בית המשפט דחה את תביעת המערער לחייב את המשיב בתשלום פיצויים בגין כך שהעבודות לא הושלמו ולא היה ניתן למכור את הבית בפטור ממס שבח (כנטען) או בתשלום דמי שכירות, לאור קביעתו, כי "סיום העבודות במועד נבע מטעמים התלויים בתובע".
תוצאת פסק הדין הייתה כדלקמן:
"הנתבע ישלם לתובע את הסכומים כמפורט בסעיפים 80-81 לעיל, בצרוף הפרישי הצמדה וריבית כדין עד למועד התשלום בפועל, הוצאות אגרה יחסיות (כיחס שבין סכום פסק הדין לסכום התביעה) וכן שכ"ט עו"ד בשיעור של 15% (ללא הוצאות) בצרוף הפרישי הצמדה וריבית כדין מהיום ועד למועד התשלום בפועל."
אקדים ואציין כבר כאן, כי התוצאה המעשית מפסק הדין היא, שהמשיב לא חויב בכל תשלום למערער, ולדברי ב"כ המערער לפנינו (עמ' 9 לפרוטוקול): "אני [המערער] יוצא במינוס".
העירעור ותמצית טענות הצדדים
המערער מעלה השגות כימעט על כל קביעותיו של בית המשפט קמא.
על המערער, הוא התובע, אשר בבסיס תביעתו הונחה טענה להפרת ההסכם על ידי המשיב, היה מוטל נטל הראיה להוכיח את תוכנו של ההסכם, לרבות ברכיב 'התמורה' – האם על פי אותו הסכם, ש"סוכם בעל פה בנוכחות מספר אנשים" ואשר על בסיסו החל המשיב בעבודה, הועמדה התמורה הכוללת על סך של 1,200,000 ₪, כטענתו.
כך נותרה עדותו של המערער עדות יחידה של בעל דין, אשר אינני סבורה כי זכתה ל'סיוע' באותן 'ראיות חיצוניות' בדמות התיקונים שערך המשיב על גבי טיוטת ההסכם ו- 13 האישורים על קבלת תשלום, הנעדרים היתייחסות למע"מ.
המערער עומת בחקירה הנגדית עם כל אלה ובעדותו היה כדי ליתן הסבר מניח את הדעת הן לעובדה שלא מצא טעם לתקן כל תג ותג בטיוטת ההסכם נוכח המחלוקות 'המהותיות' בעטיין נימנע מלחתום על ההסכם (ראו עדותו בעמ' 74 לפרוטוקול הדיון בבית משפט קמא - עמ' 504 לכתב העירעור) והן באשר לאי ציון המע"מ על גבי אישורי קבלת התשלום, זאת מהטעם שמדובר היה בתשלום ,על חשבון", כש"בסופו של דבר כשהעבודה הייתה נמסרת ונגמרת, כולל כל העבודות הנוספות שעשיתי, אז הייתה תוספת מע"מ והייתה יוצאת חשבונית על הכל" (עמ' 80 לפרוטוקול הדיון בבית משפט קמא - עמ' 510 לכתב העירעור).
...
המחלוקת העיקרית (והמעשית כיום) הייתה והינה ביחס למע"מ: בעוד שבהצעת המחיר נכתב כי התמורה איננה כוללת מע"מ, הרי שבטיוטת ההסכם נכתב כי התמורה כוללת מע"מ.
טיוטת ההסכם לא נחתמה, בסופו של דבר.
אלה היו קביעותיו העיקריות של בית המשפט קמא בפסק הדין:
א – לא נכרת בין הצדדים הסכם שבא לידי ביטוי בטיוטת ההסכם, כש"הראייה המכריעה לכך היא שההסכם לא נחתם למרות שנערכה טיוטה ולמרות שהצדדים באו בדברים בעקבות כך", "משכך אין כל תוקף לטיוטת ההסכם";
ב – "העבודות שהוסכם בין הצדדים כי הנתבע יבצע הן אלו המופיעות בהצעת המחיר";
ג – "בהתחשב בכך שבהצעת המחיר צוין במפורש כי התשלום יהיה בתוספת מע"מ... אני קובעת כי הסכמת הצדדים הייתה בדבר תשלום בתוספת מע"מ".
ד – "מחומר הראיות עולה כי העבודות לא הסתיימו בשל טעמים התלויים בתובע, אשר לא סיים לשלם את התמורה החוזית, ולא רצה להמשיך לשלם או לקדם את הבנייה בשל עניינים אישיים שלו ..." "לפיכך התובע לא הוכיח כי העיכוב בסיום העבודות נבע ממעשים שהינם באחריות הנתבע, וממילא הנתבע לא נושא באחריות כלשהי לנזקים שנטען כי נגרמו בשל כך שהבנייה לא הושלמה".
ה – "הנתבע לא הציג ראיות שיש בהן כדי להוכיח את טענתו בדבר הסכמה כלשהי הכרוכה בסיום היחסים החוזיים. מדובר בטענה שנטל הוכחתה על הנתבע. משכך נדחית טענת הנתבע כי הצדדים הגיעו ל"הסכם היפרדות" ותוכנו".
לא שוכנעתי כי כזה הוא המקרה כאן.
לפיכך, אף אני סבור כי דין הערעור להידחות ואני מצטרף לחוות דעתה של חברתי השופטת ש' יעקובוביץ על שני חלקיה.
תוצאה
בדעת רוב השופטים ש' יעקובוביץ וא' יקואל, וכנגד דעתו החולקת של השופט י' אטדגי בעניין המע"מ - הערעור נדחה.