בית משפט השלום בחיפה
ע"נ 36892-03-16
תיק חצוני:
בפני
ועדת ערר לפי חוק הנכים (תגמולים ושקום) תשי"ט-1959 [נוסח משולב]
יו"ר הועדה - כב' השופט אורי גולדקורן
חברת הועדה - ד"ר נעמי אפטר
חבר הועדה - ד"ר מיכאל דויטש
המערער
נ. מ.
ע"י ב"כ עו"ד מוניר עראידה
המשיב
קצין התגמולים
ע"י ב"כ עו"ד תמר שחף
פרקליטות מחוז חיפה - אזרחי
פסק דין
בחוות דעת של הפסיכיאטר ד"ר אמיר בן אפרים, המומחה מטעם המשיב, שניתנה ביום 1.7.2002 הוא תיאר את הדברים שסיפר לו המערער:
"היה בבסיס. הייתה הקפצה עקב חדירת חוליה. היה בג'יפ מגד, ג'יפ פתוח, משך הנסיעה הג'יפ קפץ. לא זוכר בדיוק. הג'יפ עצר, כאשר ירד נפל על צד שמאל, קם אחר מספר דקות כנראה איבד הכרה אבל לא היתייחס לזה, קם אחרי מספר דקות, שטפו אותו במים, חזר לגדוד הלך למרפאה ונשלח לבי"ח פוריה. הפציעה הייתה בלילה, אינו זוכר בחצות או עשר. .... מיד אחרי התאונה הקיא, סבל מסחרחורת יומיים אחרי התאונה. התחיל ליטול כדורים לכאבי ראש, קם הרבה בלילה, צועק, רואה את הנפילה גם ביום וגם בלילה, מתאר ירידה בדחף המיני, מתאר שלא רוצים אותו בעבודה ...".
הפסיכיאטר ד"ר אמיל בירמן, מהמחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים רמב"ם, בדק את המערער ביום 14.8.2002, ובמכתב למשרד הבטחון רשם את ממצאיו:
" ... ראוי לציין כי המטופל אינו פסיכוטי, אינו דיכאוני, אין הפרעה בשיפוט ואחראי על מעשיו. ... איבחנה: Mild Anxiety Disorder due to General Medical Condition"
ובמכתב נוסף מיום 17.9.2002 כתב (ההדגשה הוספה - א"ג):
"מר מ' היתקבל במרפאתנו ב-6.3.2002 עם תלונות על הפרעות בשינה, חרדות, זכרונות על ארוע טראומטי, עליה במשקל, היתרחקות מהסביבה, הפרעות בתיפקוד מיני ... בהמשך התלונן על רעד בראש ללא סיבה אורגאנית ברורה (כנראה מדובר על Psychogenic Tremorׂ). בבדיקות חוזרות בולטים סימני חרדה, מתח, אפקט מדוכדך, סימני Avoidance, זכרונות חוזרים ו-High Startle Response Reexperience וזאת תוך ניסיון להגיש תלונות בהחמרה.
במכתב למשרד הבטחון ביום 28.12.2005 הוא כתב (ההדגשה הוספה - א"ג):
"מצבו הנפשי של מר מ' ללא שינויים ... היות ומצבו הנפשי נותר לא ברור, עדיין מר מ' זקוק לאיבחון מקיף שייעשה במסגרת האישפוז. המלצתי על אישפוז מלא במחלקתנו ברמב"ם - אך מר מ' לא מעוניין באישפוז בשלב הנוכחי".
כעבור כשנה, ביום 22.10.2006, כתב ד"ר בירמן:
"לצערי עדיין אין בהירות באבחנה, מביא תלונות דכאונות ועל חרדות מהן סובל, כולל אלמנטים פוסט-טראומטיים".
בתקופה 4.2.2007 - 1.7.2007 שהה המערער באישפוז יום במרכז הרפואי לבריאות הנפש במזרע (להלן: בית חולים מזרע).
מכתב מיום 2.9.2013 ששלח ד"ר למברגר, הרופא המחוזי של אגף השקום במחוז חיפה והצפון במשרד הבטחון, אל המערער, ובו דחיית המלצת מעבדת השינה לטפול בו במכשיר CPAP, ניפתח במלים: "הינך מוכר 20% PTSD".
