בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לעניינים מינהליים
עת"מ 24706-07-16 אבו מוך נ' משרד התחבורה/אגף הרשוי
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופטת תמר שרון נתנאל
עותר
חוסני אבו מוך ת.ז. 023420037
ע"י ב"כ עוה"ד אמיר מסארוה
משיב
משרד התחבורה/אגף הרשוי
ע"י ב"כ עוה"ד ואלא קסיס
פסק דין
העותר סיים, לאחרונה תקופת פסילה ארוכה, שהחלה ביום 13.3.2005, עת נפסל מלנהוג למשך 8 שנים בגין הרשעתו בתיק תעבורה 26460/05 בבית משפט השלום לתעבורה בתל-אביב ולאחר מכן היה פסול מלנהוג בגין פסילות שהוטלו עליו בתיקים נוספים וכן בגין הגבלות שהוטלו עליו בתיקי הוצאה לפועל.
בסופו של דבר, בעקבות בקשות שהגיש העותר לחישוב תקופת הפסילה, הגיעו העותר והמדינה להסדר פשרה בנוגע לתקופת הפסילה (להלן: "ההסדר").
עוד נטען, כי העותר הועמד לדין מספר פעמים בגין עבירות תעבורה, הורשע ורישיונו נפסל מספר פעמים לתקופות שונות (כמפורט בעמ' 2-3 לתגובת המשיב ובנספחיה) וכי דרישת המשיב לפיה על העותר לעבור מבחנים במרב"ד, לאחר שהיה פסול מלנהוג במשך 11 שנים ולאחר שהושתו עליו עונש פסילה חמור בן 8 שנים ועונשי פסילה נוספים, היא דרישה סבירה שאין להתערב בה.
דיון:
אני דוחה את טענת הרשות בדבר אי מיצוי הליכים.
טענה לפיה הדרך היחידה העומדת בפני העותר היא לעמוד בבדיקה במרב"ד ולמצות, רק לאחר מכן, את הליך הערר ואת זכות העירעור לביהמ"ש (כמובן - ככל שהתוצאות לא יישאו חן בעיניו) שוללת מהעותר, למעשה ובפועל, את זכותו לטעון נגד עצם ההחלטה להפנותו לבדיקה במרב"ד.
לא ניתן לשלול זכות זו ורשאי העותר להגיש עתירה על עצם ההחלטה הנ"ל.
מאחר שעסקינן בעתירה מנהלית, יש לבחון האם הרשות הייתה מוסמכת לקבל את ההחלטה וככל שהייתה מוסמכת - יש לבחון את שיקול הדעת המינהלי - האם ההחלטה "התקבלה בהתאם לכללי המשפט המנהלי. במסגרת זו יש לבחון האם ההחלטה התקבלה בעקבות הליך ראוי והוגן, ועל בסיס תשתית ראייתית מספקת. בנוסף, יש לבדוק האם ההחלטה סבירה והוגנת והאם התקבלה על יסוד שיקולים עינייניים ולא על יסוד שיקולים זרים או שרירותיים [....] כידוע, במסגרת בחינה זו יימנע בית משפט זה בדרך כלל מלהתערב בהחלטות המתקבלות על ידי הרשות המנהלית המוסמכת, אשר בידיה מכלול הנתונים המקצועיים הרלוואנטיים, ולא ישים עצמו בנעליה שלה. כידוע, בחינת סבירותה של ההחלטה המנהלית תלויה בגבולותיו של מיתחם הסבירות, שכן זו תיחשב כלא סבירה רק אם היא חורגת ממיתחם זה באופן קצוני (ראו למשל: בג"ץ 2533/97 התנועה למען איכות השילטון נ' ממשלת ישראל, פ"ד נא(3) 46, 58-57 (1997)). כאשר מדובר בעיניין הדורש מקצועיות והמערב שיקולים של מדיניות כלכלית מיתחם שיקול הדעת השלטוני הוא רחב. זאת, שכן "נושאי מדיניות הם מטבעם נושאים המסורים לאחריותן של הרשות המבצעת ושל הרשות המחוקקת ונתונים לשיקול דעתן הרחב". ראו: בג"צ 10541/09 יובלים ש.ד.י. בע"מ ו-16 אח' נ' ממשלת ישראל (מיום 5.1.2012) והפסיקה הנזכרת שם.
