בפני ערעור מינהלי על החלטת ועדת ערר לתיכנון ובניה מחוז מרכז גז/8013/0621 מיום 21.8.22 (ולהלן: "ההחלטה"), בעיניין חיוב היטל השבחה בסך של כ-4.8 מיליון שקלים, שדרשה המערערת ממשיבה 1, בגין בקשה להיתר בניה במקרקעין, שהם חלק מחלקה 4 בגוש 4768, וידועים גם כמגרש א' בתוכנית גז/8/17 במיתחם איזור תעשיה גזר החדש (להלן: "המקרקעין").
בהסכמים נכתב, כי ייעודם התיכנוני של המקרקעין עובר לחתימה הוא "חקלאות, מבני משק ותעשיה", כי הקבוץ פועל לאישור תכנית מתאר חדשה "אשר תשנה את ייעודם התיכנוני של המקרקעין לייעוד תיכנוני של תעשיה, איחסנה ומשרדים", כי משיבה 1 תפעל מול רמ"י לצורך הקצאת המקרקעין (כ-50 דונם ממשבצת הקבוץ) ביעודם החדש לתאגיד אחר "לרבות תשלום דמי הוון בגין המקרקעין לפי הייעוד החדש". התכנית לשינוי יעוד לפי ההסכם היא גז/8/17, שפורסמה להפקדה ביום 9.12.08, ולימים פורסמה לכניסה לתוקף ביום 26.6.12 (מספר חודשים לאחר החתימה על הסכמי המכר).
...
לגופו של עניין, לאחר עיון בכתבי בית הדין ושמיעת הצדדים מצאתי, שדין הערעור להידחות.
לפני סיום, ראוי להביא את תכליתם של הדברים, כפי שהובאו בפסק הדין בעניין מעונה (שם, פסקה 11):
"החיוב בהיטל השבחה נשען על עקרון של צדק חלוקתי. מטרת החיוב היא שמי שהתעשר כתוצאה מפעולות תכנון של ועדה מקומית ישתף את הציבור בהתעשרותו [...] מכאן, שמקום שההשבחה נוצרה משינוי ייעוד המקרקעין שבעקבותיו על חוכר להשיב את המקרקעין למדינה, אין הצדקה לחייב את החוכר בהיטל השבחה, מכיוון שהוא לא התעשר כתוצאה מההשבחה. [...] עיון בדברי ההסבר להצעת החוק המתייחסת לנוסחו הנוכחי של סעיף 21 מחזק אף הוא את המסקנה כי תכלית הסעיף היא לפטור חוכר מתשלום היטל השבחה מקום שבו הוא אינו נהנה מן ההשבחה, שכן במצב דברים זה, נשמטת הקרקע מתחת ההצדקה לחייבו בהיטל ההשבחה (דברי ההסבר להצעת החוק הסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב והמדיניות הכלכלית לשנת הכספים 1999) (מס׳ 2), התשנ״ט-1998, ה"ח 230, 238)"
לסיכום, מצאתי שתנאי סעיף 21 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה מתקיימים, ועל כן על המקרקעין, לפי מלוא הזכויות בהם, חל ההסדר של חלף היטל השבחה במקום היטל השבחה, ודין הערעור על ההחלטה לבטל את היטל ההשבחה להידחות.