בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים פליליים
ע"פ 7492/07
בפני:
כבוד השופט א' א' לוי
כבוד השופטת מ' נאור
כבוד השופט י' עמית
המערער:
עמוס חג'ג'
נ ג ד
המשיבה:
מדינת ישראל
ערעור על הכרעת דינו וגזר דינו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע שניתנו על ידי כבוד השופטים ח' סלוטקי, ר' ברקאי וב' אזולאי
תאריך הישיבה:
ג' בחשון התש"ע
(21.10.09)
בשם המערער:
עו"ד רון לוינטל רון
בשם המשיבה:
עו"ד מיטל בוכמן-שינדל
][]פסק-דין
אלכסנדר פנה לאחד בשם פאבל, ובפגישה שנערכה בין המערער, אלכסנדר ופאבל, ביקש המערער מפאבל תמורת תשלום, להכות את המתלונן ולשדוד ממנו את התיק (פאוצ') שבו הוא מחזיק את הסכם ההלוואה וכן להזריק לו נוזל, אשר לדברי המערער אמור לגרום לו לשיכחה.
בגין המעשים המתוארים לעיל, הוגש כנגד המערער כתב אישום המייחס לו שורה ארוכה של עבירות: קשירת קשר לפשע, עבירות בנשק, נסיון לשוד, נסיון לחבלה בכוונה מחמירה, ניסיון לרצח וגרם חבלה חמורה בנסיבות מחמירות, קבלת רכוש גנוב שהושג בזדון, הסתייעות ברכב לבצוע פשע, זיוף בכוונה לקבל באמצעותו דבר, שימוש במסמך מזוייף בכוונה לקבל באמצעותו דבר ונהיגה בזמן פסילה – עבירות לפי הסעיפים הבאים בחוק העונשין, התשל"ז-1977 (בהתאמה): 449(א)(1), 403 סיפא, 144(ב), 329(א)(6), 305(א)(1), 333+335(א)(1)1, סעיף 43 לפקודת התעבורה, 418, 420 וסעיף 67 לפקודת התעבורה.
...
בבדיקת מסוגלותו של הנאשם לעמוד לדין, על בית המשפט לבחון אם הנאשם "מסוגל לתפקד כראוי כדי להתגונן נגד האשמה ולקחת חלק פעיל בהליך המשפטי - אם ירצה בכך, עניין המחייב להבין את פשרם של ההליכים המתנהלים נגדו, ולהיות מסוגל לייפות את כוחו של עורך-דין שיפעל בשמו ולתקשר עמו" –ע"פ 3230/05 ליסן גולה נ' מדינת ישראל (לא פורסם, 22.1.07) והאסמכתאות שם. מצא בית המשפט כי הנאשם אינו כשיר לעמוד לדין, תחול הוראת סעיף 15(א) לחוק לטיפול בחולי נפש, תשנ"א-1991 לפיה רשאי בית המשפט לקבוע כי "נאשם אינו מסוגל לעמוד לדין". או-אז נכנסת לפעולה הוראת סעיף 170(א) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982, הקובעת כי אם החליט בית המשפט שהנאשם אינו מסוגל לעמוד לדין, יופסקו ההליכים נגדו (אלא אם ביקש הסנגור לברר את אשמתו של הנאשם או שבית המשפט החליט לעשות כן מיוזמתו).
מסקנה זו מעוגנת גם בממצאים של המבחנים הפסיכודיאגנוסטיים והקוגנטיביים שנערכו למערער.
ד"ר זלוטוגורסקי, שערך למערער בדיקת SVT (Symptom Validity Test) הגיע אומנם למסקנה כי המערער אינו מתחזה, אך בעמ' 4 לחוות דעתו נכתב כי בראיון ובתצפית הקלינית נראה כי אין הפרעה בהליך החשיבה או בתוכן החשיבה (נציין כי לטענת התביעה, חומר הגלם של בדיקת ה–SVT לא נמסר לה על ידי ההגנה, למרות בקשתה של ד"ר שלפניקוב).