הסמכות
הסמכות להורות לאדם להבדק על ידי המרב"ד מעוגנת בפרק הששי לפקודת התעבורה, בסעיף 51 לפקודה, המקנה לרשות הרשוי סמכות לפסול אדם מלנהוג, כאשר היא "משוכנעת שבעל הרישיון אינו ראוי לנהוג מחמת כושר נהיגה לקוי". הרשות מוסמכת לפסול אדם מלנהוג, בהחלטה מנומקת "לצמיתות, לתקופה מסוימת, או עד למילוי תנאים שייקבעו בהחלטה". תנאי לפסילה כזו היא קבלת חוות דעת מטעם ועדה רפואית (המרב"ד).
על החלטת הרשות, לאחר שהיתקבל חוו"ד המרב"ד, ניתן להגיש ערר, כאמור בסעיף 55(א1) לפקודת התעבורה.
...
בסופו של דבר, בעקבות בקשות שהגיש העותר לחישוב תקופת הפסילה, הגיעו העותר והמדינה להסדר פשרה בנוגע לתקופת הפסילה (להלן: "ההסדר").
תמצית טענות המשיב בתשובתו לעתירה
המשיב טוען, כי יש לדחות את העתירה עקב אי מיצוי ההליכים המנהליים, מאחר שהעותר מסרב לעמוד לבדיקה במרב"ד והוא מנצל לרעה את הליכי בית המשפט, על מנת להימנע מבדיקה זו.
לגופה של העתירה נטען, כי העותר נבדק במרב"ד ביום 14.12.98, לאחר תאונת דרכים ונדרש לעבור בדיקה נוספת, אליה לא התייצב.
עוד נטען, כי העותר הועמד לדין מספר פעמים בגין עבירות תעבורה, הורשע ורישיונו נפסל מספר פעמים לתקופות שונות (כמפורט בעמ' 2-3 לתגובת המשיב ובנספחיה) וכי דרישת המשיב לפיה על העותר לעבור מבחנים במרב"ד, לאחר שהיה פסול מלנהוג במשך 11 שנים ולאחר שהושתו עליו עונש פסילה חמור בן 8 שנים ועונשי פסילה נוספים, היא דרישה סבירה שאין להתערב בה.
דיון:
אני דוחה את טענת הרשות בדבר אי מיצוי הליכים.
נוכח כל האמור לעיל, אין לומר שהחלטת הרשות לזמן את העותר, כעת לבדיקה במרב"ד - לאחר שהסתיימה התקופה הארוכה בה היה פסול מלנהוג, איננה סבירה ואיננה מאזנת כראוי בין הזכויות והאינטרסים השונים.
לעניין גדר התערבותו של ביהמ"ש בהחלטות מנהליות ראו דברים שנאמרו על ידי כבוד הנשיאה בייניש בבר"מ 3186/03 מדינת ישראל נ' שולמית עין דור (10.5.2004):
"בית-המשפט המינהלי יבחן בהליך המתקיים בפניו את החלטת הרשות על-פי עילות הביקורת השיפוטית, אך אין הוא משמש ערכאה המחליטה במקום הרשות המינהלית; הוא אינו שוקל את שיקוליה ולא ימיר את שיקול-דעתה בשיקול-דעתו שלו (ראו למשל: בג"ץ 194/93 שגב נ' שר החוץ [8]; בג"ץ 7279/95 ועד מקומי כרמי יוסף נ' שר החינוך, התרבות והספורט [9]; בג"ץ 4537/96 שושן נ' ראש המטה הכללי [10]; ע"א 1805/00 מחצבות כנרת (שותפות מוגבלת) נ' משרד התשתיות [11]). כל עוד החלטת הרשות אינה חורגת ממיתחם הסבירות, כלומר כל עוד מדובר בהחלטה שרשות מינהלית סבירה הייתה יכולה לקבל, לא יתערב בית-המשפט בהחלטה (ראו: בג"ץ 492/79 חברה פלונית נ' משרד הבטחון, מדינת ישראל [12]; בג"ץ 389/80 דפי זהב בע"מ נ' רשות השידור [13]; בג"ץ 197/83 סיטאר אופנה בע"מ נ' שר התעשייה והמסחר [14]; בג"ץ 389/87 סלומון נ' הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, אזור המרכז [15])".
בהביאי בחשבון את כל הנתונים והשיקולים, לא מצאתי כי החלטת הרשות חורגת ממתחם הסבירות ולא מצאתי עילה להתערב בה.
סופו של דבר, אני דוחה את העתירה, אולם אמליץ לרשות לזמן את העותר לבדיקה במרב"ד, בהקדם האפשרי.