בבית המשפט העליון
רע"ב 6756/22
לפני:
כבוד השופט י' כשר
המבקש:
חסונה חאלד
נ ג ד
המשיב:
מדינת ישראל
בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי מרכז-לוד, מיום 21.09.2022, ב-עת"א 39266-05-22 (כב' השופט ד' ארד-אילון)
בשם המבקש: עו"ד יואב ויטריאול; עו"ד שי טובים
בשם המשיבה: עו"ד מיכל ****י
][]החלטה
ביום 13.7.2022 קוים דיון בעתירה, במסגרתו עמד בית המשפט המחוזי על הקושי הנובע מכך שהמבקש מוחזק בהפרדה מטעמים של צורך בהגנה על שלומו, והציע לשב"ס לבחון חלופות למאסר המבקש, לפי פקודת הנציבות 03.02.00 "כללים ביחס לאסירים בטחוניים" (להלן: פקודת אסירים בטחוניים), ולעדכן בנושא.
בקשת רשות העירעור
המבקש מיאן להשלים עם פסק דינו של בית המשפט המחוזי, אשר דחה את עתירתו, והגיש את בקשת רשות העירעור שלפניי, במסגרתה מבוקש לקיים דיון דחוף בעיניינו של המבקש, להורות על הפסקת כליאתו בתנאיי "הפרדה", ולשנות את סיווגו ל-"אסיר פלילי".
המבקש טוען כי בקשתו עומדת באמות המידה המצמצמות המצדיקות מתן רשות ערעור בעתירות אסירים.
ההלכה הפסוקה קבעה, לא אחת, כי רשות ערעור על החלטת בית משפט מחוזי הדן בעתירת אסיר תנתן במקרים חריגים, בהם מעוררת בקשת רשות העירעור שאלה משפטית בעלת חשיבות עקרונית החורגת מעניינם הפרטני של הצדדים לבקשה (ראו: רע"ב 7/86 וייל נ' מדינת ישראל (26.6.1986); רע"ב 8310/18 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 3 (4.12.2018); רע"ב 6976/18 שירות בתי הסוהר נ' פרש, פסקה 50 לפסק דינה של השופטת ברק-ארז (16.6.2021); רע"ב 5242/22 לוי נ' מדינת ישראל, פסקה 12 (15.8.2022)).
...
למרות קושי ניכר זה, סבורני כי מדובר בפתרון המתקבל על הדעת בנסיבות העניין.
החלטתי מתבססת בעיקרה על הדברים הבאים העולים מתגובתה של המשיבה: "מאז יום 31.8.2022, מוחזק העותר באגף השמור בבי"ס איילון, כאשר מתקיימות בדיקות עתיות תכופות באשר לאפשרות לשלבו בתא או באינטראקציה עם אסיר או אסירים אחרים. אולם, נכון למועד זה, המבקש סירב לניסיון לשלבו עם אסיר ביטחוני אחר בתא, והוא שב ומצהיר בפני גורמי שב"ס כי הוא מוכן לשהות אך ורק עם אסירים פליליים – זאת חרף ההוראות החלות בעניינו, ועל כן הוא שוהה בתא לבדו. יצוין כי בדיקה נוספת בהקשר זה נערכה בימים האחרונים ממש". מצב דברים זה מלמד כי התנגדותו העקבית והמוחלטת של המבקש לשהות בתאו או לקיים אינטראקציה עם כל אסיר ביטחוני אחר, מחייבת את המשך החזקתו באגף השמור לבדו.
ויודגש הברור מאליו – עמדתו של המבקש כי ראוי שלא יסווג כ-"אסיר ביטחוני", אגב כפירה במיוחס לו בכתב האישום, אין בה כדי לבטל את סיווגו, אשר נעשה כדין, ולאכוף על שב"ס, על דרך התנהגות בפועל של המבקש, את סיווגו כ-"אסיר פלילי".
לאור האמור לעיל, לא מצאתי כי נפל פגם בהחלטה בדבר החזקת המבקש באגף שמור, ובדבר המגבלות השונות החלות עליו בשל סיווגו כ-"אסיר ביטחוני", המצדיק התערבות בליבת שיקול הדעת המינהלי-ארגוני השמור לשב"ס.
התוצאה היא כאמור שהבקשה נדחית.