מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על דחיית הכרה בנכות נפשית הקשורה לשירות צבאי

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עוד נטען בכתב התשובה כי יש לדחות את העירעור, מאחר ופניית המערער למשיב להכרה בנכות נפשית לפי חוק הנכים נעשתה לאחר שחלפו למעלה משלוש שנים ממועד הגשת תביעתו לביטוח הלאומי ולמעלה מששה חודשים לאחר קביעת דרגת נכותו על-ידי הביטוח הלאומי.
באותה פרשה לא הוכרה זכאותו של המבקש, לאור נסיבותיה יוצאות הדופן - כאשר המבקש, שאובחן בעת שרותו בצבא בשנות ה-60 כסובל מסכיזופרניה, פנה בשנות ה-90 למוסד לביטוח לאומי והחל לקבל קצבת נכות כללית, ובשנת 2005 פנה לקצין התגמולים וטען כי בידיו ראיות חדשות המעידות על קשר בין מצבו הרפואי לשירות הצבאי ובקש להכיר בו כנכה לפי חוק הנכים.
שם נדחתה בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, אשר דחה ערעור על החלטת ועדת ערר, אשר מצידה דחתה את עירעורו על החלטת קצין התגמולים לדחות את התביעה לפי חוק הנכים שהגיש המבקש בשנת 2006, באמצעות אפוטרופסו, לאחר שבשנת 1989 (ארבע שנים לאחר שיחרורו מהשרות הצבאי), עוד בטרם מונה לו אפוטרופוס, הוא הגיש למוסד לביטוח לאומי תביעה לקיצבת נכות כללית עקב מחלת נפש שבה לקה, והחל לקבל קצבת נכות חודשית.
...
בכתב התשובה טען המשיב, בין היתר, כי יש לדחות את הערעור מאחר וזכותו של המערער לקבלת תגמול לפי חוק הנכים נשללה היות ובשנות התשעים הוא פנה לקבלת זכויות לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן: חוק הביטוח הלאומי).
אף אם יש מקום לפתוח את השער במידת מה, מקרה זה, על נסיבותיו, אינו עומד בקצה, אלא מאפיין מקרים דומים שנדונו על ידי בית משפט זה. לכן, עם כל ההבנה למצבו של המבקש, דין הבקשה להידחות".
הוא הפנה לסיכום דברי המערער באוזני פסיכיאטר של הביטוח הלאומי ביום 8.8.2013: "עברתי בצבא הרבה בלגן ... נזכר באירועים שהיו בצבא", וציין כי קביעת שיעור הנכות בביטוח הלאומי נובעת מהתמכרותו לסמים.
אשר על כן, הננו דוחים את הערעור.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת המשיב, אשר דחה את בקשת המערער להכרה בנכותו וקבע שלא הוכח קשר סיבתי בין תנאי שרותו הצבאי לבין ההפרעה הנפשית שהופיעה לאחר שיחרורו מהשרות.
כעבור כשנתיים, ביום 12.9.2013, הוא הגיש למשיב בקשה להכרת זכות [מחלה] על-פי חוק הנכים (תגמולים ושקום) תשי"ט-1959 [נוסח משולב] (להלן: חוק הנכים או החוק) בגין נכות נפשית, לה צירף את תצהירו, שנחתם שנתיים לפני כן, ביום 19.10.2011, בפני עורך-דין פואד ח'יר (להלן: התצהיר הראשון), ובו תיאר את תנאי שרותו ואת מצבו הנפשי.
...
אנו הגענו למסקנה כי מתקיים קשר כזה, מחמשת הטעמים הבאים: (1) היעדר תיעוד רפואי בנוגע לפגימה נפשית כלשהי עובר לגיוס לצבא.
התוצאה לאור האמור לעיל, מסקנתנו הינה כי שגה המשיב כאשר בהחלטתו מיום 21.12.2015 קבע שלא הוכח קשר סיבתי בין תנאי השירות של המערער לבין ההפרעה הנפשית שהופיעה לאחר שחרורו.
