ערעור על החלטת נשיאת בתי משפט השלום במחוז דרום (כתוארה אז), כב' השופטת א' אשקלוני, אשר הורתה מכוח הוראת סעיף 49(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984 (להלן: חוק בתי המשפט) על העברת בירור התובענה נשוא תא"מ 8758-03-18 מבימ"ש השלום בבאר-שבע לבימ"ש השלום בקרית-גת; ועל החלטת נשיא בתי משפט השלום במחוז הדרום, כב' השופט א' גביזון, אשר דחה את בקשת המערערת לדיון מחדש בהחלטה זו.
התובענה וההליכים בערכאה קמא
בתאריך 06.03.18 הגישה המשיבה, עו"ד במקצועה, תביעה בסדר דין מהיר כנגד המערערת.
בתאריך 04.02.20, ולאחר קבלת תגובת המשיבה, דחה הנשיא גביזון את הבקשה לעיון מחדש (להלן: ההחלטה השנייה), תוך שקבע, כי "עסקינן בהליך אזרחי אשר הועבר לבימ"ש השלום בקריית-גת ביום 14.01.20 נוכח שיקולים מערכתיים ומכוח סעיף 49(א) לחוק בתי המשפט... לאחר ששקלתי את נימוקי הבקשה והתגובה לה, ובהנתן כי העברה לפי סעיף 49(א) לחוק הנה העברה ניהולית שאינה כפופה לקבוע בסעיף 74(ב) לחוק ולכלל "לא יעבירנו עוד", לא מצאתי להעתר לבקשה.
...
נוסיף, כי לטעמנו השיקולים לעניין עיון מחדש שבסעיף 49(ב)(ב) מסמנים גם – באופן כללי, שלא לתיק ספציפי – "שיקולי בסיס" של נשיא בית משפט השלום בהחלטת ההעברה, קרי, נושאי מרחק ונגישות במיוחד.
יחד עם זאת, נדמה, כי גם במקרה של העברת סוג של עניינים מבימ"ש אחד למשנהו, לא ניתן להעביר הליך שהדיון כבר החל בו. חיזוק למסקנה זו ניתן למצוא בסעיף 78א שהוסף, כאמור, לחוק בתי המשפט יחד עם הוספת סמכות העברת סוגי הליכים לנשיא בימ"ש שלום, בתיקון 68 לחוק, וזו לשון הסעיף (ההדגשה אינה במקור):
(א) מנהל בתי המשפט רשאי להעביר הליכים אזרחיים והליכים בעבירות תעבורה שהוגשו לבית משפט מסוים וטרם החל הדיון בהם, לבית משפט אחר של אותה דרגה, בין באותו אזור שיפוט ובין באזור שיפוט סמוך, כדי לאזן את חלוקת עומס הדיונים בין בתי המשפט, ובלבד שהמרחק בין בתי המשפט אינו עולה על 60 קילומטרים.
אשר על כן, הערעור מתקבל וההחלטה להעביר ההליך נשוא הערעור מבימ"ש השלום בבאר-שבע, מבוטלת.