הרקע לערעורים
הערעורים הם בשאלת הזכאות לפצוי לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 (להלן: "סעיף 197"), בהקשר עם תוכניות תת"ל/2 שפורסמה ברשומות למתן תוקף ביום 11.02.14 (להלן גם: "התכנית הפוגעת") ותמ"מ 1/30 (להלן: "התוכניות"), העוסקות בקביעת הוראות מפורטות להתוויית כביש כניסה חדש לירושלים, דרך דו-מסלולית מספר 16.
תמ"מ 1/30 היא תכנית שמטרותיה יצירת התנאים הנאותים לתפקודו היעיל ולפיתוחו הכלכלי של מחוז ירושלים כמרחב הכולל את בירת ישראל מקום בעל משמעות היסטורית דתית ולאומית, יצירת תנאים נאותים לפיתוח איכות חיים לתושבי המחוז, תוך מתן אפשרות לדיור תעסוקה רווחה ופנאי, פיתוח ירושלים כבירת ישראל ואתר מורשת ושמירה על שטחים פתוחים, וכחלק מן היעדים התוית רשת דרכים ומסילות ברזל לפיתוח המחוז ובכלל זה לתחבורה ציבורית להסעת המונים וקביעת תתאים להקמת מערכות תשתית תוך צימצום מפגעים סביבתיים.
בנוסף נקבע, כי מלבד חלקות 147, 153 ו-154 שנמצאות בתחום מיגבלות הבנייה על פי התכנית ולכן נקבע פיצוי לבעלי הדירות בחלקות אלו, בנוגע לשאר החלקות אין מקום לשמיעת טענה לירידת ערך בשל פגיעה ישירה כתוצאה ממגבלות הבנייה שהוטלו על חלקה זו, שעה מדובר בתביעה שלא נטענה בתביעה המקורית.
ואולם, לאחר מכן, ביום 16.03.23 ניתנה על ידי וועדת הערר, החלטה מבהירה, לבקשת חברת טאורו, במסגרתה נקבע כי לסכום הפצוי תתוסף ריבית והצמדה על פי חוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961 מהמועד הקובע ועד למועד התשלום בפועל ולאחר חלוף המועד שנקצב לתשלום הסכום יישא ריבית בהתאם לחוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), תש"ם-1980" (להלן: "החלטת ההבהרה")
בהמשך לכך, בדיון שנערך כאמור ביום 20.03.23 הצעתי כי ערעור על החלטה זו ידון במסגרת הליך זה כאילו הוגש במסגרת כל הערעורים, לאחר שהצדדים ישלימו טיעוניהם בעיניין, וכך הוסכם.
לכן, בצדק קבעה הוועדה כי "תכנית 5999 לא יצרה עננה תכנונית לדרך, ודאי לא למחלף כפי שקיים בתוכניות דנן".
לצד זאת, הוועדה דחתה את התביעה לפצוי בגין פגיעה נופית לגופה בקבעה כי אין מדובר בחסימת חלונות או חצר לנוף, כי אם בשינוי נוף שנימצא במפלס נמוך יותר.
גם במקרה זה הסתמכה הועדה על חוות דעתה של השמאית המייעצת שמצאה שהמחלף לא הביא לשינוי תיכנוני משמעותי בנוף, שכן גם לאחר הקמתו ניתן לצפות מהדירות בנוף הפונה ליער, כשבחלק מהדירות כלל לא ניתן לצפות בשטח המחלף, ובחלקן קיים קושי לצפות בו. יש איפוא לדחות את הטענה כי נפל פגם בכך שהועדה דחתה את הטענה בדבר פגיעה נופית מבלי שהייתה בפניה תשתית שלמה.
במסקנה נקבע בדעת רוב (מפי כב' השופטת דפנה ברק ארז, פיסקה 109 לפסק דינה) כי:
ניתן לבסס טענה של פגיעה במקרקעין בגין אובדן פוטנציאל תיכנוני לצורך הגשת תביעה לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה רק במקרים שבהם ניתן להצביע על פעולה תכנונית קונקרטית וקרובה לוודאי המבססת את הפוטנציאל התיכנוני שעל פי הנטען "אבד". לשם כך, נידרשת לכל הפחות הצבעה על תכנית המצויה בשלב ההפקדה וב"דבר מה נוסף", כפי שהוסבר בהרחבה לעיל.
...
סיכום
בשים לב להכרעות שניתנו בפסק דין זה, ובהתאם להסכמות הצדדים, התוצאה היא כדלהלן:
טענת חברת טאורו בעמ"נ 49303-12-22 בעניין תכנית 2000 – נדחית.
מסקנה זו עמדה ביסוד דחיית הערר של המערערים בהליך זה. לכן, הדיון בעניין זה יחזור לוועדה, לדון בשאלת זכותם של המערערים בערעור זה לפיצוי, בשים לב לכך שהמקרקעין שלהם מצויים בגבול התכנית.
בעמ"נ 35217-11-22, הטענה בדבר הפגיעה הנופית – נדחית.