה זו על גבם של הדירקטורים שהם אנשים פרטיים; הרשמת התעלמה מכך שהעובדים הם תושבי חוץ, לא סיפקו כל הסבר להתחמקות מתשלום הוצאות, בשלב הערעור פוחת נטל הראייה המוטל על מבקש הערובה, וסיכויי הערעור קלושים.
העובדים טענו מנגד יש לדחות את הערעור משום ש"הבקשה לחיוב בערובה הוגשה באיחור רב אשר אין ספק כי כבר לפני חודשים הם [הדירקטורים – ל. ג.) היו מודעים להליך .
לא מצאנו כי בנסיבות המקרה עיתוי הגשת הבקשה להפקדת ערובה או סיכויי הערעור מצדיקים הימנעות מחיוב העובדים בהפקדת ערובה.
אשר לשיעור הערובה: בשים לב לאיזון בין זכות הגישה לערכאות לבין זכותם של הדירקטורים לגבות את הוצאותיהם, מצאנו כי יש מקום לחייב כל אחד מהעובדים בהפקדת ערובה בסך של 3,000 ₪.
סוף דבר:
הערעור מתקבל, כך שאנו מחייבים כל אחד מהעובדים להפקיד ערובה בסך של 3,000 ₪.