הנשיא מ' שמגר:
ערעור על פסק-דינה של ועדת הערר לפי חוק מס שבח מקרקעין, תשכ"ג-1963, שליד בית המשט המחוזי בתל-אביב-יפו, אשר דחה, ברוב דיעות, את הערר שהגישו המערערות על החלטתו של המשיב בהשגה המתייחסת לשומות מס שבח ומס רכישה שהוצאו על-ידיו בגין עיסקת קומבינאציה שערכו המערערות.
...
השופט א' גולדברג:
סבורני כי הלכת ע"א 388/76, כלל לא חלה על נסיבותיו של הערעור שלפנינו.
לנסיבות אלה מתייחס האמור בפסק הדין, בעמוד 259, כי:
"בהתחשב בכל האמור לעיל, צדקה הוועדה כשקבעה שהמערערים לא הצליחו לסתור את החזקה הנובעת מרישום הנכסים ולהראות שהרישום בשם הבעל המנוח והרישום בשמות היורשים לא שיקפו את הבעלות האמיתית בנכס הנ"ל" (ההדגשות שלי - א' ג').
מטעמים אלה מצטרף אני לדעת הנשיא הנכבד, כי יש לקבל את הערעור.
השופט ג' בך:
שותף אני לדעה, כי דין הערעור להתקבל, ומסכים אני גם לדעת חברי הנכבד הנשיא, כי זוהי הזדמנות להביע הסתייגותנו מההלכה שנפסקה בע"א 388/76.
יצוין, כי למעשה הגענו למסקנה דומה בע"א 552/82, בעמ' 515,518 גם שם היה המדובר בתשלום מס שבח מקרקעין, בקשר לעיסקת קומבינציה, והצדדים הכניסו בשלב מאוחר שינוי בחוזה שביניהם, בעקבות פסק-דין שניתן בבית-משפט זה, וזאת במטרה להשיג הפחתת מס השבח שיוטל על בעל המקרקעין.
אולם דחינו את עמדת מנהל המס וקיבלנו את ערעור הנישום, כאשר שוכנענו, כי לגופו של עניין שיקף החוזה המתוקן בצורה נכונה את ההסכם האמיתי בין הצדדים, ואין נפקא מינה לעניין זה, שההתקשרות המחודשת נעשתה על-מנת לזכות ביתרון מס.
נראה לי, כי ניתן להקיש מהמקרה ההוא גם על המקרה שלפנינו, שבו השיגה המערערת הראשונה, בעזרת השינוי המאוחר ברישום המקרקעין, רק תוצאה אשר הגיעה לה כדין עוד קודם לכן.