במכתב למשרד הבטחון מיום 2.2.2014 שנשלח על-ידי ד"ר בירמן צוין כי במהלך השנתיים הראשונות לטפול התגבשה איבחנה של Chronic PTSD וכי המערער "מביא תלונות פוסט-טראומטיות קלאסיות".
על סמך תעוד זה, בו צוינה איבחנה של PTSD, הגיש עורך-דין פואד חיר, בא-כוח המערער, ביום 21.9.2014 בקשה לעיון נוסף בהחלטה השנייה, בהתאם לסעיף 35 לחוק הנכים.
כתבי הטענות
בכתב העירעור פורטו נימוקים לביטול ההחלטה השלישית: (1) השאלה היחידה בה יש להכריע הנה אם המערער סובל מ-PTSD או מהפרעת היסתגלות, ואין זה משנה מה היו תנאי שרותו; (2) בחוות דעת בירגר 2 נכתב כי "החל מפציעתו מתוארים תסמינים חרדתיים, דכאוניים ובתר חבלתיים"; (3) המערער עבר אירועים קשים במלחמת לבנון הראשונה ונחשף לזוועות הפיגוע בצור, והמומחה הרפואי מטעם המשיב היתעלם מהם בחוות דעתו; (4) התאור של תלונות המערער בפני המומחה מטעם המשיב בחוות דעת בירגר 2 משקף תסמינים של PTSD; (5) העצמת התסמינים על-ידי המערער או חוסר שתוף פעולה מצדו (כנטען על-ידי מומחה המשיב) אינם קשורים לקביעת סוג הפגימה; (6) המומחה מטעם המשיב לא הסביר בחוות דעתו האם החבלה משנת 2001 הוותה "טריגר" לקשיים רדומים וקונסטיטוציונליים של המערער; (7) מומחה המשיב היתעלם ממכתבו מיום 2.9.2013 של הרופא המחוזי של אגף השקום שציין שהמערער מוכר כסובל מ-PTSD; (8) יש לתת משקל מכריע לאבחנה שניתנה על-ידי הפסיכיאטר ד"ר בירמן, שהנו הרופא שטיפל במערער במשך שנים רבות.
הגדרה של ארוע טראומטי: א. האדם נחשף לאירועים ממשיים או שהיה מאוים על ידי האירועים: סכנת מוות או חבלה חמורה.
סקרנו את שלוש ההחלטות שניתנו על-ידי המשיב, וקבענו כדלקמן:
"מהשתלשלות האירועים כמתואר לעיל, הנסמכת על נספחים שבאי כוח הצדדים צרפו לכתבי טענותיהם ולתיק הרפואי, עולה כי ענייננו במסגרת ערעור זה הנה החבלה מיום 17.8.2001. העובדה שלבקשה מיום 21.9.2014, שעניינה בעיון חוזר, צורף תצהיר שמרחיב את ירעת המחלוקת לעבר "תנאי השרות" בכלל, אינה מהוה שינוי בתוכן הבקשה שעניינה עיון חוזר בהחלטה קודמת, שנסבה על ההחלטה הראשונה, שנסבה על הבקשה המקורית שעסקה רק בחבלה.
...
בעוד שהמערער טוען כי הפגימה כיום הינה PTSD אשר החבלה הייתה הגורם או אחד הגורמים לו, סבור המשיב כי הפגימה כיום הינה הפרעת הסתגלות, אשר החבלה הייתה הגורם או אחד הגורמים לה. ודוקו: אין די בהוכחה שהמערער סובל מ-PTSD (הרכיב השלישי) כדי להוביל באופן אוטומטי למסקנה שפגימה זו נגרמה כתוצאה מהחבלה (הרכיב הרביעי).
לסיכום, "הראיות החדשות", חוות דעת גיללך, תצהירו של המערער ודו"ח סיכום ביקור במחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים רמב"ם מיום 21.2.2018 אינם מובילים למסקנה שיש "להחיל" את PTSD על החבלה מיום 17.8.2001, וזאת לנוכח אי-התקיימות קריטריון A האמור.
התוצאה
לאור האמור לעיל, אנו סבורים כל לא נפל פגם בהחלטה השלישית של המערער, ולפיכך אנו דוחים את הערעור.
הננו מחייבים את המערער לשלם למשיב שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 7,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.