ערעור וערעור שכנגד על החלטת ועדת הערר לעינייני קורונה – הישתתפות בהוצאות קבועות לעסקים, אשר דחתה ארבעה עררים מתוך חמישה שהגישה המערערת על החלטות המשיבה בהשגות, וקיבלה ערר אחד.
על החלטות אלו הוגשו חמש השגות, אשר נדחו כולן מהנימוק כי: "החברה התבקשה בשלב ההשגה לשלוח מסמכים לצורך בדיקת הזכאות למענק, החברה סירבה לשלוח את המסמכים הנדרשים בטענה שהם נשלחו בעבר".
העררים
על חמש החלטות אלו בהשגות הוגשו חמישה עררים לועדת הערר לעינייני קורונה – הישתתפות בהוצאות קבועות לעסקים ("ועדת הערר").
סעיף 8 לחוק הסיוע קובע: "עוסק זכאי למענק בעד הישתתפות בהוצאות קבועות בשל ההשפעה הכלכלית של התפשטות נגיף הקורונה החדש, בסכום כאמור בסעיף 9 ובהתאם להוראות פרק זה (בפרק זה – מענק סיוע בעד הישתתפות בהוצאות קבועות), אם מתקיימים לגביו כל אלה: ... (3) הירידה במחזורי העיסקאות כאמור בפסקה (2) נגרמה מההשפעה הכלכלית של התפשטות נגיף הקורונה החדש".
סעיף 20(א)(1) לחוק הסיוע קובע: "הרואה את עצמו נפגע מהחלטת המנהל בנוגע למענק הניתן לפי פרק זה, לרבות בנוגע להטלת קנס בשל הגשת תביעה ביתר, רשאי להגיש השגה לעובד רשות המסים בישראל שהמנהל הסמיכו לשם כך, בתוך 45 ימים מיום קבלת ההחלטה; החלטה בהשגה תהיה מנומקת ותנתן בכתב בתוך 120 ימים".
בהחלטת הממשלה מס' 5105 מיום 24.4.2020, אשר קדמה לחוק הסיוע, נקבע גם כן תנאי לקבלת המענק הנו כי "ירידת מחזור העיסקאות בתקופת המענק נגרמה כתוצאה מההשפעה הכלכלית של התפשטות נגיף COVID-19".
בבר"מ 7502/22 רשות המיסים נ' פודולסקי (22.1.2023), נידרש בית המשפט העליון לסוגיות העולות מחוק הסיוע, ובפרט לדרישת הקשר הסיבתי, נטלי ההוכחה, משמעות אי מתן החלטה בהשגה במועד, והקף הבקורת השיפוטית על החלטות וועדת הערר לעינייני קורונה.
...
אשר להוצאות אשר נפסקו לזכות המערערת, מובן כי לאור התוצאה לפיה מתקבל הערעור שכנגד, כך שגם הערר החמישי נדחה, דינן להתבטל.
סוף דבר
המערערת אינה זכאית למענק בגין אף אחת מחמשת תקופות הזכאות הנטענות, שכן הירידה בהכנסותיה לא נבעה ממשבר הקורונה.
לפיכך נדחה ערעור המערערת, ומתקבל הערעור שכנגד.