בית דין איזורי לעבודה בתל אביב -יפו
ב"ל 22567-10-22
17 דצמבר 2023
לפני :
כב' שופטת תמר עציון פלץ
המערער:
רן כדורי עקיבא
ע"י ב"כ: עו"ד יחיאל ו/או עקיבא ו/או מזר
המשיב:
המוסד לביטוח לאומי
ע"י ב"כ: עו"ד ירון לוין
פסק דין
דיון והכרעה
סעיף 123 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה – 1995, מסמיך את בית הדין לידון בעירעור על החלטה של הוועדה הרפואית לעררים בשאלות משפטיות בלבד, ועל פי הפסיקה נידרש בית הדין לבחון אם טעתה הועדה בשאלה שבחוק, חרגה מסמכותה, הסתמכה על שיקולים זרים או היתעלמה מהוראה המחייבת אותה[footnoteRef:2].
אם אתה טוען שיש לו נכות גבוהה יותר אנחנו נבדוק אותו, אגב יש סיכוי שיש נכות גבוהה לאין שיעור אבל גם יש סיכוי שאין נכות ואם אין נכות, מכיוון שזה ערר מוסד אנחנו נקבע בדיוק מה שאנחנו רוצים
ב"כ המערער: אין בעיה בסדר, אני רק. אני מקבל את מה שאדוני אמר, אני לא אערער על גובה הנכות, אני רק אציין שאפילו רופא, הראומטולוג קבע שהוא עם מוגבלויות קשות, זה כבר נטען בועדה, כיוון שיש מוגבלויות קשות כמו עמוד שדרה צוארי אז זה..
אשר להוצאות העירעור ושכר טירחת ב"כ המערער, הרי שמחד גיסא, העירעור היתקבל עקב היתנהלותה הפגומה של הוועדה, ולאחר שהמערער נידרש לנהל את הליך העירעור שבכותרת.
...
זאת, מאחר שפרופ' ביקלס אכן תמך בטיעוני המערער כנגד ערר המשיב בהתייחס לשינויים הניווניים, אך בתום הדיון קבע כי ערר המשיב מתקבל, אולם עיון בהחלטת הוועדה מלמד כי הפחתת הנכות בתחום האורתופדי לא נבעה מטענות המשיב בדבר שינויים ניווניים אלא נקבעה על יסוד ממצאי הבדיקה הקלינית שנערכה למערער, ולפיה לא נמצאה "נכות אורתופדית המיוחסת לעמ"ש צווארי ומותני".
לכך יש להוסיף, כי ההסכמה הנטענת בין פרופ' ביקלס לב"כ המערער, שלפיה ערר המשיב יידחה וכנגד דחייתו יוותר המערער על טענותיו בדבר שיעור הנכות האורתופדית (ובכך, למעשה, ימשוך את עררו), אינה מקבלת ביטוי מובהק וחד משמעי בתמלול ההקלטה, מאחר שפרופ' ביקלס מציין בפני ב"כ המערער כי ככל שהוא "טוען שיש לו נכות גבוהה יותר אנחנו נבדוק אותו, אגב יש סיכוי שיש נכות גבוהה לאין שיעור אבל גם יש סיכוי שאין נכות ואם אין נכות, מכיוון שזה ערר מוסד אנחנו נקבע בדיוק מה שאנחנו רוצים", ואילו ב"כ המערער משיב לו "אין בעיה בסדר, אני רק. אני מקבל את מה שאדוני אמר, אני לא אערער על גובה הנכות, אני רק אציין שאפילו רופא, הראומטולוג קבע שהוא עם מוגבלויות קשות, זה כבר נטען בוועדה, כיוון שיש מוגבלויות קשות כמו עמוד שדרה צווארי אז זה..." (ההדגשה הוספה).
[7: בר"ע (ארצי) 39263-03-15 רוחמה אופנר – המוסד לביטוח לאומי (6.7.2016), בסעיף 8 לפסק הדין: "היכולת גם של מי שאינו מצוי ברפואה, לעמוד על השיקולים שהובילו להחלטה ולהתחקות אחר הלך מחשבתה; האפשרות המעשית להפעיל ביקורת שיפוטית בנוגע להחלטות הוועדה וכן, שיפור איכות ההחלטות של הוועדות הרפואיות והגברת האמון הציבורי בהתנהלותן (לעניין חובת ההנמקה של הוועדה כגוף מעין שיפוטי"]
מסקנה זו נתמכת גם בהלכה הפסוקה שלפיה, ככלל, בית הדין לא יתקן את הטעות המשפטית שנפלה בהחלטת הוועדה ולא ישים עצמו בנעליה אלא במקרים חריגים בלבד, כאשר מדובר בטעות גלויה שתיקונה אינו מחייב ידע או שיקול דעת רפואי[footnoteRef:8].
[9: סעיף 93 לכתב הערעור המתוקן]
לאור כל האמור, הערעור מתקבל על יסוד הסכמת המשיב, ועניינו של המערער יוחזר אל ועדה לעררים (נפגעי עבודה), בהרכב חדש ושונה מהרכבה מיום 17.8.2022, על מנת שתדון בערר המערער על החלטת הדרג הראשון בתחום האורתופדי, הפסיכיאטרי והראומטולוגי, ובערר המשיב על החלטת הדרג הראשון בתחום האורתופדי.