בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 71/18
וערעור שכנגד
לפני:
כבוד השופט י' עמית
כבוד השופטת ע' ברון
כבוד השופטת י' וילנר
המערערים והמשיבים 2-1 בעירעור שכנגד:
1. הרשות הפלסטינאית
2. מרואן ברגותי
נ ג ד
המשיבים 16-1 בעירעור
והמערערים שכנגד:
1. יורשי המנוחה שרון בן שלום ז"ל
2. יורשי המנוח יניב בן שלום ז"ל
3. אפרת משה בן שלום
4. שחר משה בן שלום
5. יורשי המנוח דורון סוורי ז"ל
6. ציון סוורי
7. פרידה סוורי
8. נועם סוורי
9. אלון סוורי
10. אסתר בן שלום
11. רחמים בן שלום
12. אוריאל בן שלום
13. בת אל בן שלום
14. אודליה משה בן שלום
15. משה עצמון
16. זהבה מגדל סוורי
המשיבים 22-17 בעירעור והמשיבים 8-3 בעירעור שכנגד:
17. אחמד טאלב מוצטפא ברגותי
18. מחמד ערחמן סאלם מצלח
19. חוסאם עקל רג'ב שחאדה
20. הייתם אלומתפק חמדאן
21. פארס צאדק עאנם
22. עלי עליאן
המבקשת להצטרף להליך:
עמותת "מגן לנפגעי טירור" (ע"ר)
ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים בת"א 3361/09 מיום 17.11.2017, ועל החלטתו מיום 22.9.2014, שניתנו על-ידי כב' סגן הנשיא מ' דרורי
תאריך הישיבה:
כ"ד בתשרי התש"ף
(23.10.2019)
בשם המערערים והמשיבים 2-1 בעירעור שכנגד:
עו"ד יוסף ארנון; עו"ד אביטל שרון
בשם המשיבים 16-1 בעירעור
והמערערים שכנגד:
עו"ד עזרא כהן; עו"ד חנה כהן; עו"ד אלידע כהן
בשם היועץ המשפטי לממשלה:
עו"ד נעמי זמרת
בשם המבקשת להצטרף להליך:
מר איתן רילוב
][]פסק-דין
בהמשך לכך, הגישו המערערים ואש"ף בקשה לדחיית התביעה נגד ברגותי מחמת התיישנותה (למעט תביעתן של אפרת ושחר כתלויות), ואילו התובעים היתנגדו לבקשתם זו.
לבסוף יצוין כי כפי שעולה מפסק הדין, חלק מהתובעים זכאים לקבלת תשלומים מאוצר המדינה עקב הפיגוע, כפי שיפורט בהמשך.
בין היתר, נטען כי קביעה זו מבוססת על פרשנות דווקנית של סעיף 17(ב) לחוק הנפגעים, אשר אינה עולה בקנה אחד עם תכליתו למנוע כפל פיצוי, ואשר מפלה בין נפגעי פעולות איבה ובין נפגעים הזכאים לתשלומים מכוח חוק מישפחות חיילים או חוק הנכים (תגמולים ושקום), התשי"ט-1959 [נוסח משולב] (להלן: חוק הנכים).
בתגובתם לעמדת היועמ"ש טוענים המערערים להפליה מתמשכת וחריגה בפסיקתם של פיצויים עונשיים נגד גורמים פלסטינאיים ונגד הרשות – הפליה המשתקפת לטענתם אף בעמדתו האמורה של היועמ"ש. כן טוענים המערערים, בעקרו של דבר, כי פיצויים עונשיים אכן באים בגדר הפיצויים הנדונים בהוראות חוקי התגמולים הרלוואנטיות; וכי תכליתן של הוראות אלה היא מניעת קבלתם של תשלומים מאוצר המדינה, בנוסף לפיצויים אחרים כלשהם, בגין אותו הארוע.
הערעורים על הפיצויים העונשיים
פסק דינו של בית המשפט המחוזי נסב בעקרו על התביעה לתשלום פיצויים עונשיים, ומשכך אפתח בהצגת המסגרת הנורמאטיבית הרלוואנטית לסוגיה זו.
פיצויים עונשיים – המסגרת הנורמאטיבית
על פני הדברים, דיני הנזיקין הקלסיים מקנים לניזוק פיצויים אשר תכליתם העיקרית היא השבת המצב לקדמותו – כלומר, ריפוי הנזקים שנגרמו לניזוק עקב מעשה העוולה ותיקונם, באמצעות פיצוי כספי שיביאוֹ עד כמה שאפשר למצב דומה או שווה ערך למצב שבו היה אילמלא בוצעה העוולה (וראו: אהרן ברק "הערכת הפיצויים בנזקי גוף: דין הנזיקין המצוי והרצוי" מבחר כתבים כרך ב 1209, 1218-1217 (התש"ס) (להלן: ברק "הערכת הפיצויים בנזקי גוף")).
כוונה זו אף עולה בבירור מדברי יו"ר ועדת העבודה במסגרת הדיון במליאת הכנסת בהצעת חוק הנפגעים לקראת קריאה שנייה ושלישית, שלפיהם ועדת העבודה ראתה להעמיד את החוק "במישור אחד עם חוק הנכים (תגמולים ושקום) ועם חוק מישפחות חיילים שנספו במערכה". כן ציינה יו"ר הועדה כי הממשלה הביעה את "הסכמתה העקרונית שזכויותיהם של נפגעי פעולות איבה יהיו דומות ככל האפשר ומותאמות לזכויות שמהן נהנים נפגעי צה"ל" (ראו: ישיבה 94 של הכנסת השביעית, 22.7.1970, חוברת ל"ב, 2593, 2612; וכן ראו: אריק רימרמן, פטריסיה-כץ ושירלי אברמי "נפגעי איבה בישראל ובארצות הברית: סקירה השוואתית והמלצות לעתיד" בטחון סוצאלי 73 41, 43 (2007)).
...
סוף דבר
אשר על כן, אציע לחבריי לדחות את הערעור על החלטת החבות, לקבל את הערעור בחלקו, וכן לקבל באופן חלקי את הערעור שכנגד – הכול כפי שבואר לעיל.
מסקנה זו כשלעצמה אינה פשוטה כלל.
במקרה דנן, אני נכון להצטרף למסקנה של חברתי כי לנוכח הממצאים שבעובדה שנקבעו על ידי בית המשפט קמא באשר לתרומתה של הרשות לביצוע הפיגוע, יש מקום להטיל עליה חבות "ביחד ולחוד".
השופטת ע' ברון:
אני מסכימה עם פסק דינה של חברתי השופטת י' וילנר ולהערותיו של חברי השופט י' עמית.