מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על דחיית טענת רשלנות תורמת בתביעת נזיקין

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עוד נדחתה הטענה בדבר קיומו של אשם תורם מצד נון.
דיון והכרעה: טרם אפנה לידון בשאלה העיקרית, כאמור בפתיח פסק הדין, אומר כי דין ערעור הרשקוביץ ככל שהוא נוגע לקביעות העובדתיות של בית המשפט הקמא ביחס לארוע התאונה והתקיפה – להדחות.
טוען ב"כ נון כי בשים לב למטרות עיקרון "ייחוד העילה" (בין היתר – לבוא לקראת נפגעים בת"ד, חיסכון ניהול תביעות שיש צורך להוכיח בהן את שאלת האחריות, כדוגמת רשלנות רפואית במסגרת טפול שניתן לאחר תאונה), אין לעשות שימוש בעיקרון ייחוד העילה במצב דברים בו הוא בא לרעת הנפגע (ולא לטובתו) כבמקרה דנן, שכן בהחלת העיקרון אנחנו מונעים ממנו קבלת פיצוי גבוה יותר בהתאם לפצוי שניתן לפסוק שלא במסגרת חוק הפלת"ד אלא במסגרת פקודת הנזיקין.
במקרה דנן בו לא הוגש כתב אישום כנגד הרשקוביץ וכאשר המישטרה סברה שאין בידה ראיות מספקות להוכחת התקיפה, דומה כי היה קושי רב יותר להוכיח אחריות הרשקוביץ, ולו הייתה ניתנת החלטה המורה על דחיית התביעה כנגד התוקף בשל עקרון ייחוד העילה טרם שמיעת הראיות בתיק, היה נחסך ניהול ההליך מנון, אשר הייתה מפוצה ממילא בגין מלוא הנזק שניגרם עקב פטירת המנוח, בהתאם, אומנם, למיגבלות חוק הפלת"ד. לאמור לעיל מתווסף נימוק הנוגע לזהות הנתבע שניתן להיפרע ממנו: מבטחת בעילת פלת"ד אל מול אדם פרטי בעילה הנזיקית, שלא ברורה יכולתו הכלכלית והאפשרות להיפרע ממנו.
...
בנסיבות אלה, ולאור העמימות הטבועה בנסיבות הטרגיות של המקרה ובהעדר נתונים חד משמעיים לגבי חלקו של כל אחד מהאירועים לתוצאה הטראגית, ומשלא ניתן לקבוע שאחד מן האירועים היה גורם זניח למותו של המנוח, סבורני כי יש לקבוע כי שני האירועים מהווים גורמים ממשיים לתוצאה, ובלשונו של בית המשפט העליון ברע"א 5971/95 עובד לוי, תיעוש האבן והבניה בע"מ ואח' נ' שמחון ואח', פ"ד נב(5) 70 (1998): "בהיעדר נתונים לקבוע את חלקו של כל אחד מן הגורמים ומשלא ניתן לקבוע שהזרמת הבטון היא גורם זניח, יש לקבוע כי שניהם מהווים גורמים ממשיים להתמוטטות, וכי השניים חברו יחדיו לגרימת התוצאה". משכך, ומשמותו של המנוח נגרם כתוצאה משני גורמים ממשיים: תאונת הדרכים והתקיפה במתכוון, יש לראות את מכלול האירוע כנגרם על ידי שני מעוולים אשר גרמו במשותף לנזק אחד, קרי, למותו של המנוח.
לאור האמור, וככל שתישמע דעתי, סבורני כי אין מנוס מלקבל חלקית את ערעורו של הרשקוביץ ולהעמיד את הפיצוי לו זכאית נון על סך של 24,000 ₪ נכון למועד פסק דינו של בית משפט קמא (06/10/19) במקום הסך של 131,951 ₪.
סבור אני, כמו חברתי השופטת עדי חן ברק, כי במקרה שבפנינו קדמו לאירוע המוות מעשים ונזקים שהקימו עילת תביעה בנזק שונה.
בהתאם, וכפועל יוצא מהאמור, סבור אני כי לא נוכל להוסיף פיצוי בגין עוגמת נפש, כפי שהציעה חברתי השופטת עדי חן ברק.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

מאחר שהמנוח רכב על אופנוע ללא ביטוח, התביעה הוגשה על פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש], ולא על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975.
