מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור על ארנונה בנכס באזור התעשייה

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2015 בעליון נפסק כדקלמן:

גם אם המס הוטל לראשונה עובר לשנת 2005, הרי שהדבר נעשה בהליך מנהלי לקוי, מאחר שהועד המקומי כלל לא ידע שאיזור התעשייה נמצא בתחום סמכותו, וממילא לא התכוון להטיל ארנונת ועד מקומי על הנכסים הנמצאים בו. ובכלל, הטלת המס על איזור התעשייה אינה סבירה, מאחר שהועד אינו מספק לאיזור שירותים, ולא בכדי אין אף ועד מקומי בארץ המטיל ארנונה על איזור תעשייה.
דיון והכרעה דין העירעור להדחות, הן מכיוון שהועד המקומי לא הוכיח כי ההחלטה להטיל ארנונת ועד מקומי על נכסים שאינם למגורים התקבלה כדין לפני שנת 2005, והן מאחר שמדובר בהטלת מס רטרואקטיבית שדינה להתבטל.
...
משהגענו למסקנה כי הצו משנת 2002 לא הטיל ארנונת ועד מקומי על נכסים באיזור התעשיה, צדק בית משפט קמא בקבעו כי הארנונה לא הוטלה לפני שנת 2005, ועל כן היתה טעונה אישור השרים על פי סעיף 9ב לחוק ההסדרים.
סוף דבר הגענו למסקנה כי הועד המקומי לא הטיל ארנונה לראשונה על המשיבה לפני שנת 2005.
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת התיק קמא נדונה תביעה לסכום קצוב שהוגשה ע"י המבקשת (להלן גם: "הערייה") נגד המשיבה (להלן גם: "עיני") בעיניין חוב ארנונה בגין נכס באיזור התעשייה הר הגעש בראשל"צ הידוע כחלקה 32 בגוש 3946 (להלן: "הנכס").
לאחר שעיינתי בטיעוני הצדדים, מצאתי כי יש ליתן רשות ערעור ולדחות העירעור לגופו מהנימוקים כדלקמן: ההלכה הפסוקה והמושרשת קובעת באופן עיקבי, כי השגות בעלי הדין על החלטות ביניים של הערכאה הדיונית, יידונו, ככלל במסגרת ערעור על פסק הדין וזאת למעט מקרים נדירים שבהם מבקש רשות העירעור מראה כי דחיית הדיון בהשגה על ההחלטה לשלב העירעור על פסק הדין, עלול להשפיע באופן ממשי על זכויות הצדדים, עלול לגרום לנזק של ממש או עלול להביא לקיומו של הליך מיותר או שגוי.
זאת ועוד; אם אותה "היתיישנות" הכלולה בהסכמה בעירעור הנה עפ"י חוק ההתיישנות וללא ויתור מצד הערייה על טענות הנוגעות לחלוף המועד להגשת ערר עפ"י חוק הערר, הרי שהתוצאה תהיה כי למעשה, ביהמ"ש בעירעור לא הכריע בעירעור שהובא לפתחו, שהרי עניינו בשאלה – האם עיני חסומה מלטעון להשבה הואיל ושילמה ביתר עבור ארנונה בגין חישוב מוטעה של שטחים וסיווגים, בשל אפשרות לטעון את הטענה במסגרת השגה.
...
אני סבורה כי החלטת בימ"ש קמא לפיה העירייה מנועה מלטעון טענה ולפיה עיני מנועה מלטעון נגד חיובי הארנונה לאחר שחלפה התקופה שנקבעה בחוק הערר להגשת ערר על החלטת מנהל הארנונה; עלולה להשפיע באופן ממשי על זכויות הצדדים ועל ניהול ההליך ועל כן מצאתי לנכון ליתן רשות ערעור ולהכריע בנושא כבר עתה.
המבקשת – העירייה טוענת בבקשת רשות ערעור שלפני כי החשש מפני התיישנות עלה מצידו של ב"כ עייני בדיון ביום 26.2.15 כיוון שלא היה ברור, מהי אותה מסגרת דיונית עצמאית בה תתברר "תביעת ההשבה שכנגד". בהקשר זה מפנה ב"כ העירייה לעמ' 3 לפרוטוקול הדיון בערעור שורות 20-23: "ב"כ המערער: ההצעה מקובלת עלי ואני אנסה לשכלל אותה. אנו אומרים שמגיע לנו כסף. המקום שמגיע לנו כסף אני לא בטוח שזה בעתירה מינהלית. יכול להיות שנצטרך לבחור בין שתי חלופות. אם לא תטען תביעת התיישנות אני יכול להעלות טענותיי. יתכן שהמקום הנכון הוא הגשת תביעה כספית נפרדת מבלי שתעלה טענת התיישנות, רק שהמינהלי לא יידרש לתביעה כספית". ב"כ העירייה מוסיף וטוען כי הרציונל שעמד מאחורי טענת עיני היה, כי ברגע שמדובר בהגשת תביעה כספית נפרדת, העירייה כבר אינה מנועה מלטעון טענת התיישנות בהתאם לחריג הקבוע בסעיף 4 לחוק ההתיישנות ולהלכה הפסוקה ובהחלט ניתן יהיה לטעון התיישנות נגד התביעה.
לסיכום: לאור האמור לעיל, ניתנת לעירייה רשות לערער והערעור נדחה לגופו.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום בראשון לציון (כב' השופט א' יקואל, סג"נ), מיום 8.2.14, שבו קיבל בית המשפט תביעה שהגישה עירית לוד ("הערייה" או "המשיבה") נגד המערער ("המערער"), לחייבו בתשלום חובות ארנונה כללית, שירותי שמירה, מים וביוב.
רקע הערייה חייבה את המשיב בתשלומי ארנונה, שמירה, מים וביוב בגין כמה נכסים שהחזיק באיזור התעשייה שבתחום שיפוטה (להלן יחד "החובות").
המערער הגיש בקשת רשות להיתגונן שבה טען טענות אחדות: היתיישנות (לגבי חלק מסכום התביעה); הסכום הנתבע אינו מדויק; קזוז בגין חוב שחבה לו הערייה עקב עבודות שעשה למענה; חישוב לא נכון של שיטחו של נכס 200 לצורכי חיוב בארנונה - הערייה לא הקפידה להפחית מהחיוב לגבי נכס 200 את שטחיהם של תאים שהושכרו מזמן לזמן לאחרים (60 מ"ר כל תא); יש להפחית מהסכום הנתבע חיוב עבור 103 מ"ר של נכס 204, נוכח הסכמה כתובה של הערייה לתקן את גודל השטח; הערייה התרשלה בהנחת קו ביוב בשטח הסמוך לנכס 200, באופן שמנע מהמערער לעשות שימוש בו במשך תקופה מסוימת.
...
עיקר טענות העירייה דין הערעור להידחות מאחר שמדובר בפסק דין מנומק היטב, וכאשר הערעור מופנה כלפי קביעות שבעובדה ובמהימנות.
לא מצאנו כי המקרה שלפנינו בא בגדר אותם חריגים.
בסופו של דבר, מדובר בערעור המופנה כלפי קביעות שבעובדה ובמהימנות שקבע בית משפט קמא ולא מצאנו עילה להתערב בקביעותיו.
הערעור נדחה.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

שר הפנים התבקש באותו מכתב לאשר את ההנחות בתעריפי הארנונה לנכסים באיזור התעשיה פארק רבין בהתאם לאותה החלטה מ-19.2.96, ובהמשך, התבקש לאשר את שינוי התעריפים לנכסים המסחריים בהתאם להחלטות המועצה משנת 1995, וזאת לאחר שהאישור האמור לא היתקבל מאז נשלח מכתב ראש העיר מיום 12.9.95.
במאמר מוסגר נציין כי תחולתו של סעיף 9(ב)(2) לחוק הסדרים במשק המדינה [תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), התשנ"ג-1992, כפי שצוטט על ידי הערייה בסיכומיה, היא רק מיום 1.1.98, והוא אינו חל לפיכך בעניינינו, אך די באמור לעיל על מנת להביא למסקנה כי שינוי סיווג של נכסים באופן המשפיע על הארנונה, אינו פרי רצונם והחלטתם העצמאית של השרים, אלא פרי רצונה והחלטתה של המועצה, הטעון אישור השרים.
נקבע שם כי: "...בקביעת תעריפים בצו ארנונה נוהגת הרשות המקומית כמחוקקת...ניתן עדיין לומר כי החלטת המועצה בעיניין ארנונה כללית כוללת במהותה מאפיינים ברורים של החלטות בנות פועל תחיקתי...". עוד נקבע כי: "באשר לאישור החריג אשר ניתן על-ידי השרים, פרשנותו של זה כרוכה במידת מה בפרשנות שיש ליתן להחלטת המועצה... כך או כך, על פי ההבחנה המסורתית בין סוגי הסמכויות המוקנות לרשות, מהוה החלטה על מתן אישור חריג המגשימה את סמכות השרים לפקח על החלטות הרשות המקומית, סמכות בעלת אופי ביצועי..." "...היות שהאישור החריג ניתן במענה לבקשה שהוגשה מטעם המערערת, על יסוד החלטת המועצה, לא ניתן לנתק בין פרשנותן של שתי ההחלטות ותכליותיהן, אלא אם קיימת אינדיקאציה לכך שהצדדים הבינו את מהות בקשת המערערת באופן שונה. במילים אחרות, במקרה שבו ניתן אישור לבקשת המערערת שנועדה לאשר עריכת רפורמה בסיווגי הנכסים שעל בסיסם נקבעת הארנונה העירונית, חזקה כי האישור נועד להתיר למערערת להגשים את המטרה שבה חפצה בהגשת הבקשה. פרשנות שמשמעותה שהמערערת לא תוכל להגשים את המטרה שרצתה להגשים, תדחה אפוא". אף בעניינינו, אישור השרים ניתן בעקבות החלטת המועצה מ-11.9.95 וקשור אליו בטבורו.
...
וכך הובאה מסקנה זו בסעיף 50 לפסק הדין בעניין אי.בי.סי: "האיזון בין השיקולים המתחרים שעליו עמדנו מקים חזקה שלפיה עתירה מינהלית המכוונת לפגם משורשר שנפל בצו ארנונה המוגשת בחלוף שבע שנים ממועד התקנתו של הצו הפגום לוקה בשיהוי אובייקטיבי המביא לדחיית את העתירה. חזקה זו ניתנת לסתירה במקרים מתאימים. הלכה זו תחול הן ביחס לעתירות התוקפות בתקיפה ישירה צווים שנפלו בהם פגמים משורשרים, הן ביחס לתביעות אזרחיות להשבה של סכומים שנגבו שלא כדין מחמת פגם משורשר". באותו עניין שעסק בפגמים חד פעמיים שנפלו בצווי ארנונה 17 שנה ו-13 שנה לפני הגשת העתירות, אשר שורשרו לצווים עדכניים בשל המבנה המיוחד של חקיקת ההקפאה, מצא בית המשפט העליון כי האינטרס הציבורי בשמירה על שלטון החוק ובכך שהעירייה לא תוסיף לגבות מס בהעדר הסמכה חוקית לכך ניצב מול אינטרסים רבים אחרים: "הנזקים שייגרמו ושעלולים להיגרם לאינטרס הציבור אם בית המשפט יידרש לעתירות חרף השיהוי שדבק בהן הם בשיעור ניכר. ככל שייקבע כי החיובים שהוטלו בגין שטחים משותפים הוטלו שלא כדין ולכן בטלים, משמעות הדבר שהעירייה תהיה מנועה מלגבות בעתיד ארנונה בגין שטחים אלה, אף שתקציבה נסמך עליהם. אין חולק כי מדובר בסכומים המגיעים כדי מיליונים רבים של שקלים. מעבר לכך, העירייה