בבית המשפט העליון
רע"א 3671/20
לפני:
כבוד השופט ע' פוגלמן
המבקשת:
מיכל כהן
נ ג ד
המשיבה:
רשות הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר
בקשת רשות לערער על פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (כב' השופט ג' גונטובניק) בעש"א 61458-09-19 מיום 10.5.2020
בנוסף, המבקשת הקימה חברה בשם "דירות מפה לאוזן בע"מ", והיא אף מפעילה אתר אינטרנט שקרוי "דירות מפה לאוזן". ביום 5.12.2017 נרשם, לבקשת המבקשת, סימן מסחר מעוצב הנושא את השם "דירות מפה לאוזן" בגופן מסוים ולצידו איור של כדור ועליו דוגמאת מפה (להלן: סימן המסחר המעוצב).
בהקשר זה נטען כי הראייה שהוסיפה המבקשת מצביעה על כך שחוג הציבור הנוגע לעניין מכיר היטב את ה"מותג" "דירות מפה לאוזן" וכך ניתן ללמוד גם מבחירתם של צדדים שלישיים להשתמש בו, ולהנות, לפי הטענה, מן המוניטין שצבר.
כידוע, רשות לערער "בגילגול שלישי" תנתן במשורה, מקום שבו מתעוררת שאלה עקרונית כללית החורגת מעניינם של הצדדים או כאשר המנעות ממתן רשות ערעור תיגרום למבקש עוות דין חמור, וכך הם הדברים גם כאשר מקורה של בקשת הרשות לערער בהחלטה של רשם הפטנטים, בשים לב למאפייניו ומומחיותו המקצועית (רע"א 1867/17 NOVARTIS AG נ' רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, פסקה 7 (8.11.2017); רע"א 4100/17 L'Oreal נ' סנו מפעלי ברונוס בע"מ, פסקה 7 (7.6.2017); רע"א 2341/13 Mindcake llc נ' רשם הפטנטים המדגמים וסימני מסחר, פסקה 18 (8.8.2013)).
...
בהמשך לכך נקבע כי בהוספת המילה "דירות" לביטוי "מפה לאוזן" אין כדי לשנות מן המסקנה כי עסקינן בסימן תיאורי, החסר אופי מבחין אינהרנטי; וכי לא הוכח כי הסימן המבוקש לרישום רכש אופי מבחין, אף לא בהינתן היקף הפעילות הרחב של המבקשת ברשת החברתית, אשר עמד, לטענתה, על כ-800,000 עוקבים (ולמען שלמות התמונה אעיר כי בנושא זה העירה הפוסקת, במהלך הדיון לפניה, כי "נראה לי שהגזמתם קצת כלפי מעלה בכמה מאות אלפים"; עמ' 7 ש' 17-16 לפרוטוקול הדיון שצורף כנספח ד' לבקשה שלפניי).
לטענת המבקשת בית המשפט המחוזי הכיר בפסק דינו בכך שהביטוי "דירות מפה לאוזן" אינו שגור בשפה, וקביעה זו הייתה צריכה להובילו למסקנה כי אין מדובר בצירוף תיאורי מובהק שאין מקום להפקיעו מנחלת הכלל.
לאחר שעיינתי בבקשה ובנספחיה הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
בעניין זה הגיעו הפוסקת ובית המשפט המחוזי למסקנה זהה, הנטועה בדל"ת אמותיו של המקרה, וזאת אף לאחר שבית המשפט קיבל את בקשתה של המבקשת להציג ראייה חדשה בשלב הערעור ובחן אותה לגופם של דברים.
בנסיבות האמורות, ובשים לב גם לכך שהמבקשת מחזיקה בסימן המסחר המעוצב, הבקשה גם לא מגלה עיוות דין מן הסוג המצדיק בירור נוסף לפני ערכאה זו.
הבקשה נדחית אפוא.