אנו קובעים כי המערער אינו סובל מ-PTSD, אולם הוא סובל מהפרעת דיכאון חמורה שהחלה בתקופת השירות ועקב השירות, ולפיכך קיים קשר סיבתי בינה לבין השירות.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפנינו ערעור על החלטת המשיב, אשר דחה את בקשת המערער להכרה בנכותו הנפשית, וקבע כי לא נמצאה עדות לקיום תיסמונת פוסט-טראומתית (PTSD) ולא הוכח קשר סיבתי בין תנאי שרותו הצבאי לבין מצבו הנפשי.
על בסיס החומר העובדתי והרפואי שעמד בפניו, לרבות חוות דעת ומוש, החליט המשיב ביום 27.1.2015 לדחות את בקשת המערער להכרה בנכות נפשית.
...
כתבי הטענות בכתב הערעור נטען כי יש לבטל את החלטת המשיב ולקבוע שהמערער סובל מ-PTSD "ו/או כל תסמונת נפשית אחרת" בעקבות תנאי שירותו הקשים, ולאמץ את המסקנה שבחוות דעת לני.
בכתב התשובה טען המשיב כי חוות דעת ומוש מנומקת כראוי, וכי אין בסיס לשינוי המסקנה בדבר היעדרו של קשר סיבתי בין השירות לבין הפגימה הנפשית.
עוד אנו סבורים כי לא הוכח על-ידי המערער שלפגימה הנפשית ממנה הוא סובל יש קשר סיבתי-עובדתי לאירועי השירות הצבאי.
התוצאה משלא הוכיח המערער כי הוא סובל מ-PTSD וכי לפגימה הנפשית ממנה הוא סובל יש קשר לתנאי שירותו הצבאי, דין הערעור להידחות.
אשר על כן, אנו דוחים את הערעור ומחייבים את המערער לשלם למשיב שכר-טרחת עורך-דין בסך כולל של 7,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך ערעור לפי חוק הנכים (ע"נ) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

ערעור על החלטת המשיב, אשר דחה את בקשת המערער, שהוגשה לפי חוק הנכים (תגמולים ושקום) תשי"ט-1959 [נוסח משולב] (להלן: חוק הנכים), להכרה בהפרעה קוגניטיבית עקב ארוע נורולוגי במהלך שרותו הצבאי, וקבע כי לא הוכח קשר סיבתי בין תנאי שרותו לבין ארוע של בלבול ושיתוק חולף של עצב הפנים משמאל בהם הוא לקה.
הוא סבר שיש להכיר בקשר סיבתי בין מצב הדחק עקב האימון הצבאי האינטנסיבי של המערער והמתח בו היה שרוי, לבין הארוע "שחשוד יותר לארוע מוחי אסכמי מאשר ל-ADEM". המשיב הגיש כתב תשובה, בו טען, בין היתר, כי החלטת הדחייה "מבוססת ומנומקת כדבעי", וכי "המחלה הנטענת אינה עולה כדי נכות כהגדרת מונח זה בחוק הנכים". לכתב התשובה צורפה חוות דעת משלימה מיום 20.8.2017 של פרופ' אורן כהן (להלן: חוות דעת כהן 2), בה כתב כי הקשר בין מצבי מתח נפשי לאירועים מוחיים "הנה טענה המצויה במחלוקת בספרות הרפואית", ואינה בגדר אסכולה רפואית מקובלת.
...
בתיק הרפואי שהוגש לנו לא מצאנו מסמך ובו ממצאי הבדיקה, אולם על קיום הבדיקה בתחילת ספטמבר 2012 ועל תוכן ממצאיה למדנו מתדפיס סיכום ביקור של המערער אצל ד"ר מיכאל טילביץ ביום 25.10.2012 ומהכתוב בחוות דעתה מיום 17.1.2016 של הנוירולוגית ד"ר אילנה שלזינגר, אליה הופנה המערער על-ידי המשיב: "4.9.12 MRI מוח - נגע באיזור התלמוס הקדמי משמאל היפואינטנטי ב-1T, היפראינטנטי ב-T2 והיפאינטנטי ב-FLAIR בגודל של 13x9 מ"מ. שני מוקדים היפואינטנטים בחומר התת קורטיקלי הפרזנטלי מימין ומוקד בחדר שמאל. לאור צמצום נגעים חשודים לדמילינטיביים או וסקולריים". ביום 5.9.2012 הגיש המערער למשיב בקשה להכרה בנכות לפי חוק הנכים, שנתמכה בתצהירו מיום 16.8.2012 ובתרשומת שהוזכרה לעיל.