נציין, כי בהליך שהתנהל בבית המשפט קמא, נדחתה טענת המשיבות על אשם תורם מצד המנוח, כך שכיום אין חולק כי המשיבה 1 היא האחראית הבלעדית לתאונה.
] את בקשת המבקשים בהליך שלפניי יש לבחון מן הפריזמה של תיקון הודעת ערעור על רקע היתחשבות הפסיקה בפטירתו של ניזוק (על השיקולים שיש לשקול ביחס לתיקון הודעת ערעור ראו ע"א 3657/09 ‏ברזילי נ' אוחיון, בפיסקה 5 (3.12.2009); ע"א 2734/09 פיוטרקובסקי נ' ארנון, בפסקות 13-12 (20.6.2010(; העירעור האזרחי, עמ' 294).
] ודוק, אין מדובר במצב בו ניתן כבר פסק דין בעירעור והוא הפך לחלוט, או שמתבקשת הארכת מועד לנקיטת הליך שאילמלא פטירת הניזוק כלל לא היה מוגש (ע"א 2005/03 ברנר נ' ברנר (13.9.2005) [דחיית בקשה להבאת ראיה בדבר פטירתו של ניזוק לאחר מתן פסק דין בעירעור]; בש"א 3401/02‏ הרץ נ' עזבון המנוח מנטל, פ"ד נו(4) 589 (29.5.2002) [דחיית בקשה להארכת מועד לקיום דיון נוסף עקב פטירת הניזוק]).
...
דין טענת עזבון המנוח להידחות.
מנגד, איני מקבל את טענת המשיבה כי הסיבה לפטירתו של המנוח לא הוכחה, ובהעדר ראיה לסתור, יש לזקוף את פטירתו המוקדמת לתאונה.
לאחר שעיינתי בחוות הדעת האקטואריות שהוגשו נכון לחודש ינואר 2019, ובתוספת כשמונה חודשים, המדובר בסכום של כ-880,000 ₪.
לכן, הסכום להחזר עומד על הסך של 978,130 ₪ (=3,183,130-2,204,000), ובמעוגל – 978,000 ₪, בצירוף שכ"ט בסך 20% בצירוף מע"מ. אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך ערעור על החלטת רשם (ע"ר) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נטען כי יש לדחות את תביעתו על הסף בהעדר עילה; יש להורות למשיב לקיים את חובתו למצות את ההליכים כנגד קרן הפנסיה ועד אז לדחות את התביעה כנגד המערערים או לכל הפחות לעכבה; יש לעכב את ההליך גם בשל הליך תלוי עומד בבית משפט השלום וכן יש להעתר לבקשת המערערים להודעת צד ג'.
עוד נטען כי מתעורר חשש מהכרעות סותרות לרבות בשאלת הגורמים האחראים לקרות התאונה הנטענת או האשם התורם המיוחס למי מהצדדים , הקשר הסיבתי בין התאונה הנטענת לבין הנזקים הנטענים ושאלת גובה הנזק, ככל שניגרם למשיב וככל שיוכח.
עוד יש לומר, כי לא ניתן לאמוד בשלב זה האם תהא חפיפה מסוימת ביחס לסעדים שייפסקו, ובכל מקרה, ככל שיתקדם ההליך, תהא נתונה בפני הצדדים האפשרות לטעון בעיניין זה. למעלה מן הצורך יוער בנוגע לסעיף 86 לפקודת הנזיקין, ומבלי לקבוע מסמרות בדבר, כי שעה שכתב התביעה אינו מכיל טענה בדבר קיומה של עוולה נזיקית, נדמה כי אין תחולה להוראת הסעיף, אך אין בכך כדי להשפיע על תוצאת החלטה זו, לאור הדברים האמורים לעיל.
...
נטען כי יש לדחות את תביעתו על הסף בהיעדר עילה; יש להורות למשיב לקיים את חובתו למצות את ההליכים כנגד קרן הפנסיה ועד אז לדחות את התביעה כנגד המערערים או לכל הפחות לעכבה; יש לעכב את ההליך גם בשל הליך תלוי עומד בבית משפט השלום וכן יש להיעתר לבקשת המערערים להודעת צד ג'.
על כן, אנו דוחים את טענות המערערים בעניין זה וקובעים כי הרשמת הייתה מוסמכת לדון בטענה זו. לגופו של עניין, אנו סבורים כי במקרה דנן עומדת לדיון סוגיה שונה מזו המונחת לפתחו של בית משפט השלום.
אשר להפניית הצדדים להליך סע"ש (חי') 27896-12-17 ברדוגו – המסיע נאסימי בע"מ (18.11.19), נאמר כי לא מצאנו בפסק דין זה כדי לתמוך בטענות המערערים משמדובר בנסיבות שונות מן המקרה המונח לפתחנו.
סוף דבר לאור כל המקובץ, דין הערעור להידחות.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

העובדות הרלוואנטיות לבקשות שבפניי נפרסו בהרחבה בהליכים קודמים בפני בית משפט זה ועל כן במסגרת פסק דין זה יובאו העובדות בקיצור הנידרש: הגב' פנקר הגישה תביעה נזיקית כנגד בנק לאומי לישראל בע"מ (להלן: "הבנק") בעילות שונות, בטענה כי נהג שלא כראוי בעת שמימש נכס שהיא ירשה את עיקרו (75% בו) שהיה משועבד לטובת חשבון של הוריה המנוחים, עוד בהיותם בחיים.
במסגרת פסק הדין החלקי הנ"ל קבע בית משפט קמא כי הבנק חב כלפי גב' פנקר בשל רשלנות, הפרת חובות חקוקות והפרת חובת תום הלב.
על החלטה זו הוגשה בקשת רשות ערעור (רע"א 30744-02-22) שנדחתה על ידי מחמת שהקדימה את זמנה.
האם חייבה עצמה התובעת באשם תורם? בית המשפט המחוזי לא נידרש כלל לשאלה, הואיל ופטר את המדינה מכל חיוב שהוא; ואילו בית-משפט השלום קבע, כי טענה זו לא הועלתה בידי המדינה, וכי מטעם זה אין הוא דן בה. עתה, שרואה אני לחייב את המדינה בהפרת חובה כלפי התובעת, ממילא חייב אני לידון בטענת האשם התורם אף היא.
...
גם אין בידי לקבל את טענת הבנק כי רק לאחר שמיעת חקירת הגב' פנקר במסגרת הדיון בשאלת החבות הסתבר לה כי יש בידה טענה לאשם תורם.
מכאן שבקשת רשות הערעור שהגיש הבנק נדחית.
בעניין זה שגה בית משפט קמא לטעמי ועל כן מצאתי להתערב בקביעה זו ולהורות כי הבנק לא יכול להעלות טענות לעניין חוסר תום ליבה של גב' פנקר ומכאן שגם אינו יכול לחקור אותה בעניין זה. סוף דבר בקשת הבנק נדחית.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת רשות ערעור על פסק-דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (השופטת ח' וינבאום וולצקי) מיום 28.6.2023 ברע"א 51069-01-23, שבמסגרתו נדחתה בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית משפט השלום בתל אביב-יפו (השופט ק' נאשף) מיום 12.12.2022 בת"א 35334-12-20, שבגדרה נדחתה בקשת המבקש למתן פסק-דין נגד המשיבה.
בינואר 2015 הגיש הנפגע, שהאופנוע שעליו רכב בעת התאונה לא היה מבוטח בביטוח חובה, תביעה נזיקית נגד הנהג והמשיבה בגין נזקיו תולדת התאונה.
המשיבה מיאנה לשלם את הסכום שנידרש, וטענה כי לנפגע "אשם תורם משמעותי". בעקבות כך, בחודש דצמבר 2020 הגיש המל"ל תביעת שבוב נגד המשיבה לשיפוי של 80% מהגמלאות, בסך של כמיליון ש"ח. במסגרת תביעת השבוב, הגיש המל"ל בקשה להחלת השתק שפוטי על המשיבה ולמתן פסק-דין נגדה כבר בתחילת ההליך, במסגרתה נטען, כי בגדרי תביעות שבוב המוגשות מכוח ההסכם (להלן: תביעה הסכמית), אין להדרש לטענות בדבר אשם תורם, וממילא אין לנכותו מסכום השיפוי.
...
הבקשה שלפניי אינה נופלת בגדר אמות מידה אלו, ומשכך, כאמור, דינה להידחות.
כמו כן, לא שוכנעתי מתן רשות ערעור דרוש בכדי למנוע עיוות דין.
אשר על כן, בקשת רשות הערעור נדחית, מכוח סמכותי לפי תקנה 148א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו