ב"כ המשיב הפנה לחוות דעת היועץ לועדה בתחום אף, אוזן וגרון מיום 25.9.17 במסגרתה נקבעה הנכות העיקרית של המערער בגין דום נשימה בשינה (40%) ובהתייחס להשפעת ליקוי זה על המערער צוין "עבודה שלא כרוכה בנהיגה". עוד הפנה ב"כ המשיב לפסיקה של בית הדין הארצי לעבודה (בר"ע (ארצי) 41455-06-15 משה קמחי – המוסד לביטוח לאומי, מיום 2.8.16), המתייחסת להילכת מוהרה ולחובת ההנמקה של הועדה עת קיים פער בין שיעור הנכות הרפואית לזו התפקודית.
עוד נפסק, כי הועדה פועלת בתחום שאינו מחייב ידע בתחום הרפואה, בשונה מועדה רפואית לעררים, ולכן בית הדין רשאי להתערב בהחלטתה, אך ורק במקרים קצוניים הגובלים באי סבירות שכמוה כטעות שבחוק (דב"ע (ארצי) שם/1318-01 עטיה – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע טו 60 (1983)), וכך נפסק בעיניין זה:
"כידוע, המשימה של קביעת דרגת אי הכושר הנה מורכבת וסבוכה ולא בכל מקרה שבו נפל פגם כלשהוא ולו זניח, בהנמקתה או בנסוח ההנמקה יהיה מקום להתערב בהחלטת הועדה ולהחזיר את עניינו של המבוטח לדיון נוסף בפניה. זאת כל עוד שוכנע בית הדין כי החלטת הועדה עונה לדרישות המהותיות של חובת ההנמקה ולתכליות המרכזיות של חובה זו והן: היכולת גם של מי שאינו מצוי ברפואה, לעמוד על השיקולים שהובילו להחלטה ולהתחקות אחר הלך מחשבתה; האפשרות המעשית להפעיל ביקורת שיפוטית בנוגע להחלטות הועדה וכן, שיפור איכות ההחלטות של הועדות הרפואיות והגברת האמון הצבורי בהתנהלותן..."
(בר"ע (ארצי) 39263-03-15 רוחמה אופנר – המוסד לביטוח לאומי, מיום 6.7.16, והאסמכתאות שם, להלן: "עניין אופנר").
...
מנגד, טען המשיב, כי דין הערעור להידחות בהעדר הצבעה על פגם משפטי המצדיק התערבות בהחלטת הוועדה.
"
מן הכלל אל הפרט
לאחר שעיינתי בפרוטוקול הוועדה ובמכלול החומר שהובא בפני וכן לאחר ששקלתי טענות הצדדים, בכתב ובעל פה, מצאתי, כי דין הערעור להתקבל.
מקובלת עליי טענת המערער, כי החלטת הוועדה אינה מנומקת דייה ומצדיקה התערבות.
כאמור, הוועדה הגיעה למסקנה שונה והפנתה בהחלטתה למסקנותיה כנימוק לשלילת מסקנות המומחה מטעם המערער ולא מצאתי פגם משפטי בפעולת הוועדה או בהחלטתה בהקשר זה.
סוף דבר
על יסוד כל האמור לעיל – הערעור מתקבל.