מעבר לדרוש נציין כי מקובלת עלינו עמדת מומחה הוועדה בנוגע לקיומו של זיהום קודם (המהווה אחד הגורמים ל-ADEM) ועמדת מומחה המערער בדבר היות המערער במצב דחק מתמשך (אשר היותו גורם הדק לאירוע מוחי שנוי במחלוקת בין חוקרים שונים).
לאור האמור לעיל, אנו קובעים כי הוכח קשר סיבתי של גרימה בין האירוע הנוירולוגי שעבר המערער בימים 20-21.4.2012 (בין אם היה ADEM ובין אם היה אירוע מוחי איסכמי), בתקופת שירותו הצבאי הסדיר, לבין ההפרעה הקוגניטיבית ממנה הוא סובל כיום.
לאור התוצאה אליה הגענו, אנו מחייבים את המשיב לשלם למערער שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 10,000 ₪, וכן לשלם לו הוצאות בגובה שכר הטרחה ששילם המערער לד"ר אינספקטור עבור הכנת חוות דעתו, וסכום נוסף של 1,800 ₪ שהמערער שילם לד"ר אינספקטור עבור עדותו בפנינו ביום 14.11.19.

בהליך ערעור על ועדה (ע"ו) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בפסק הדין הורתה ועדת הערעורים על שינוי הקשר הסיבתי, בגין פגימה נפשית שממנה סובל המשיב, מהחמרה לגרימה, ונפסק, כי מלוא הנכות הנפשית תזקף לחובת תנאי השירות הצבאי.
במישור מחלת הפסוריאזיס - לאחר שקצין התגמולים דחה את תביעת ההכרה, בשל העדר קשר סיבתי לשירות, ומהמשיב הגיש ערעור על כך, הושגה הסכמה, שקבלה תוקף פס"ד, על הכרה בקשר של החמרה, בשיעור 60%, על חשבון תנאי השרות.
המשיב נסמך בכך על היתייחסות הפסיכיאטרית, ד"ר שלזינגר, בחוות דעתה, אשר ניתנה עבור קצין התגמולים, שם נאמר, כי: "במידה וייקבע כי מחלת הפסוריאזיס הנה תולדה של תנאי שרותו הצבאי, אזי כל נכותו הנפשית תזקף לחובת תנאי השרות". המשיב טען, לפיכך, כי מעת שהוכרה, בפס"ד מוסכם, מחלת הפסוריאזיס (קשר של החמרה - 60%), יש לשנות את ההכרה הסיבתית בפגימה הנפשית, לקשר של גרימה, חלף החמרה, ולזקוף את מלוא הנכות הנפשית על חשבון השרות.
...
הנימוק המסכם לכך, באופן לא שגרתי, דווקא אינו עומד במוקד השגה ערעורית של המערער, אלא, שקצין התגמולים מבהיר, כי בכלל לא טען את שיוחס לו. ועדת הערעורים פסקה, כי: "... המסקנה היא כי מחלת הפסוריאזיס בה לקה המערער איננה מחלה מוסבת, כאמור בתקנה 9, אלא מחלה שהתפרצה כתוצאה מאירועים הקשים שחווה המערער והמשיב הכיר בה ככזו שאירעה על רקע שירותו הצבאי של המערער". כפי שיפורט להלן, עמדת קצין התגמולים הייתה, שהנכות הנפשית שלה טוען המשיב, היא נכות מוסבת, וככל שיש לקבוע קשר סיבתי רפואי בינה לבין מחלת הפסוריאזיס, שהיא פגימה מוכרת, הרי, הסמכות הבלעדית לקבוע זאת היא בידי הועדה הרפואית, ולא בידי קצין התגמולים או ועדת הערעורים.
על כן, דעתי היא, שיש לקבל את ערעורו של קצין התגמולים, ולבטל את פסק דין של ועדת הערעורים.
יעקב דנינו, שופט אשר על כן, הערעור מתקבל, כאמור בחוות דעתו של כב' ס. הנשיאה, השופט א. ואגו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו