למערער 80% נכות בניידות ובהתאם לתוספת ג' להסכם בדבר גמלת ניידות זכאי המערער לרכב בנפח 1,800 סמ"ק.
קיימת שגיאה בנקודת המוצא של המערער ולפיה קיימת בעיניינו זכאות מוקנית לקיצבה לפי שיעור רכב 2,000 סמ"ק. למערער אין 100% נכות אלא 80% נכות ולכן הסעיף הרלוואנטי בעיניינו הוא סעיף 9 להסכם הניידות ולא סעיף 9א'.
"
בערכאת העירעור הדגיש המוסד לביטוח לאומי, כי:
"על פי הסכם הניידות יקבע המכון את הרכב המתאים למוגבל בניידות בהתאם לצרכיו הגופניים, הבריאותיים והגבלותיו בנהיגה. למערער נקבעו 50% מוגבלות בניידות, ובהתאם לכך נקבע בתוספת השלישית בהסכם כי הרכב הקובע הוא רכב בעל נפח מנוע של 1300 סמ"ק. המערער לא הציג מוגבלות רפואית או גופנית, המצדיקה שינוי מהחלטת הועדה ואישור רכב אחר תחת הרכב שאושר מסוג יונדאי 10I, ולא הוכח כי החלטתה לוקה בחוסר סבירות או שנפלה בה טעות משפטית.
בסעיף 22(א) להסכם הניידות, נקבע כי "המוסד, בהסתמך על החלטת הועדה הרפואית או הועדה הרפואית לעררים או המכון, הכול לפי העניין, יקבע אם קיימת זכאות לפי הסכם זה ואת היקפה ויבצע את התשלום בהתאם לאמור בהסכם זה".
בקשר להוראות אלה כבר נקבע כי "המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, על שתי ערכאותיו (ועדה לגודל רכב וועדת השגה), הוסמך לקבוע את הרכב והאביזרים המיוחדים המתאימים למוגבל בניידות, בהתאם לצרכיו הרפואיים-שקומיים ולקריטריונים המפורטים בהסכם" (עב"ל 18559-07-10 ואח' המוסד לביטוח לאומי - דועא עומר ואח', מיום 5.11.2009, בפיסקה 35, להלן: עניין עומר).
...
אשר על כן, מכל הטעמים כפי שפורטו, דין הערעור להידחות.
"
מן הכלל אל הפרט
ביה"ד הארצי דחה את הערעור בפס"ד צברי, אולם אנו סבורים כי המחלוקת דנן הנה שונה מהמתואר בפס"ד. מתוך נימוקי פס"ד צברי ניתן להסיק מסקנות, אשר מובילות אותנו להחלטה שונה בענייננו, ונסביר:
בענייננו, אין מחלוקת כי למערער נקבע שיעור מוגבלות של 80% .
סוף דבר:
הערעור מתקבל, כך שעניינו של המערער יוחזר לוועדת השגה לגודל רכב, בהרכב חדש, על מנת שתבחן מהו הרכב המתאים למערער במסגרת הסכם הניידות, לרבות בדיקה פיזית מלאה וכוללת של התאמת הרכב העדכני לצרכי המערער.