בעיניין השגה על החלטת המל"ל בדבר דחיית תביעותיהם של עובדי החברה מיום 25.7.22
מבוא
האם המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") מוסמך שלא להכיר בהכרעת חוב של בעל תפקיד מטעם בית המשפט (מפרק, נאמן או מנהל מיוחד) בקשר לתביעת חוב של עובד שמעבידו מצוי בהליכי פירוק או פשיטת רגל, מבלי לבקש קודם לכן הוראות מתאימות מבית המשפט?
על שאלה זו נשיב במסגרת ההחלטה דנן.
דא עקא, נראה כי דוקא סעיף 189(ב) לחוק הביטוח הלאומי הוא הוא הדין הספציפי בנוגע למישור היחסים שבין המפרק, העובד והמל"ל, בעוד שהוראות פקודת החברות ופקודת פשיטת הרגל בדבר סמכותו של המפרק להכריע בתביעות חוב והערעור על הכרעה זו, הן הדין הכללי, באשר אין שם כל היתייחסות למשולש הפרטני של יחסי מפרק-עובד-המל"ל. מכל מקום, אף אם הייתי מוכן להניח כי חוק הביטוח הלאומי הוא הדין הכללי ולא הספציפי בהקשר זה, הרי ששטר ושוברו בצדו, שכן באותו דין כללי יש הוראה ספציפית - סעיף 189(ב) לחוק הביטוח הלאומי - שרק מכוחה יש בכלל תוקף להכרעות חוב של מפרק ביחס למל"ל. כלומר, בהנתן העובדה שסעיף 189(ב) לחוק הביטוח הלאומי הוא המקור הנורמאטיבי שמכוחו נידרש המל"ל לשלם לעובדים גמלה בפרוק או בפשיטת רגל בעקבות דין וחשבון שקבל מאת המפרק, באותה מידה ממש יש ליתן תוקף מלא לסיפא של סעיף 189(ב), הקובעת כי הכרעת המפרק כפופה להחלטתו של פקיד התביעות.
...
היעלה על הדעת ששיקול הדעת של המל"ל בעניינים כאלה רחב הרבה יותר מזה של בית המשפט?
מטעמים אלה אין בידי לקבל את התיזה הפרשנית אותה הציג הכנ"ר בעמדתו, לפיה המפרק מוסמך להאריך תביעות חוב עד לתקופה של 12 חודשים ממועד צו הפירוק, ואילו המל"ל מוסמך להאריך מועד להגשת תביעות חוב מעבר לתקופה של 12 חודשים.
יחד עם זאת, השאלה הנשאלת כאן היא לא האם המנהלים המיוחדים פעלו כדין כאשר האריכו את המועד באופן קולקטיבי ושלא על פי החלטה מנומקת בכתב, אלא האם המל"ל היה רשאי לעשות דין לעצמו ולקבוע שתביעות החוב נדחות על הסף מחמת האיחור בהגשתן.
סיכומו של דבר, הואיל והמל"ל לא פנה לבית המשפט בבקשה לבטל את החלטת המנהלים המיוחדים להאריך את המועד להגשת תביעות החוב של המבקשים, אלא סילק אותן על הסף תוך חריגה מסמכותו, יש לבטל את החלטת המל"ל לסילוק על הסף, ולהחזיר את תביעות החוב לשם בדיקתן לגופו של עניין בידי פקיד התביעות.