לפניי ערעור על גזר דינו של בית משפט השלום לתעבורה חדרה, שניתן ביום 2.10.19 (כב' השופט אלכס אחטר), בתיק פל"א 9405-12-18, במסגרתו נגזרו על המערער 4 חודשי מאסר אשר ירוצו בעבודות שירות, 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, 20 חודשי פסילה בפועל, 6 חודשי פסילה על תנאי למשך 3 שנים, חילוט התחייבות עליה חתם המערער בסך של 10,000 ₪.
השיקולים המנחים את שירות המבחן בהמלצתו והשיקולים והאינטרסים שעל בית המשפט לשקול לצורך החלטתו לא בהכרח זהים וחופפים הם.
26.
באשר לעונש הפסילה בפועל שהוטל על המערער, וחרף העובדה כי בית משפט קמא לא קבע מיתחם עונש לרכיב זה, הרי בחינת העונש במרכיב זה ויתר המרכיבים כמכלול, מלמדים כי אכן העונש הולם את נסיבות ביצוע העבירה.
במסגרת עפת (חי') 56502-08-19 מוחמד חאזם נ' מדינת ישראל, קבעתי ביחס למיתחם העונש בעבירות מסוג זה:
"באשר לרכיב הפסילה בפועל אציין, כי בית משפט קמא לא טעה בקביעת מיתחם עונש הפסילה כפי שנקבע בגזר דינו וניתן למצוא בפסיקה מיתחם עונש הנוגע למרכיב הפסילה בפועל, בנוסף לענישה נוספת, הנע בין שנה עד שלוש שנים, (ראו: פל (ת"א) 10492-02-17 מדינת ישראל נ' אמיר חג'ג' ותת"ע 7671-02-18 מדינת ישראל נ' חלילי מוחמד). מכאן ניתן להסיק מסקנה כי עונש הפסילה שהוטל על ידי בית משפט קמא הנו במסגרת מיתחם העונש ההולם את העבירה, ואף על הצד הנמוך. לא מצאתי כל מקום לסייג את הפסילה כפי שעתר המערער, בהיעדר נימוקים ראויים לכך."
נקבע בפסיקתנו כי גם כאשר הערכאה הדיונית לא קבעה מיתחם עונש, יכולה ערכאת העירעור לבחון האם העונש שהוטל הולם את נסיבות המקרה והנאשם, מבלי לקבוע מיתחם ענישה, ומשבחנתי את העונש שהוטל, אני סבור כי אין מקום להתערב במרכיב זה של הפסיקה.
...
נאמר כבר לא אחת כי מרבית המורשעים בעבירות תעבורה הם אנשים מהישוב המנהלים אורח חיים תקין ונורמטיבי.
במסגרת עפת (חי') 56502-08-19 מוחמד חאזם נ' מדינת ישראל, קבעתי ביחס למתחם העונש בעבירות מסוג זה:
"באשר לרכיב הפסילה בפועל אציין, כי בית משפט קמא לא טעה בקביעת מתחם עונש הפסילה כפי שנקבע בגזר דינו וניתן למצוא בפסיקה מתחם עונש הנוגע למרכיב הפסילה בפועל, בנוסף לענישה נוספת, הנע בין שנה עד שלוש שנים, (ראו: פל (ת"א) 10492-02-17 מדינת ישראל נ' אמיר חג'ג' ותת"ע 7671-02-18 מדינת ישראל נ' חלילי מוחמד). מכאן ניתן להסיק מסקנה כי עונש הפסילה שהוטל על ידי בית משפט קמא הינו במסגרת מתחם העונש ההולם את העבירה, ואף על הצד הנמוך. לא מצאתי כל מקום לסייג את הפסילה כפי שעתר המערער, בהעדר נימוקים ראויים לכך."
נקבע בפסיקתנו כי גם כאשר הערכאה הדיונית לא קבעה מתחם עונש, יכולה ערכאת הערעור לבחון האם העונש שהוטל הולם את נסיבות המקרה והנאשם, מבלי לקבוע מתחם ענישה, ומשבחנתי את העונש שהוטל, אני סבור כי אין מקום להתערב במרכיב זה של הפסיקה.
סוף דבר;
לאור האמור, הערעור נדחה, למעט בעניין הפעלת המאסר על תנאי כך שיהיה באופן חופף במלואו וכן הפעלת ההתחייבות, הערעור מתקבל בהתאם לאמור להלן:
הנני מורה על ביטול הפעלת ההתחייבות שלא הוצגה כראיה בפני בית משפט קמא, ובשל כך הנני מורה על ביטול הפעלת ההתחייבות.