בית משפט השלום בחיפהבשבתו כועדת הערר לפי חוק מישפחות חיילים שנספו במערכה
עמ"ח 71115-11-18 פלוני נ' קצין התגמולים-משרד הביטחון-אגף השקום
איסור פירסום
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופט אפרים צ'יזיק – יו"ר הוועדה
דר' אלכס קורת – חבר הוועדה
פרופ' ולטר מרקביץ – חבר הוועדה
מערערת
הנא פרו
ע"י ב"כ עוה"ד רמי עתאמנה
משיב
קצין התגמולים-משרד הביטחון-אגף השקום
ע"י ב"כ עוה"ד אסנת בן אברהם-בוגוד
פסק דין
בתאריך 23.12.2014 הגישה המערערת לועדת ערר זו ערעור על החלטת המשיב מיום 1.3.2011 לדחות את התביעה להכיר בה ובבני משפחתה כמשפחה שכולה מכח הוראות חוק מישפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושקום), תש"י – 1950 ולהכיר בנכותו של המנוח בין התאריכים 17.1.2005 ועד ליום 6.1.11 כנכות אשר קשורה לשירותו במשטרת ישראל/מג"ב (תיק מספר 49460-12-14).
עוד נקבע בפסה"ד כי המידע אשר נימסר לדר' קלם על ידי הצוות המטפל מטעם ביה"ח מעוגן במסגרת אחת מההוראות החריגות של סעיף 20 לחוק זכויות החולה, תשנ"ו- 1996, אשר מסדיר את הזכות לפרטיות ולחיסיון מידע רפואי, וכי מידע זה ניתן כחלק ממערך הסיוע הסוצאלי-רפואי של משטרת ישראל וללא כל קשר בנוגע לטיב השרות הרפואי של צוות ביה"ח.
המערערת לא השלימה עם קביעותיה של וועדת הערר, ובעקבות כך הגישה ערעור לבית המשפט המחוזי בחיפה אשר קבע בפסק דינו מיום 21.6.2022 כי על מותב זה להדרש לתחולת קביעותיו של בית המשפט העליון בעיניין רע"א 4391/98 קצין התגמולים נ' מאיר עמר, פ"ד נ"ג(2), 673 מיום 18.4.1999 על עניין זה.
בנוסף לכך, ביהמ"ש המחוזי הורה למותב זה להכריע מבחינה עובדתית בשאלה האם הרופא המשטרתי אשר ביקר את המנוח (ד"ר עופר קלם) היתנהל באופן רשלני בכך שלא התערב באופן אקטיבי בטיפול שאותו קיבל המנוח בעת שהיה מאושפז בבית החולים, או שמא הטיפול שאותו קיבל המנוח בבית החולים לא היוה חלק מתנאי שרותו.
לטענת המערערת, לא רק שפסה"ד ניתן כארבע שנים לאחר כניסתו לתוקף של חוק ביטוח בריאות ממלכתי, אלא שככל שהמנוח היה משרת בצה"ל בשירות קבע, או לחילופין ככל שהיה מועבר לטפול בבית חולים במהלך שעות השרות/פעילות הסדירות, הרי שהוא היה מוכר על ידי המשיב כנכה צה"ל החל מהיום שבו קיבל את הארוע המוחי ועד ליום פטירתו, בעוד שהיא עצמה הייתה מוכרת כאלמנת חלל צה"ל החל מיום פטירתו של המנוח.
מעורבות הרופא המשטרתי :
כאמור מעלה, המערערת הלינה הן במסגרת ההליך הקודם והן במסגרת הליך זה על כך שדר' קלם, הרופא המשטרתי/רופא היחידה שבה שירת המנוח, לא מילא את תפקידו באופן הנידרש ממנו כנציג הרפואי של משטרת ישראל/קצין מלווה מטעם המישטרה בבית החולים וכי בשל כך לא ניתן לה ולבני משפחתה ייעוץ רפואי מתאים בנוגע לטיב הטיפול הלקוי אשר ניתן למנוח על ידי צוות בית החולים.
...
מן המקובץ לעיל עולה כי לא הוצגה בפני וועדת הערר הוראה מנהלית שמכוחה מחויב הרופא המשטרתי להתערב בנוגע למהות הטיפול אשר ניתן לשוטר אשר מאושפז בבית חולים או ביחס לטיבו, אלא רק נוהג משטרתי שמכוחו רופאי המשטרה מבקרים שוטרים אשר מאושפזים בבתי חולים ומסייעים בידם ו/או בידי בני משפחותיהם בשעתם הקשה ותו לא (ראה גם : ג' טדסקי, "המנהג במשפטנו הנוהג והעתיד", משפטים (כרך ה), תשל"ג, עמ' 9 ; דר' דליה אבן, תחולת עיקרון התקדים המחייב על בתי דין, משפטים (כרך ח'), עמ' 250) שעה שחובה זו מוטלת על פי הוראות המשטרה על מפקדו הישיר של השוטר המאושפז.
אשר על כן, אין מקום לקבוע כי עצם הגעתו של הרופא לבית החולים מעידה על כך חריגה מטיפול שהינו חלק בלתי נפרד מתנאי השירות של המנוח ומכאן שכלל הטענות אשר נוגעות לתפקודו המקצועי של דר' קלם נדחות.
סוף דבר :
לאחר בחינת הנחיות בית המשפט המחוזי, לא מצאנו לקבל את הערעור.