מלבד זניחת המסמכים שצורפו לשטרי הסילוק, התובעים בחרו להמשיך בתובענה כנגד מע"צ ואף פנו לשר התחבורה שדחה את בקשתם, כאשר למעשה היה עליהם לצרף את שר התחבורה לתביעה ולפרט את טענותיהם ביחס לביטול החלטת הדחייה.
בע"א 5964/03 עזבון המנוח ארידור ז"ל נ' עריית פתח תקווה, פ"ד(4) 437 (21.3.2013) (להלן: הילכת ארידור) נקבעו כללים לעניין היתיישנות תובענה ושיהוי בהגשתה, לפיהם עילת התביעה בגין פצויי הפקעה לפי פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור) 1943 (להלן: "פקודת הקרקעות") נולדת לכל המאוחר, במועד בו תפסה הרשות חזקה במקרקעין.
יפים לעניין זה הדברים שנקבעו בע"א 172/89 סלע חברה לביטוח בע"מ נ' סולל בונה בע"מ, פ"ד מז(1) 311:
"...לעתים יכול מיסמך, אשר נעשה במהלך משא ומתן לפשרה, להיתקבל כראיה בבית המשפט. כך, למשל, כאשר גלומה במסמך האמור הצעה מחייבת, אשר בא עליה קיבול על-ידי הצד השני, יכול המסמך לשמש כראיה להצעה המהוה יסוד לכריתתו של חוזה בין הצדדים...ואולם, כאשר המשא ומתן בין הצדדים ניכשל, לא ישמשו המסמכים וההצהרות, שהוחלפו ביניהם במהלך המשא ומתן, כהודאת בעל דין כנגדם..."
הווה אומר, משבחרו התובעים ללכת במסלול של פנייה לשר במקום לחתום על שטרי הסילוק ולקבל את הפצוי הנקוב בהם, ברי כי ההצעה אינה תקפה עוד ואותם המסמכים שהוחלפו בין הצדדים במסגרת המשא ומתן הממושך שנוהל ביניהם אינם נכנסים תחת הגדרת "הודאת בעל דין" ולא יכולים לשמש כנגד נתיבי ישראל.
בכל הנוגע להארכת תקופת ההתיישנות משום הליכי משא ומתן שהתנהלו בין הצדדים והחלפת הצעות פשרה, ראו רע"א 9041/03 עבדו בטחיש נ' מדינת ישראל משרד הבטחון [פורסם במאגרים המקוונים] (18.8.2005) שם נפסק:
"לאחר שבחנו את המכתבים שנשלחו למבקש ואת הנסיבות שנלוו לכתיבת המכתבים הגענו לכלל מסקנה כי לא מיתקיים בהם הפן התוכני-מהותי עליו עמד השופט זמיר בפרשת משה הנ"ל. במכתבים מוצע אמנם פיצוי למבקש, אולם מהאופן בו נוסחו המכתבים אין ניתן ללמוד על הודאה בקיום זכותו של המבקש או אפילו על הודאה בקיום העובדות הנדרשות כדי לבסס זכות כאמור. יתרה מכך, במכתב בו פורטה ההצעה הראשונה נאמר כי משרד הבטחון מסכים לשלם למבקש סך של 9,500₪ לחיסול סופי של תביעתו "מבלי להכיר באחריות". אכן, אין בתיבה זו כדי ליצור הגנה מפני הטלת אחריות, אולם יש בה כדי להעיד על כוונתו ומהותו של המכתב.
גם אם המדינה לא היתה אחראית בנסיבות העניין לנזק הנטען על ידי המבקש - דבר שלא הוברר - בצדק סברה כי יש מקום להציע לו סכום של פיצוי, כפי שזכו לכך התובעים שניהלו תביעתם במועד.
למעלה מן הצורך יצוין, כי לאחר דחיית בקשת התובעים על-ידי שר התחבורה בנוגע לפצויי הפקעה מכוח פקודת הדרכים, היה עליהם ככל שהם חפצו לערער על אותן החלטות לצרף את שר התחבורה להליך ולהעלות טענותיהם כנגד נימוקי הדחייה, אולם התובעים לא פעלו כאמור והמשיכו בתביעתם כנגד נתיבי ישראל תוך היתעלמות מהחלטת השר בעיניינם.
...
מבלי להידרש לטענת השיהוי או ההתיישנות, גורל התביעה דחייה בהעדר יריבות בין התובעים לבין נתיבי ישראל, ביחס להפקעה שבוצעה מכוח פקודת הקרקעות וחוק התכנון והבנייה, ועל כן אין מנוס מדחיית התובענה בנוגע לאותן הפקעות.
..לדעתי, איזון בין התכליות והשיקולים שעליהם עמדנו מוביל למסקנה כי יש לפרש את סמכות השר הקבועה בסעיף 190(א)(2) לחוק להענקת פיצויי סבל במקרה של הפקעה חלקית שלא השביחה את יתרת החלקה כסמכות רשות.
לאור כל האמור התביעה נדחית.