סעיף 10 של חוק תאגידי מים וביוב, שכותרתו "העברת זכויות וחובות להפעלת המערכות ולמתן השירותים" קובע:
"רשות מקומית שהקימה חברה, לבדה או יחד עם רשויות מקומיות אחרות, תעביר לחברה את זכויותיה וסמכויותיה לפי הסכמים, התקשרויות ועיסקאות (בסעיף זה - הסכמים) בכל הנוגע להפעלת מערכות המים והביוב ולמתן שירותי המים והביוב ערב יום תחילת פעילות החברה; מיום תחילת פעילות החברה, יהיו הזכויות והסמכויות כאמור נתונות לחברה, והחובות וההתחייבויות המוטלות על הרשות המקומית לפי ההסכמים יהיו מוטלות על החברה, והיא תבוא במקום הרשות המקומית לכל דבר, על אף האמור בכל חוזה ובדיני המחאת חיובים." (ההדגשה שלי – י.ג.)
לכאורה, פרשנותו של סעיף זה פשוטה וחד משמעית, והיא כי מיום תחילת פעילות תאגיד המים והביוב, אין מוסמכת הרשות שהקימה את התאגיד (או הייתה שותפה להקמתו עם רשויות מקומיות נוספות) להמשיך לגבות חובות לגבי משק מים וביוב, שכן מיום זה "הזכויות והסמכויות כאמור נתונות לחברה... והיא תבוא במקום הרשות המקומית לכל דבר, על אף האמור בכל חוזה ובדיני המחאת חיובים".
בעוד סעיף 10 עוסק באופן כללי בהעברת הזכויות, הסמכויות, החובות וההתחייבויות מהרשות המקומית לתאגיד המים והביוב, עוסק סעיף 139 של החוק מפורשות בהטלה וגביה של תשלומי חובה בקשר לאספקת שירותי מים וביוב:
"החל ביום תחילת פעילות החברה, למעט חברת ביוב, תהיה כל אחת מן הרשויות המקומיות שבתחום החברה (להלן – הרשות המקומית) משוחררת מחובותיה לאספקת שירותי מים ושרותי ביוב וכן מחובותיה לבצוע פעילות נוספת שהיא העבירה לחברה, ויינטלו ממנה סמכויותיה על פי כל דין בכל הנוגע לאספקתם ולהטלה ולגביה של תשלומי חובה בקשר אליהם; ואולם אין בכך כדי לגרוע מחובות הרשות המקומית כבעלת מניות בחברה." (ההדגשה שלי – י.ג.)
מלשון סעיף זה עולה, שהרשות המקומית אינה רשאית לגבות כלל תשלומי חובה בקשר למים וביוב, כאשר הסעיף אינו מבחין בין גביית תשלומי חובה שנוצרו טרם הקמת התאגיד לבין אלה שנוצרו לאחר מכן, ונראה שהוא מתייחס גם לתשלומים שהוצאו, וטרם נגבו, עובר להקמת התאגיד, שכן הסעיף נוקט בלשון "ויינטלו" גם לגבי "(ול)הטלה ולגביה של תשלומי חובה בקשר אליהם".
ב-עמ"נ (מחוזי ת"א) 32515-04-12 עריית הרצליה נ' התעשייה הצבאית לישראל בע"מ (23.10.2014), המדובר היה בערעורים על החלטת וועדת ערר לפי חוק הרשויות המקומיות (ביוב), התשכ"ב-1962, שנגעה, בין היתר, לשאלה: האם עומדת לרשות המקומית הזכות לגבות לכיסה היטל ביוב בגין עבודות אותן ביצעה ערב כניסתו לתוקף של חוק תאגידי מים וביוב?
כב' השופט א' בכר כתב בעיניין זה (שם, בפסקה 27):
"מאחר ומלוא זכויות וחובות הרשות המקומית בתחום משק המים והביוב, לרבות נכסיה, עובר לתאגיד מיום הקמתו, כי אז הזכות להוציא דרישות תשלום כמו גם זכות הגביה, באשר לתביעות שהיו קיימות ערב הקמת התאגיד, כמו גם ביחס לתביעות שעילתן ערב הקמת התאגיד, כל אלה שייכים לתאגיד עצמו. הוא שילם בגינם תמורה מלאה, בהיעדר אסמכתא אחרת, ומכאן שהנו זכאי להפקיד בקופתו גם תשלומים שישולמו בגין הוצאות שהוציאה הרשות המקומית בעבר. כל דרך חשיבה אחרת תביא לכך שתמצא הרשות המקומית זוכה פעמיים, פעם אחת בשל קבלת תמורה בגין כל אותם מיתקני ביוב ומים מהתאגיד, ופעם שניה בשל חיובים אותם היא גובה מהציבור כבנסיבות דנן...
...
סיכומו של דבר:
התקיימו בענייננו התנאים הקבועים בחוק תובענות ייצוגיות לעניין אישורה של התובענה כתובענה ייצוגית כנגד המשיבה בעילה של עשיית עושר ולא במשפט.
אני קובע את קדם המשפט בתובענה הייצוגית לתאריך 10.9.2019 שעה 11:00.
כמו כן, בהתאם להודעת ב"כ המבקש מיום 18.4.2019, לפיה אין הוא עותר לסעד כנגד התאגיד (המשיבה מס' 2), ונוכח הסכמת ב"כ המבקש וב"כ התאגיד, אני קובע שהתאגיד יהיה משיב פורמאלי בהליך זה.
התיק יובא לעיוני ביום 22.7.2019 לעיון בשתי ההודעות שיש לפרסם בדבר אישור הגשת התובענה כייצוגית.