בית הדין דן גם בטענה חלופית, לפיה המערערת זכאית לקיצבת שאיר מכח חיוב מזונות לפי סעיף 38 לחוק הגימלאות, ודחה גם טענה זו.
בסעיף 38(א) לחוק הגימלאות (בנוסחו דאז) נקבע כך:
"אדם שנתגרש מאישתו ואגב כך נתחייב בתשלום מזונותיה, על פי פסק דין או על פי הסכם בכתב, רואים את האשה, בעיניין זכויות הקשורות במותו לפי חוק זה, כאילו לא נתגרשה ממנו, ובילבד שאם תגיע לה קצבה, היא לא תעלה על סך המזונות שהאדם היה חייב בהם ערב פטירתו".
על פסק דינו של בית הדין האיזורי הוגש ערעור – ע"ע (ארצי) 4477-11-15, פסק דין מיום 3.4.2017.
בית הדין הארצי קבע כך:
"העירעור דנן – המופנה כלפי אי הכרה בזכאות המערערת מכוח סעיף 38 לחוק – נדחה. יחד עם זאת, על המערערת, ככל שתחפוץ בכך, לפנות לממונה בבקשה חדשה מתאימה מכוח סעיף 38(א) לחוק, וזאת בכפוף לשלוש ההערות הבאות..."
הערות בית הדין הארצי היו בשלושה עניינים (ההדגשות במקור - ד.ו.):
לעניין ההתיישנות וחוסר תום לבה של המערערת קבע בית הדין הארצי כי "אין מקום להכריע בשלב זה משטרם ניתנה החלטה מינהלית ביחס אליהן, וממילא טרם עמדה החלטה מינהלית כאמור לבקורת שיפוטית בפני בית הדין האיזורי. משכך, נבקש להבהיר כי אין בפסק דין זה משום הבעת עמדה כלשהיא ביחס לטענות אלה, אשר תתלבנה במסגרת הדיונית שקבע המחוקק. טענות הצדדים ביחס לאלה שמורות להן."
בית הדין הארצי הורה שאם תוגש תביעה חדשה לממונה, עליו לבחון אותה בנפש פתוחה וחפצה והממונה לא יוכל לקבל את עמדתו על יסוד קביעות בית הדין האיזורי לגבי מהות ההסכם שהמערערת טענה שהוא מהוה הסכם מזונות (סעיף 17 לפסק הדין של בית הדין האיזורי).
בית הדין הארצי עמד על מהות החיוב במזונות בע"ע (ארצי) 57086-10-13 אלמונית - פלונית (27.07.2014; ההדגשות במקור – ד.ו.):
"...על משמעותו של הביטוי "מזונות" בהקשר של זכאות לגימלת שאירים עמד בית המשפט העליון מפי השופט רובינשטיין בפרשת רוזנשטראוך, באלה המילים:
"הביטוי "מזונות" משמעותו הרגילה היא דמי מחיה לבת זוג או לילדים, הנקבעים אם מכוח הדין האישי ואם לפי סעיף 2(א) לחוק לתיקון דיני מישפחה (מזונות), תשי"ט-1959.
...
התמונה הכוללת העולה מהראיות שהוצגו, שהן אותן ראיות שהיו לפני הממונה, מובילה למסקנה זהה, לפיה ההסכם עליו המערערת מסתמכת אינו הסכם מזונות ומשום כך אינה זכאית לגמלת שארים מהמשיבה, על יסוד הוראת סעיף 38(א) לחוק הגמלאות.
מעבר לכך יש להדגיש, כי מקום בו מדובר בכספי הקופה הציבורית, גם אם לטעמנו הממונה פעל מנקודת מוצא שגויה, אין זה סביר שהמערערת תוכר כזכאית לגמלה רק על יסוד פגם בשיקול הדעת של הרשות המנהלית.
לאור כל המפורט לעיל, לא מצאנו שנפלה טעות בהחלטת הממונה, ודין הערעור להידחות.