ביום 12.1.2009 דחה המשיב את בקשת המערער, לאור האמור בחוות דעת שיינקמן, ולאחר שהגיע למסקנה כי אין קשר בין מחלתו הנפשית לבין תנאי שרותו הצבאי (להלן: ההחלטה הראשונה).
פרופ' קנובלר, המומחה מטעם המערער, אמר:
"אני התרשמתי ממצבו של א' בזמן בדיקתי .. כולל התאור של אחיו, שהוא לא היה מסוגל לטפל בעיניין נכותו, בעיניין קצבת הנכות, בעיניין ההכרה, בשום שלב של מחלתו. התרשמתי שהוא היה בעצם במצב פסיכוטי, לפעמים על אש יותר גדולה ולפעמים על אש יותר קטנה, אבל הוא היה בעצם פסיכוטי פרנואידי מתחילת, לפחות מתחילת האישפוז הראשון, כשהוא היה חייל. לפי דעתי, הוא לא היה ואינו יכול עד היום להיות אחראי לתביעות, לא מול משרד הבטחון ולא מול ביטוח לאומי. אני התרשמתי שבכל פעם עזרו לו לעשות את התביעות האלה".
"הוא הגיש את התביעה לביטוח לאומי אחרי ששנתיים הוא היה בעצם בתהליך של הגשת התביעה מול משרד הבטחון ... התביעה הזאת הוגשה כדי שיהיה לו איזושהי קצבה ומה שקרה פה זה שהוא נפל בין הכסאות בצורה שקשה לתאר אותה ... יש הנחייה .. של חיל הרפואה להפנות אותו אוטומאטית לפני שנותנים לו פרופיל 21 נפשי לקבלת הכרה לצורך טפול של משרד הבטחון. המקרה הזה נפל בדיון בין הכסאות".
ד"ר פסטרנק, המומחית מטעם המשיב, אמרה בחקירתה:
"מצב פסיכוטי לא באופן גורף הופך את הבן אדם לחסר שיפוט. הוא יהיה חסר שיפוט ועם בוחן מציאות פגום ולקווי כשזה ממוקד במחשבות השוא שלו. אבל שאר השטחים יכולים לתפקד סביר בהחלט".
ובהתייחסה לסימונים בצורת v על גבי טופס האיבחון הרפואי של המערער מיום 29.5.2008 שנכתבו על-ידי ד"ר ס. לבנטמן, הפסיכיאטרית של הביטוח הלאומי, כתשובות חיוביות לשאלות: "הנבדק מסוגל להשתמש בקיצבה באופן יעיל ואחראי", "הנבדק מסוגל להשתמש בסכום כספי גדול יחסית באופן יעיל ואחראי", "הנבדק מיתמצא במקום ובזמן לרבות במוסדות הפועלים בקהילה", אמרה המומחית:
"התשובות לגבי מצב מסוגלות לדאוג לענייניו מצוינות בסימון וי. כאן אני חוזרת ואומרת, על סמך איך שזה כתוב אני מסיקה שהוא נמצא במצב שיכול להבחין בין טוב לרע, בין מה מותר ואסור, ובין מה שטוב לו. תקראו לה ותשאלו אותה. היא זו שרשמה. לא אני".
" ... בן אדם במצב פסיכוטי לא הופך אותו לבן אדם, באופן גורף, לחסר שיפוט".
" ... ואם הרופאה סימנה אותן, אני יוצאת מתוך נקודת הנחה שהיא שאלה אותן. עכשיו, זה כבר יצטרך שהיא תענה עליהן, זה לא משהו שאני יכולה לקחת עליו אחריות, על מה שהיא כתבה".
ובחקירה החוזרת הוסיפה:
"יש מצב שתמיד יש גרעין פסיכוטי ... שבן אדם פסיכוטי באופן כרוני תמיד יכול להיות עם החרפות והחמרות, אבל אני אמרתי את זה שגם מצב פסיכוטי חריף יכול להפוך אותו לחסר שיפוט נקודתית מתייחס למערכת הדלוזיונלית שלו ולא לכל הדברים בעולם ... זה לא אומר שבאופן גורף הוא הופך להיות פסיכוטי לכל החיים".
בחירה בין זכויות - ההלכה הפסוקה
סוגית הבחירה העומדת לנכה בין שני החוקים, במובן סעיף 36א(1) לחוק הנכים, נדונה בע"א 3449/90 קצין התגמולים נ' איבגאנה, פ"ד מח(2) 84 (1993).
באותה פרשה לא הוכרה זכאותו של המבקש, לאור נסיבותיה יוצאות הדופן - כאשר המבקש, שאובחן בעת שרותו בצבא בשנות ה-60 כסובל מסכיזופרניה, פנה בשנות ה-90 למוסד לביטוח לאומי והחל לקבל קצבת נכות כללית, ובשנת 2005 פנה לקצין התגמולים וטען כי בידיו ראיות חדשות המעידות על קשר בין מצבו הרפואי לשירות הצבאי ובקש להכיר בו כנכה לפי חוק הנכים.
שם נדחתה בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, אשר דחה ערעור על החלטת ועדת ערר, אשר מצידה דחתה את עירעורו על החלטת קצין התגמולים לדחות את התביעה לפי חוק הנכים שהגיש המבקש בשנת 2006, באמצעות אפוטרופסו, לאחר שבשנת 1989 (ארבע שנים לאחר שיחרורו מהשרות הצבאי), עוד בטרם מונה לו אפוטרופוס, הוא הגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לקיצבת נכות כללית עקב מחלת נפש שבה לקה, והחל לקבל קצבת נכות חודשית.
...
לסיכום, לאור סעיף 36א לחוק הנכים, משלא הגיש המערער למשיב בקשה לפי חוק הנכים במשך שלוש השנים הראשונות מאז הגשת תביעתו לביטוח הלאומי, אבדה זכותו לפנות להכרה כנכה על-פי חוק הנכים.
התוצאה
הגענו למסקנה היא כי במקרה הנוכחי חלה הוראת סעיף 36א(1) לחוק הנכים, ובדין דחה המשיב את בקשת המערער, לאור בחירתו למצות את זכויותיו על-פי חוק הביטוח הלאומי.
הננו דוחים את הערעור ומחייבים את המערער לשלם למשיב שכר טרחת עורך-דין בסך 3,000 ₪.