ערעור על החלטת ועדה רפואית לעררים (להלן: הועדה) מיום 16/4/23 אשר קבעה כי נכותו היציבה של המערער בגין קטיעת אצבע הנה בשיעור 5%.
דיון והכרעה
תקנה 30 לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט"ז-1956, קובעת כך: "ועדה לערעורים רשאית לאשר החלטת הוועדה, לבטלה או לשנותה, בין שנתבקשה לעשות זאת ובין שלא נתבקשה, בין שהמערער הוא הנפגע ובין שהוא המוסד."
המשיב נסמך בטיעוניו על בג"ץ 1082-02 המוסד לביטוח לאומי נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד נז(4) 443 (21.5.03) (עניין שטרן), שם נקבע כי ועדה לעררים מוסמכת לקבוע למבוטח הניצב בפניה דרגת נכות יציבה גם במקרה בו הדרג הראשון קבע למבוטח נכות זמנית בלבד.
כך למשל נקבע בבר"ע (ארצי) 47291-09-17 המוסד לביטוח לאומי - אבו סרחאן (30.1.2018) כי "מעת שמוגש ערר, הועדה הרפואית לעררים באה במקומה של הועדה מדרג ראשון. היא בודקת את המבוטח בדיוק כמוה, מעיינת במסמכים, וקובעת על-פי זאת את דרגת נכותו. לשתיהן על-פי דין אותן סמכויות בדיקה(...) מאחר שכך, הרי שמעת שמוגש ערר לועדה לעררים כלל הטענות עולות ומתבררות בפניה, וגם אם נפל פגם משפטי בהחלטת הועדה מדרג ראשון, הרי שהוא נרפא בכך שנידון בפני הועדה לעררים. אילמלא כן, בכל עת שבו יתעורר פגם בקביעת הועדה מדרג ראשון, תוכל להעלות הטענה שיש להחזיר את הדיון לועדה זו, על מנת שלא יאבד המבוטח ערכאה. עמדה זו נשללה במסגרת בג"צ 1082-02... [בג"צ שטרן- א.א.] ולכן אין הצדקה להחזרת עניינו של מבוטח לועדה מדרג ראשון." באופן דומה, גם בבר"ע (ארצי) 40358-05-23 המוסד לביטוח לאומי - נאטור (31.8.23) נקבע כי "אין בכך שמדובר בערר על נכות זמנית כדי לגרוע מסמכות הועדה, לקבוע את נכותה הצמיתה של המשיבה באותו מועד".
מדברים אלו עולה בבירור כי כאשר הופיע המערער בפני הועדה לעררים, היתה היא מוסמכת לבחון הן את נכותו הזמנית והן את נכותו היציבה על פי בדיקתו במועד היתכנסותה (ראו גם בר"ע (ארצי ) 65570-07-23 קרמר - מדינת ישראל (02.08.2023)).
בעניינינו, אין מדובר בהפחתת דרגת הנכות הזמנית אשר נקבעה על ידי הדרג הראשון ואף אין מדובר בקיצור תקופת הזמניות, אלא בקביעת דרגת נכות יציבה בנוסף לנכות הזמנית, ולכן לא היה על הועדה להזהיר את המערער בדבר כוונתה לעשות כן. משעה שהועדה לעררים מוסמכת לקבוע נכות יציבה במקום הנכות הזמנית או בנוסף לה, היא למעשה נכנסת בנעליה של הועדה מהדרג הראשון, וכל עוד אינה מפחיתה את דרגת הנכות הזמנית, היא אינה נידרשת להזהיר את המבוטח בדבר האפשרות שתקבע נכות יציבה.
המערער הפנה בטיעוניו לב"ל (חי') 26744-02-14 דוקה – המוסד לביטוח לאומי (30/7/14) שם דרג ראשון קבע נכות יציבה בשיעור 15% ואילו ועדה לעררים קבעה כי הנכות הנה זמנית בשיעור 20% לתקופה של מספר חודשים.
...
טענתו של המערער כי היה על הוועדה להזהיר אותו טרם קביעת נכות יציבה, דינה להידחות.
על כן, טענתו של המערער כי יש להורות לוועדה כי אינה רשאית לקבוע נכות יציבה, דינה להידחות.
סיכום
פועל יוצא של כל האמור לעיל הוא כי עניינו של המערער יחזור לוועדה לעררים, באותו הרכב, על מנת שתפעל כדלקמן:
הוועדה תשקול את טענותיו של המערער בנוגע לנכות הזמנית.