מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ערעור עיריית טבריה על חיוב בפינוי פסולת עסקית עודפת

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

השופט סוקול דן בסוגיית אמות המידה להטלת החובה לפינוי עצמי על-ידי העותרת, והבהיר כי סמכותה של ערייה להטיל חובת פינוי עצמי של פסולת חריגה אינו מחייב את המסקנה שניתן להטיל חובה כזו על כל בעלי העסקים, וכי יש לבחון את הוראותיו של חוק עזר ושל הגדרת החייבים על פיו.
השופט סוקול קבע את התוצאה של העדר איבחנה ברורה בחוק העזר (ההדגשות הוספו - א"ג): "כאשר נמצא ליקוי בחוק עזר או בתקנות, אין הכרח להכריז על בטלותו של החיוב שהוטל על פיו. ביטול כולל של החיוב משמעו הטלת חובה על הציבור לשאת גם בפנוי פסולת חריגה וכאמור, אין כל פסול עיקרוני בהטלת חובת פינוי או תשלום אגרה בשל פינוי פסולת חריגה. בנסיבות שכאלו, ראוי שבית המשפט יעכב את מתן הסעד, יימנע מביטול ההסדר הקיים ויימנע מתוצאה שעשויה להטיל מעמסה בלתי סבירה על הציבור כולו .... לפיכך, נראה לי נכון להורות כי על הערייה לקבוע, תוך 3 חודשים מהיום, קריטריונים חדשים להבחנה בין פסולת בסיסית שתפונה ללא חיוב נוסף, לבין פסולת חריגה שתפונה בפנוי עצמי או תוך תשלום אגרת פינוי. לאחר קביעת הקריטריונים יותאמו חיובי העותרת על פיהם. אם לא ייקבעו קריטריונים ברורים תוך המועד האמור, לא תוכל הערייה להמשיך ולגבות אגרת פינוי אשפה או לידרוש פינוי עצמי של הפסולת מהעותרת. קריטריונים אלו יפורסמו כנדרש ויובאו לידיעת כל ציבור בעלי העסקים בעיר. אוסיף, כי ראוי שהעירייה תיבחן את חוק העזר, תתאימו ותתקנו, כך שיכלול אף הוא קריטריונים ברורים להבחנה בין סוגי הפסולת". העירעור על פסק דין זה נדחה בבית המשפט העליון בפסק דין שניתן ביום 18.5.2017 במסגרת עע"מ 826/14 עריית חיפה נ' מלונות דן בע"מ, ביחד עם בג"ץ 4279/15 סלע קפיטל נדלן בע"מ נ' שר הפנים (להלן: ענין סלע קפיטל).
השופט י' אברהם עשה איבחנה בין חוקי העזר שנידונו בעיניין זנלכל ובעניין מלונות דן, בהם נקבע כי בעל מיפעל חייב בפנוי פסולת מיפעל, לבין חוק העזר של עריית טבריה, אשר אין בו סעיף המסמיך את הערייה לחייב את המפעל לבצע פינוי עצמי של אותה פסולת שפונתה קודם לכן על ידי הערייה במקומו של אותו בעל או מחזיק במפעל.
בחקירה הנגדית טענה תחילה המומחית מטעם התובעת: "אני באתי לקבוע אם הפסולת שמדובר לפנינו היא פסולת בסיסית או פסולת עודפת" (עמ' 19 לתימלול ישיבה מיום 29.1.2018), "ואם אתה שואל אותי אם יש כאן פסולת עודפת, אז אני יכולה לומר לך שלא. אם יש כאן פסולת בסיסית? אכן כן" (עמ' 21, שם).
...
בפסקה 15 בפסק הדין בעניין גב ים נכתב (ההדגשות הוספו - א"ג): "בתמונות שצורפו על ידי העירייה רואים, כי מדובר בפסולת תעשייתית ולא פסולת ביתית. פסולת זו כוללת בין היתר שאריות גומי וחומרים נוספים וכן ניילונים. מדובר אפוא בפסולת כהגדרתה בחוק העזר, כלומר פסולת הנוצרת בבתי מלאכה במהלך הליך הייצור. דומה כי גם המומחית מטעם העותרת אינה חולקת על כך. גב' זלינגר מציינת כי עסקי המזון במתחם מייצרים מעט פסולת אורגנית, ושני בתי הדפוס מייצרים פסולת נייר. תוצרים אלו לטענתה יכולים להיכלל בהגדרת אשפה בחוק העזר. עם זאת לגבי העסקים האחרים במתחם, לרבות החברה להרכבה של לוחות חשמל וחברת שורש, המומחית אינה טוענת כי מדובר באשפה, אלא אך מדגישה כי הם נקטו ביוזמות רבות לצמצום ומחזור האשפה. מכאן כי אפילו לגישתה לפחות עסקים אלו מייצרים פסולת כהגדרתה בחוק העזר, ולא אשפה". דברי המומחית זלינגר בחקירה הנגדית בתובענה שבפנינו ובדיון בעתירה המנהלית בעניין גב ים מהווים שינוי מהאמור בחוות דעתה, והם למעשה מהווים תמיכה לטענת הנתבעת, לפיה במתחם נוצרת "פסולת" כהגדרתה בחוק העזר, ופסולת כזו הינה פסולת שאינה "אשפה" ביתית, אלא "המשך של תהליך הייצור". הכרעה תחילה הגענו למסקנה כי חוק העזר כולל אבחנה בין "אשפה" בסיסית לבין "פסולת המהווה המשך של תהליך הייצור", אשר לגביה הוטלה בעניין עיריית חולון חובת פינוי עצמי על הבעלים או המחזיק של המפעל המייצר.
לאחר מכן בחנו את חוק העזר ומצאנו כי הוא כולל את האבחנה האמורה.
אשר על כן, הנני דוחה את התביעה, ומחייב את התובעת לשלם לנתבעת שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 105,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט (בדימ') מ' מזוז: ערעור נגד פסק דינו של בית המשפט המחוזי בנצרת בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים (השופט י' אברהם), מיום 17.11.2019, אשר קיבל את עתירתן של המשיבות נגד הודעת המערערת, עריית טבריה (להלן: עריית טבריה או הערייה) מיום 26.3.2019, לפיה אין הערייה מחויבת בפנוי פסולת עסקית עודפת, וכי על כל בעל עסק בעיר, לרבות בתי המלון, לשאת בעצמו בעלות פינויה של אותה פסולת עודפת.
כן נדחתה טענתה החלופית של הערייה, לפיה משנקבע בענין חולון כי היא אינה חייבת בפנוי פסולת עסקית עודפת, אזי לא נידרש לעגן בחוק עזר את דרישת התשלום בגין פינוי פסולת זו. נקבע כי בענין חולון לא נקבע שרשות מקומית מחויבת בפנוי פסולת בסיסית בלבד, אלא נדונה שאלת המימון של פינוי אשפה עודפת, אך לא הוטל ספק בכך שלרשות חובה שבדין בפנוי כלל האשפה בתחומה.
...
בחינה מהותית כאמור של חוק העזר דנן מובילה כאמור למסקנה כי חוק העזר כולל הבחנה בין אשפה לפסולת עסקית, וכי כאשר מדובר ב"פסולת הנוצרת במפעל", הרי שהיא בגדר "פסולת" גם אם מדובר בפסולת מסוג של שיירי מטבח ואוכל, בדומה לאשפה ביתית.
מחלוקת זו לענין התחשיב בו עשתה העירייה שימוש לצורכי התחשבנות עם בתי המלון לא הוכרעה על ידי בית המשפט קמא, לאחר שהגיע כאמור למסקנה כי העירייה פעלה בחוסר סמכות (פסקה 87 לפסק הדין).
לאור כל המקובץ לעיל אציע לחבריי כי נקבל את הערעור ונבטל את פסק דינו של בית המשפט קמא, בכפוף להערות דלעיל.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

תשובת הערייה: לטענת העיריה, אין היא חייבת לספק את שירותי פינוי האשפה העודפת כנגד הארנונה שבתי המלון משלמים לה. לטענתה, תוך הפניה לסעיפים 242 ו- 249(2) לפקודת העיריות, וכן תוך הפנייה להילכת חולון, היא אינה מחויבת לפנות את כל הפסולת שהעותרות מייצרות, אלא מחויבת בפנוי הפסולת הבסיסית בלבד.
ב"כ הערייה חזר אף הוא על טענות הערייה בתשובתה לרבות זאת, כי לעירייה סמכות להטלת החיוב מכוח חוק העזר וכן פירט את סעיפי חוק העזר שמכוחם ניתן לדעתו להורות על החיוב האמור.
וכך עולה מכותרת המסמך מיום 6.5.19 הנ"ל – " חוק עזר בעיניין אגרת פינוי פסולת עודפת - התאמה לאמות המידה תחשיב עריית טבריה לפינוי פסולת, תשע"ט – 2019" סימוכין: מיסמך משרד הפנים שמ. 2010-19090 מיום 11.2.18.
מעבר לכך, בעיניין קרית גת אליו הפניתה העיריה בעצמה (עע"מ 7178/17 הנ"ל) נאמר בנוגע לנוהל מיטיב חדש שעל פיו ביקשה הערייה לפעול, ושאינו עולה בקנה אחד עם חוק העזר, כדלקמן - "באשר לנוהל החדש לפיו פועלת המערערת וההטבות הניתנות מכוחו לבעלי מפעלים ועסקים – אלו עשויים לעורר שאלות לא פשוטות מאחר שחוק העזר, כמצבו היום, מחייב את המפעלים והעסקים שבתחום שיפוטה של המערערת לשלם לה את מלוא האגרה בגין פינויה של כל פסולת מיפעל, ללא הקלות וללא הנחות. ברם, מאחר שסוגיה זו לא עמדה לדיון ולא לובנה לפנינו, אמנע מלהביע את דעתי בנושא.
...
לאור שדחיתי את טענות העירייה אני קובע, כי החלטת העירייה (מיום 26.3.19) בטלה מחמת שניתנה בחוסר סמכות.
מאחר והגעתי לכלל מסקנה כי החלטת העירייה ניתנה שלא בסמכות, הרי שממילא אין כל צורך להידרש לטענה זו. על יסוד אותו נימוק, איני דן בטענות העירייה שעניינן בשיקול דעת העירייה לקבוע בהחלטה מנהלית שלה את אמות המידה לקביעת הפסולת הבסיסית (כאמור עמודים 18-24 לתשובתה).
סוף דבר: דין העתירה להתקבל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

וכך נקבע שם: "...עם זאת, הגם שקיים ספק אם חוק העזר של עריית טירת הכרמל עומד במתוה ובעקרונות שנקבעו בבג"צ חולון בקשר לקביעה מפורשת של סמכות המשיבה להטיל חובת פינוי עצמית של פסולת עודפת או הטלת אגרה בגין פינוי פסולת עודפת, והגם שחוק העזר אינו קובע קרטריונים לאבחנה בין "אשפה רגילה" ל"אשפה חריגה", משסעיפים 2 ו – 3 לחוק העזר קובעים באופן מפורש חובה על בעלי הנכסים להפריד את הפסולת מן האשפה על ידי התקנת מיכלים נפרדים, ומאחר ואין מחלוקת כי המערערת מעולם לא התקינה מיכלים לפסולת ומעולם לא הפרידה בין פסולת לבין אשפה, אין מנוס מלקבוע כי לא קמה חובה על המשיבה בנסיבות אלה לפנות את הפסולת התעשייתית של מפעלים ובתי מלאכה ממיתחם העותרת".
בעע"מ 20/20 עריית טבריה נ' היתאחדות המלונות - טבריה ואח' (פורסם במאגרים משפטיים), נקבע כדלקמן: "חוק העזר לטבריה בענין פינוי אשפה ופסולת הוא מלפני שנות דור (1991) – שנים רבות קודם לפסק הדין בענין חולון, שניתן בשנת 2013, וקודם לקביעת אמות המידה על ידי משרד הפנים בשנת 2018- ומטבע הדברים שאינו נוקט במונחים העדכניים בהם נעשה שימוש בענין חולון ובאמות המידה. ואולם, את הבחינה של חוק העזר, האם יש הבחנה בין פסולת בסיסית לבין פסולת עסקית עודפת, והאם יש בו בסיס חוקי לגביית תשלום עבור אשפה עודפת, יש לערוך לפי מהות הדברים ולאו דוקא לפי הטרמינולוגיה בה נקט חוק העזר .... אני סבור כי עיון בחוק העזר מוביל למסקנה כי הוא כולל הסמיכה להורות לבעל עסק לפנות פסולת ומשלא עשה כן רשאית הערייה לפנות את הפסולת בעצמה ולחייב את בעל העסק בהוצאות הפינוי. אפרט בתמצית...". וראו בהמשך: "אכן, הניסוח של חוק העזר, שנחקק עוד בשנת 1991, אינו מיטבי... וראו גם בהמשך: "יש לזכור כי חוק העזר הנידון, כמו חוקי עזר רבים אחרים לעניין זה, נחקק שנים רבות קודם להילכת חולון ולאמות המידה שפירסם משרד הפנים, וממילא אין לצפות כי יכלול הבחנות והגדרות מדויקות בין פסולת מיפעל לפסולת ביתית ובין פסולת בסיסית לפסולת עודפת, במובן הילכת חולון. בהתאם לכך נקבע בעיניין קרית גת כי ניתן לגבות אגרה ייעודית בגין פסולת מיפעל עודפת "כל אימת שחוקים אלה מקיימים את ההבחנה האמורה בין פסולת בסיסית לפעולת מיפעל, ולו ברמת העקרון הכללי" (הדגשות שלי – הח"מ).
...
מכל האמור לעיל עולה כי דין התביעה להידחות, ואסכם: חוק העזר של העיריה מבחין עקרונית בין אשפה בסיסית לבין פסולת.
הנזק אני סבורה כאמור שלעירייה אין חבות כלפי התובעות, אולם ככל והייתה חובה כזו, אזי העלויות שעל הנתבעת לשלם הן עלויות הפינוי לעירייה, אשר הוכחו בתצהירים מטעם העיריה, ולא נסתרו.
יחד עם זאת מאחר ודחיתי את חבות הנתבעת לא מצאתי לנכון להתייחס לנושא הנזק מעבר להבהרה זו. לסיכום אני מורה על דחיית התביעה התובעות ישלמו לנתבעות שכ"ט עו"ד בסך של 58,500 ₪ (ראו סכום התביעה, וכן ראו כי תיק זה נוהל עד תומו, הוגשו תצהירים, התקיימו שני קדמי משפט ושני דיוני הוכחות והוגשו סיכומים), וזאת תוך 30 יום מהיום.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

תמצית טענות העותרת - העותרת טוענת כי המשיבה חייבת על פי חוק העזר לפנות את כל האשפה מהאתר (למעט האשפה שמפונה במסגרת הפינוי המיוחד), וזאת ללא תשלום או חיוב כלשהם, כנגד תשלומי הארנונה שמשלמת העותרת.
בקשת רשות ערעור על החלטה זו נדחתה, במסגרת בר"מ 6708/16 המועצה האזורית מנשה נ' בריל פאשן בע"מ (06.12.2016), וכך נפסק: "בבג"ץ 1756/10 עריית חולון נ' שר הפנים (2.1.2013) קבע בית משפט זה כי רשות מקומית רשאית לגבות אגרה מיוחדת בעבור פינוי פסולת שמייצרים מפעלים בתחומה "ובילבד שמדובר בפנוי פסולת הקשורה לתהליכי הייצור של המפעל מעבר לרמת 'בסיס' מסוימת שתקבע" (שם, בפיסקה 36).
שם, הערייה ביקשה לחייב את בעלי העסקים בעיר לשאת בעלות פינוי הפסולת העסקית העודפת, ובית המשפט העליון, שוב, אישר את ההסדר.
כמצוין לעיל, נימסר כי עריית טבריה מקדמת חקיקת חוק עזר חדש ועדכני לענין פינוי אשפה ופסולת, מתוך היתייחסות להילכת חולון ולאמות המידה, ומן הראוי אכן להשלים מהלך זה. ברם, עד להחלפת חוק העזר הישן בחוק עזר חדש, אין מניעה כאמור לפעול בהתאם לחוק העזר הישן, כפי שהובהר בפסקי הדין בענין זנלכל ובענין קרית גת."
...
העובדה שהעותרת הייתה חלק מהתובענה הייצוגית, אשר הנחת הבסיס שלה הייתה שהיא מוגשת בשם "מפעלים" בתחומה של המשיבה, מחייבת אף היא את המסקנה כי העותרת עונה על הגדרת "מפעל", בחוק העזר בו עסקינן (ולדעתי היא אף מושתקת מלטעון טענה סותרת).
עם זאת, וכפי שעולה מהפסיקה, העובדה שטרם הושלם הליך "ההטמעה" או התיקון – אינה מחייבת את המסקנה שהעותרת מבקשת להסיק.
סיכום - אשר על כן, לאור כל האמור מעלה במקובץ, העתירה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו