ההליכים ברקע ההחלטה
ביום 10/07/2019 פתח המשיב בלישכת ההוצאה לפועל בחדרה תיק מס' 510816-07-19, למימוש שיעבוד על זכויות המערערת בדירת מגורים ברחוב גבעת שאול 27 ירושלים, הידועה כגוש 30259 חלקה 114 תת חלקה 93 (להלן "הדירה"), עקב חוב שלא שולם למשיב.
לחילופין, ביקשה המערערת להעמיד את הסכום על 8,000 ₪ עד 10,000 ₪, ובתגובה נוספת ציינה, כי שכר הדירה בנכס בו היא מתגוררת מוערך בין 10,000 ₪ עד 12,000 ₪.
לטענת המערערת נודע לה אודות ההליכים רק לאחר מתן החלטה ביחס למימוש המישכון על הדירה ומינוי כונס נכסים, דבר שפגע בזכותה להגנה ראויה.
למערערת יש את היכולת לפרוע את החוב, אך המשיב לא מאפשר לה לעשות כן ממניעים פסולים מאחר שהגישה תביעה נגדו בבית הדין לעבודה.
סעיף 80(ב) לחוק ההוצאה לפועל, קובע את הנושאים שעליהם ניתן להגיש ערעור בזכות, כדלקמן: "צוים והחלטות של רשם ההוצאה לפועל, לרבות החלטות בערר לפי סעיף קטן (א) ניתנים לערעור, ברשות שופט בית משפט השלום לפני בית משפט השלום; אולם ערעור על החלטה לפי סעיפים 13, 14, 19, 25, 38(א), 48, 58, 66א(1) ו- (2), 66ה(א), 66ז(ג)(2), 69יב(א), 70(א) ו- 74(א), יהא זכות".
בפסיקת בית המשפט העליון נקבע כי סעיף זה כולל רשימה ממצה של עניינים שעליהם קיים ערעור בזכות (ראו: ע"א 8477/16 פול פרץ ברקאי נ' נילי גולדמן (15/01/2017)).
בהקשר זה בית המשפט העליון בעיניין נגולה מנה רשימה (לא סגורה) של שיקולים מנחים שבהם יש להיתחשב בכימות שווי הדיור החלוף כדלקמן [שם, בעמ' 343] "ניתן למנות מספר קריטריונים לעניין הסידור החלוף. אין זו רשימה סגורה ומחייבת, אלא רשימה גמישה ומנחה: יש לבדוק את האפשרות להגיע לסילוק החוב בדרך פחות דרסטית ממכירת בית המגורים של החייב, את יכולת המשפחה להשיג קורת גג לאחר שדירתה תמכר; את מקורות הכנסתה ואת הרכוש והאמצעים העומדים לרשותה; את יכולתה להעזר במקורות מימון חצוניים לרכישת דירה אחרת; את גודל המשפחה ואת צרכיה ההווים והעתידיים; את הנסיבות האישיות המיוחדות של החייבים; את היחס בין גודל החוב שאמור להיגבות מדמי מכירת הדירה לעומת גובה הפיצויים או עלות הסידור החלוף שהחייב צריך לדאוג לו; את היחס בין סכום החוב שייגבה מתמורת הדירה לבין סכום העודף עד מלוא מחירה שיישאר בידי החייב לרכישת סידור חלוף. יש לתת את הדעת לכך שהסידור החלוף אינו חייב להנתן בדירה ב'עין' ואין הוא חייב להיות תואם את הדיור המוחלף על-ידיו, לא בגודלו, לא ברמתו ולא בטיב הזכות הנרכשת. האיזון בין שיקולים אלה ואחרים, כולם או חלקם, לבין זכותו של הנושה לגבות את חובו יקדמנו לקראת התוצאה הראויה בכל מקרה ומקרה".
חשוב לציין עוד, כי מוטל לפתחו של חייב, המבקש לפסוק לו את שוויו של הסידור חלוף, הנטל להניח תשתית עובדתית מספקת, ראויה, שתצדד בעתירתו.
המערעת טענה ל"יחודיות" האיזור בו היא מתגוררת, וכי "מגיע לי דירה ברמה כי אני משלמת ואני מרויחה". כב' הרשמת בחנה את נתוניה האישיים של המערערת, את נתוני תיק ההוצל"פ ואת המסמכים שהוגשו מטעם המערערת ומטעם כונס הנכסים לעניין הערכת שווי השכירות.
...
מנגד, טענה המערערת כי יש לדחות את הבקשה בשל כשלים בפתיחת התיק והתנהלות כונס הנכסים.
בנסיבות העניין, אני סבור שלא נפלה בהחלטה נשוא הערעור כל טעות ואין כל עילה להתערב בה.
התוצאה היא כי במקרה שלפני, לא הרימה המערערת את הנטל המוטל עליה כי המקרה דנן נופל בגדרי החריג אשר מצדיק התערבות ערכאת הערעור.
סוף דבר
לאור כל האמור, אין מקום להתערב בהחלטת כב' רשמת ההוצאה לפועל מיום 28.07.2021 ודין הערעור להידחות.
בנסיבות העניין אני מחייב את המערערת לשלם למשיב הוצאות משפט בסך של 4,000 ₪.