תידרש להתמודד עם תביעות השבה, הן במישור הפרטני הן במישור הייצוגי (תביעות השבה ייצוגיות אכן הוגשו), וככל שתחויב בהשבה (מלאה או חלקית) – התשלום יבוא על חשבון שירותים מוניציפאליים שיסופקו בשנים הבאות. לכך יש להוסיף כי העירייה מוגבלת בשינוי אופן החיוב בארנונה נוכח חקיקת ההקפאה. היא לא תוכל לכסות את החובות שייווצרו או לספק את השירותים שהמס שהיה אמור להשתלם נועד לממן. כל אלה יגרמו לפגיעה באיכות השירותים, לחוסר ודאות תקציבי ולקיפאון בהתנהלות העירייה. לכך יש להוסיף את המשקל הרב שיש להקנות לפגיעה שתיגרם לציבור בכללותו כתוצאה מעצם האפשרות לברר הליכים המוגשים בשיהוי כה ניכר: הטלת עומס רב על בתי המשפט וחשש מהכרעות סותרות; השקעת משאבים מצד הרשויות; ונזק ראייתי שנגרם כתוצאה מחלוף הזמן. משקלם של שיקולים אלו – ניכר הוא". בסופו של דבר, ועל יסוד נסיבות אותו מקרה, הגיע בית המשפט למסקנה כי : "איזון בין שיקולים אלו מוליך למסקנה שלפיה הנזק שייגרם לאינטרס הציבור כתוצאה מבירור העתירות ומתן סעד – כל סעד – עולה על התועלת שתנבע ממנו. אשר על כן, דין העתירות להידחות מחמת שיהוי". גם בעע"מ 3108/14 אלביט מערכות סאיקלון בע"מ נ' המועצה האזורית מטה אשר (19.8.15), נדון נושא דומה בו נטען לפגם בצווי ארנונה מלפני שנים רבות, בכך שתעריף הארנונה עלה בלא לקבל את אישור השרים.
בהינתן כל האמור לעיל בענייננו, ברי כי אפילו הייתי מוצא שצווי הארנונה הרלבנטיים פגומים הם, לא הייתה תוחלת לתובענה זו בשל השיהוי שדבק בה. לפיכך, אף לעניין מחלוקת זו בעניין השיהוי, אין מתקיימת האפשרות הסבירה שתוכרע היא לטובת המבקש, ודין הבקשה והתובענה להידחות גם מטעם זה. סיכום אשר על כן, אני דוחה את בקשת האישור ואת תובענת המבקש.
בהתחשב בכלל שיקולים אלה, אני מחייב את המבקש לשלם למשיבה שכ"ט עו"ד בסך 25,000 ש"ח. ניתן היום, ב' חשוון תשע"ז, 03 נובמבר 2016, בהעדר הצדדים.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בר"ם 3505/22 לפני: כבוד השופטת ד' ברק-ארז המבקשים: 1. רחל נחשון ז"ל 2. שלמה נחשון 3. עומר נחשון 4. גלעד נחשון נ ג ד המשיב: עריית בת ים – מנהל הארנונה בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בשבתו כבית משפט לעניינים מינהלייים מיום 23.3.2022 בעמ"ן 8457-03-21 שניתן על-ידי כבוד השופטת ה' עובדיה בשם המבקשים: עו"ד ישעיהו עברי ][]החלטה
מקורו של ההליך דנן במחלוקת בין הצדדים הנסבה על חיוב הארנונה בגין נכס המצוי באיזור התעשייה של העיר בת ים (להלן: הנכס).
...
לאחר שעיינתי בבקשה על נספחיה הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות, אף מבלי להידרש לתשובה.
בנסיבות העניין, לא שוכנעתי כי המקרה דנן בא בגדרי אמת המידה האמורה.
טענותיהם של המבקשים נבחנו ונדונו בפירוט כמה פעמים לאורך השנים, הן בוועדת הערר והן בבית המשפט המחוזי, ולא מצאתי כי נפל בהכרעותיהם פגם המצדיק התערבותו של בית משפט זה. סוף דבר: הבקשה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו